Emoticoanele în comunicarea cu prietenii

Mediul online ne oferă o oportunitate deosebită în comunicarea cu prietenii. Cred că ai reușit să-ți dai seama că o comunicare online diferă de una din viața reală? Într-o comunicare virtuală poți comunica în acelaș timp cu mai mulți prieteni sau grupuri de prieteni, doar că uneori îți ia mai mult timp. Cu siguranță, ai găsit soluția! Emoticoanele. Utilizarea emoticoanelor în comunicarea online te ajută să transmiți un mesaj într-un mod mai scurt și într-un timp mai rapid mai multor prieteni.

Cum ne ajută emoticoanele în comunicarea cu prietenii?

Probabil în comunicarea online utilizezi din ce în ce mai multe imagini, înregistrări vocale și scurte videoclipuri, mereu combinate cu emoticoane atractive. În unele cazuri, aceste pictograme înlocuiesc propoziții întregi și permit transmiterea mai multor informații. Mesajele cu emoticoane ajută să transmitem altora intenții, stări de spirit, gesturi, tonul vocii sau alte mișcări involuntare. Un emoticon la sfârșitul unei propoziții poate încheia sau clarifica intenția comentariului, dar și poate trezi diferite emoții și trăiri celui ce le primește.

Cât de sigure sunt mesajele cu folosirea emoticoanelor?

Nu întotdeauna folosirea unui emoticon în loc de un cuvânt sau o expresie poate transmite în totalitate conținutulși importanța mesajului. Emoticoanele pot fi percepute de fiecare persoană diferit, iar înțelegerea mesajului dorit poate trezi emoții neplăcute și stări de nedumerire în legătură cu mesajul ascuns de un emoticon.

Deseori se crede că mesajele cu emoji-uri îl scutesc pe cel ce le utilizează de o anumită responsabilitate pentru ceea ce spune sau transmite. Unii copii utilizează emoticoanele cu intenția de a umili sau supăra pe alții, crezând că astfel mesajul transmis poate minimiza ceea ce spun sau de parcă o imagine ar putea jigni mai puțin. Evident, că aceasta este o percepție greșită, iar acest gen de mesaje pot avea un impact negativ și nu diminuează ceea ce este transmis prin emoticon.

De reținut!

O față zâmbitoare nu întotdeauna poate transmite un mesaj pozitiv! Ai grijă ca în comunicarea online cu prietenii/colegii tăi să utilizezi emoticoane, care nu umilesc, intimidează sau pot stârni glume față de altcineva.

Un emoticon poate transmite un mesaj, dar nu întotdeauna mesajul pe care vrei să-l transmiți poate fi înțeles la fel de către prieteni/colegi cu care comunici online. Poți contribui la înțelegerea emoticonului transmis, prin a scrie acel gând pe care dorești să-l transmiți persoanei cu care comunici online.

Uneori în comunicarea online, ai putea primi emoticoane care îți crează o stare de nedumerire sau îți trezesc sentiment de jenă. Dacă simți că persoana umilește sau intimidează, primul pas este să ceri ajutorul unei persoane în care ai încredere, precum părinții tăi sau un alt adult de încredere.

Rămâi resposabil, chiar și atunci când expediezi un emoticon!

Cere ajutor unei persoane de încredere dacă cineva te supără online sau cere ajutor de la consultantul Gabi.

Relevant