Nicolae, 39 ani

Scriu această istorie pentru a încuraja și alți părinți să atragă mai multă atenție la comportamentul copilului, dacă vă pare ceva straniu atunci la sigur trebuie să faceți ceva și să nu ignorați. Chiar dacă copilul vă spune că totul este OK atunci când încercați să vorbiți cu el.

Așa s-a întâmplat cu fiica mea de 14 ani, care de vreo lună..sau mai mult, permanent vorbea cu cineva pe internet pe telefonul mobil. Avem o relație bună și când discutăm parcă înțelege, dar fără rezultat, gândurile îi zboară cu totul în altă parte. Pe orice temă discutăm și spune că totul este OK, dar eu văd că nu este așa. Vorbește repede și permanent în telefon...scrie, discută cu cineva, îmi spune niște nume pe care nu le cunosc – spune că se cunosc de pe Instagram. Permanent se străduie să fcă ceva repede și dispare în cameră, și în telefon. Una e rău, că nu avem acces la telefon, are parole, de asta nici nu cunosc cu cine vorbește și ce vorbește.

Asta până când, într-o seară, îmi povestește soția că a primit pe Facebook, de la o prietenă a fiicei noastre, un video în care apare fiica cum își masează sânii goi. Pe lângă acest video, a mai primit din partea copilei și lecții despre cum ar trebui să-și educe fiica și că ar fi bine să-i interzică să mai iasă din casă. Am hotărât să ne adresăm psihologul scolar pentru a ne consulta. Aceasta din urmă ne-a sugerat să sesizăm despre cele întâmplate pe siteul www.siguronline.md. Așa am ajuns să vă scriu de aici.

Consultantul Siguronline mi-a propus să aflu mai multe detalii despre cum s-a întâmplat să facă filmulețele, dacă nimeni nu o amenință sau sperie. M-a sfătuit să discut cu fiica, liniștit și să nu o învinuiesc cu nimic, ca pe urmă să înțeleg că a avut dreptate. Ea știa că noi am aflat și dacă îi țineam morală că a făcut greșit, avea să ignore discuția.

Mai târziu, am fost sunat de un specialist care ne-a propus să ne întâlnim, împreună cu fiica, pentru a discuta. În discuția cu psihologul, ea a povestit mai multe, probabil i-a fost rușine să ne povestească nouă. Așa am aflat că ea singură s-a filmat și a transmis video unui băiat de vârsta ei, pe care îl simpatiza crezând că așa ar putea să-l CUCEREASCĂ!!!

Nu se cunoaste cum dar aceste video au ajuns sa fie vazute de catre colegele fiicei, înseamnă că se făceau distribuiri online și asta trebuia oprit. Specialistul Siguronline ne-a făcut legătura cu un polițist care se ocupă de asemenea cazuri. În discuția cu el am decis la început să discutăm noi personal cu părinții fetelor care distribuiau filmulețele, pentru a nu se implica poliția. Am rezolvat pe moment problema, fetele au promis că șterg înregistrările dar..ne gândim să nu fi rămas înregistrate la cineva care va continua distribuirea sau și mai rău le face publice.

Pe final, mă întreb ca părinte, am putut cumva să previn o asemenea situație? Nici nu mi-am gândit vreodată că ar putea face așa ceva. Acum am învățat lecția, sper că și fiica a înțeles ceva din această experiență. Le mulțumesc echipei Siguronline pentru implicare, ajutor și discuțiile cu psihologul care ne-a ajutat să trecem peste tensiunea care a apărut între noi din cauza celor întâmplate, iar fiica a mai fost informată despre pericolele întâlnite în mediul online și cum să se comporte ca să rămână în siguranță.

Am înțeles că situații neplăcute se pot întâmpla multe, dar important noi părinții să fim alături, să observăm, să discutăm și să căutăm soluții sigure pentru rezolvarea lor. Orice problemă are o rezolvare, asta îi spunem și noi fiicei noastre. Sper că experiența noastră va ajuta să preveniți situații asemănătoare. Dicutați cu copiii despre ce ar face ei dacă cineva le-ar cere să transmit așa video sau dacă s-ar hotărî să transmită asemenea video sau fotografii pentru a IMPRESIONA sau CUCERI pe cineva

Nicolae,