Ce trebuie să ştii despre prieteniile pe Internet

Internetul îţi oferă una dintre cele mai uşoare modalităţi de a găsi persoane care au aceleaşi interese ca şi tine, prieteni şi chiar persoana iubită. Distanțele care separă oamenii deja nu mai contează. Astăzi, să faci cunoştinţă pe Internet, să comunici pe reţelele de socializare, pe chat-uri sau forumuri şi pe site-uri web este o activitate foarte populară.

Uneori, relaţiile care au debutat într-o reţea de socializare devin serioase și durabile. Alteori oamenii fac cunoştinţă aşa, pur şi simplu, pentru a comunica şi pentru a încerca noi emoţii. Sunt şi dintre cei care îşi găsesc sufletul pereche pe forumuri, atunci când este discutată o temă interesantă. Desigur, există oameni de diferite vârste printre cei care aleg să facă cunoştinţă şi să comunice în mediul virtual.

Comunicarea cu străinii

Uneori este mai simplu să-ți faci prieteni online, însă, cel mai important lucru este să îți dai seama cât de sinceri sunt cei cu care au ales să comunici pe Internet.

Din păcate, despre persoanele pe care le întâlneşti în online știi foarte puține lucruri şi niciodată nu ştii dacă este adevărat ce ţi-a spus interlocutorul. Nu ai de unde să știi că vârsta, numele, adresa sau fotografiile persoanei cu care vorbești sunt adevărate. Este greu de intuit cine se poate ascunde sub masca persoanei atente, prietenoase şi spirituale care comunică virtual cu tine. Printre oamenii buni şi decenţi ar putea fi şi persoane care se folosesc de încrederea altora pentru a-şi satisface propriile scopuri.

Este bine să fii prevăzător. Mereu întreabă-te: Interlocutorul tău este sincer şi întradevăr interesat de tine sau are alte intenții?

Fii atent! Este ușor să fii minţit online

Nu uita niciodată că imaginea virtuală și realitatea pot fi diferite. Nu te grăbi să te întâlnești cu persoanele cu care faci cunoștință pe Internet. Oricât de prietenoasă și plăcută ar părea o persoană pe Internet, ea poate fi absolut altfel în viața reală.

Ceea ce povestesc pe rețelele sociale oamenii despre viața lor privată este destul de greu de verificat. Uneori nici motoarele de căutare nu îţi pot fi de ajutor. Dacă persoana care ți-a devenit recent ”prieten/ă” insistă prea mult să vă întâlniți, este un motiv în plus de îngrijorare. Cel mai bine ar fi să eviţi acea persoană.

Cum ademenesc pedofilii, infractorii și ciudații

Abuzatorii cunosc psihologia copiilor şi adolescenţilor şi se orientează abil asupra intereselor acestora. Agresorii te pot contacta online cu scopul de a se împrieteni și a stabili cu tine o legătură emoțională și de încredere. Scopul acestei relații este de a te face să uiţi de suspiciuni şi de sfaturile adulţilor, care, probabil, ţi-au spus de mai multe ori că nu trebuie să ai încredere în străini. Scopul agresorilor este să abuzeze sexual sau să exploateze copiii.

Pe internet, un adult rău intenţionat, în comunicarea cu un adolescent, se poate prezenta drept un coleg şi să propună o întâlnire personală, de exemplu, să mergeţi împreună la cinema sau la o cafenea.Deseori, când discută cu tinerii, agresorii aleg să arate compasiune, propun sprijin, discută subiectele de interes comun, dar treptat vor încerca să treacă la relaţii mai strânse şi în viaţa reală. De exemplu, vor propune teme şi discuţii secrete sau schimb de fotografii personale cu caracter erotic sau sexual.

Dacă cineva dintr-o rețea de socializare, mai ales o persoană necunoscută, vrea să vorbească cu tine despre relații sexuale, fii atent/ă. În lumea virtuală niciodată nu trebuie să ai încredere în ceea ce spun oamenii despre ei și despre intențiile lor. Orice aluzie la sexualitate în comunicarea cu necunoscuții este un semn de îngrijorare. Dacă nu poți singur să întrerupi comunicarea cu această persoană, să-l ștergi din lista ta de prieteni sau să-l blochezi, cere imediat ajutor de la un adult în care ai încredere.

Utilizarea chaturilor şi camerelor web – atenţie la detalii!

  • Camera de chat pentru copii este acea posibilitate de comunicare cu alţi copii, pe care o găseşti pe paginile web pentru copii sau în chat-urile ataşate jocurilor online. Deşi în camere de chat pentru copii este mai mică probabilitatea că vei fi abordat cu subiecte de discuţii nepotrivite, mereu fii conştient că pe Internet poţi fi minţit uşor.

Este camera de chat moderată? Uneori camerele de chat au moderatori voluntari care gestionează comunicaţiile nepotrivite şi care îi pot bloca pe cei care creează probleme în camera de chat. Dacă nu este activă supravegherea, camera de chat ar trebui să aibă măcar un buton pentru a lua legătura cu administratorul.

Există posibilitatea de a bloca utilizatori? Deşi interlocutorul tău nu este în faţa ta, pe Internet regulile de comunicare rămân aceleași ca pentru comunicarea în viaţa reală. Nu le scrie oamenilor ceea ce nu le poți spune niciodată în față. Limbajul necenzurat, grosolăniile, agresivitatea nu sunt permise nici pe Internet, nici în viața reală, chiar dacă și acolo, și aici, ele se întâmplă. Chiar și atunci când cineva te provoacă în mod clar, prin cuvinte ofensatoare, nu merită să răspunzi. Oricând poţi ignora mesajele neplăcute și chiar să-i blochezi pe utilizatorii care te deranjează.

Reține, adesea, când cineva te insultă online este vorba despre un trolling obișnuit, adică se vrea crearea unui conflict în comunitatea online din care faci parte, cu implicarea a cât mai mulţi participanți. Celui care face trolling nu-i pasă cine ești și că nu ai timp pentru asta. El vrea doar să amplifice furia printre participanții la chat, forum sau rețea socială. De aceea, dacă ajungi ținta trolling-ului, trebuie să înţelegi că ţinta să eşti tu, personal, ci doar că aşa trollul vrea să obțină o reacție. Cel mai recomandat este să raportezi cazul administratorului siteului, să ignori atacurile şi să blochezi agresorul.

Odată ce o persoană a fost blocată, mesajele acesteia nu se mai postează în camera de chat.

  • Webcam-ul, care este o posibilitate de comunicare distractivă, chiar incitantă. Trebuie să fii atent/ă, însă, pentru că este foarte ușor să te lași dus/ă de val. Această comunicare pare a fi în privat. Dar din păcate nu este așa.

Trebuie să ştii că există o serie de riscuri în momentul în care discuţi cu cineva cu camera pornită:

Discuţia se poate înregistra și distribui, utilizând programe speciale. Este simplu să înregistrezi tot ce afișează pe ecranul dispozitivului, inclusiv apelurile video. Dacă persoana de la celălalt capăt te înregistrează, ea poate distribui acest video prietenilor din rețelele sociale, poate încărca acest video pe YouTube sau poate expedia un email cu acestă înregistrare membrilor familiei tale.

Abuzatorii pot folosi înregistrările video pentru amenințări. Ulterior, aceştia pot să te şantajeze. „Dacă nu te conectezi iarăşi la webcam pentru mine, voi distribui acest video prietenilor tăi”, ar putea să îţi spună cândva interlocutorul sau interlocutoarea ta, în care ai avut prea multă încredere. Abuzatorii șantajează tinerii că vor împărtăși fotografii sau video jenante cu ei, aşa ca acestea să fie văzute de familie sau de prieteni, iar astfel îi forțează să facă mai multe înregistrări video sexuale. Unii le cer tinerilor să se rănească pentru că unor persoane bolnave asta le provoacă plăcere. Alții cer, în schimb, bani.

Odată ce obțin imagini jenante cu tine, un abuzator te va convinge că el este mai puternic și că deține controlul asupra situației. Dar de fapt nu este așa. El minte pentru a te speria să faci ceea ce își doreşte.

„Acest lucru nu se va întâmpla niciodată cu mine”

Din nefericire, în situații neplăcute au fost atrași mulți copii și tineri din Moldova, dar uneori chiar și adulți. Acest lucru li s-a întâmplat și băieților și fetelor. La fel, oricui i se poate întâmpla, inclusiv ţie, prietenilor sau cunoscuților tăi.

Recomandări pentru ca să eviţi să fii agresat sau şantajat pe Internet:

  • Nu fă pe Internet ceva din ceea ce nu ai dori ca familia sau prietenii tăi să vadă, iar dacă ai împărtășit ceva și îți pare rău, niciodată nu e prea târziu să ceri ajutor.
  • Nu te lăsa presat/ă să te dezgolești în fața webcamului. Blochează și raportează persoanele care îţi cer să faci asta;
  • Dacă cineva te amenință online, spune-i unui adult de încredere în cel mai scurt timp posibil. Deconectează-te imediat de la Internet. Dacă ești prea jenat/ă sau speriat/ă să vorbești cu un adult, sau nu ai încredere în niciunul, poţi apela Consultantul Siguronline pentru a raporta un abuz sau sună gratuit la Telefonul Copilului - 116 111 pentru a primi un sfat privind o situaţie care te îngrijorează;
  • Ţine minte – nu este vina ta. Orice ai fi partajat pe webcam, agresorul este singura persoană de vină. El trebuie să fie tras la răspundere. Tu nu vei avea probleme pentru că agresorul este cel care a încălcat legea. Încurajarea adolescenților să se dezgolească sau să facă anumite lucruri sexuale în fața webcamului, este o infracțiune gravă. Poliția trebuie să găsească şi şi aresteze agresorul. 

Sfaturi generale de siguranță

  1. Mărește-ți rețeaua de prieteni și cunoștințe în lumea reală. Dacă ai decis să te întâlnești cu o persoană cu care au comunicat doar pe Internet, stabilește locul întâlnirii în timpul zilei, într-un spațiu public aglomerat și spune-i că vei fi însoțit de cineva dintre prieteni sau adulți. Dacă prietenul tău virtual sau prietena virtuală sunt cu adevărat cei care pretind a fi și au intenții bune, atitudinea lor va fi una normală. Însă, dacă hotărârea ta de a fi însoțit/ă de cineva îl va indigna pe interlocutor sau acesta va deveni ironic, refuză întâlnirea.
  2. Foloseşte un pseudonim, în locul numelui real. Foloseşte pseudonime pe Internet, pentru a-ţi proteja identitatea reală. Intrarea pe chat sub pseudonimul, porecla01@domeniu.md, de exemplu, este mai sigură decât dacă ai folosi numele tău real. Este mai uşor să renunţi la o astfel de adresă dacă nu mai vrei să ţii legătura cu o persoană nou cunoscută.
  3. Nu spune nimănui parolele tale. Pentru a lua parte la o discuţie online, utilizatorii îşi crează un profil personal sau o identitate, care sunt, de obicei, protejate de parole. Aşa se face pentru a-i împiedica pe utilizatori să folosească identitatea altora. Cel mai indicat este să nu spuneţi nimănui parolele. Acestea sunt secrete.
  4. Nu dezvălui date personale despre tine. Ai grijă să nu dezvălui datele de contact sau alte informaţii personale: nume, adresă poştală, număr de telefon, numele şcolii, numele clubului sportiv la care mergi, zona în care locuiești etc.

Orice fotografii pe care le trimiţi sau detaliile personale pe care le dai unui străin pot fi folosite de oricine de pe Internet. Jurnalele online pot fi făcute publice şi pot fi citite de toţi, mulţi ani de-acum încolo. După ce un text sau o fotografie a fost publicată pe Internet, nu mai ai control asupra sa. Ea poate fi copiată uşor în diferite calculatoare şi va deveni imposibil să le ştergeţi pe toate.

Dacă tu sau cineva dintre prietenii sau cunoscuţii tăi este victima unui agresor online, comunică imediat unui adult în care ai încredere. Aceasta este singura soluţie pentru a evita un abuz.

Dacă ești prea speriat/ă şi nu ai un adult de încredere căruia să îi vorbeşti, poți apela Consultantul Siguronline pentru a raporta un abuz sau sună la Telefonul Copilului 116 111 şi discută confidenţial cu un consilier.

 

Relevant