//= escape_meta(Configure::read('Config.projectName')) ?> //= escape_meta($title) ?> //= escape_meta(summarize($description, 456)) ?>
Copiii noștri comunică online, acest lucru este deja o normă. Ei comunică cu colegii, prietenii, chiar și cu dvs. Comunicarea online este o necesitatea a nativilor digitali. Având acces la lumea virtuală, interacțiunea cu lumea înconjurătoare nu se mai limitează la mediul familial, sălile de clasă sau gașca de prieteni.
Pe lângă colegi, prieteni și persoane apropiate, copiii comunică online și cu persoane pe care nu le cunosc în viața reală. Stabilirea de legături noi este un comportament care a fost specific pentru adolescenți și cu 10 și cu 20 de ani în urmă, doar că în epoca Internetului este mult mai ușor să faci cunoștință cu persoane noi. Exact așa cum ne-ar pune în gardă comunicarea copilului în stradă cu o persoană străină, comunicarea online cu persoane pe care copilul nu le cunoaște în viața reală, ne va trezi multe dubii și îngrijorări. Și, desigur, există un raționament pentru aceste dubii și îngrijorări. Comunicare cu persoane necunoscute în mediul online poate fi însoțită de anumite riscuri pentru copii.
3. În continuare puteți vorbi despre faptul că ați observat că el/ea comunică cu o persoană. Povestiți-i sincer copilului că sunteți îngrijorat/ă că ar comunica cu cineva pe care nu-l cunoaște în realitate și care ar putea fi o persoană rău intenționată. Vorbiți deschis despre faptul că aveți încredere, dar că sunteți îngrijorat/ă de această comunicare și că veți încerca să-l/o ajutați dacă această comunicare este nesigură pentru copil. Rugați copilul să vă povestească despre comunicarea cu această persoană.
Dacă în urma discuției ați aflat că este vorba de un/o coleg/ă de școală, cineva de aceeași vârstă cu interese comune și că această comunicare nu este periculoasă pentru copil, mulțumiți-i copilului că a avut încredere să vă vorbească despre asta. Iar în cazul în care, în viitor, în această comunicare sau în orice altă comunicare online se va întâmpla ceva care să-l/o deranjeze, intimideze, rușineze sau chiar să-l/o sperie, dvs. o să-i fiți alături. Folosiți această ocazie ca să-i reamintiți copilului că:
Dacă în urma discuției cu copilul ați aflat că...
Stabiliți cu copilul că acesta nu va reacționa la mesaje sau apeluri de la persoana respectivă sau alt utilizator ce ar putea fi acea persoană.
Și desigur, îmbrățișați-vă copilul, spuneți-i cât de mult îl iubiți și că-i sunteți alături. Scrieți consultantului pe siguronline.md și raportați situația, persoana care face astfel de lucruri în raport cu un copil trebuie oprită și trasă la răspundere.
Sursă imagine: www.pixabay.com
Pe Internet răspândirea zvonurilor, postarea fotografiilor sau altor informaţii personale, trimiterea unui mesaj răuvoitor sau postarea comentariilor răuvoitoare se face uşor.
Cei mai activi vloggeri şi bloggeri au venit cu un mesaj adresat adolescenţilor.
Scriu această istorie pentru a încuraja și alți părinți să atragă mai multă atenție la comportamentul copilului, dacă vă pare ceva straniu atunci la sigur trebuie să faceți ceva și să nu ignorați.