Ce este sextingul?

Etichete aplicate

Îți place să postezi multe fotografii pe reţelele sociale, să afişezi numele complet şi data naşterii pentru a primi numeroase felicitări de ziua ta? În unele cazuri, aceste informații pot fi utilizate de către abuzatorii online.

Fotografiile pe care le încarci pe Internet conţin indicii despre locul unde te afli şi coordonatele GPS din momentul în care a fost făcută fotografia. Aceste informaţii sunt accesibile oricui, prin folosirea unui program precum Google Maps.

De asemenea, este posibil ca o fotografie să-ți prejudicieze reputația și te poate „urmări” mulți ani mai târziu. Este ca şi cum ţi-ai construi un album virtual/digital „de identitate” accesibil oricărei persoane, din prezent şi din viitor. De aceea, înainte de a posta o fotografie, neapărat întreabă-te: Mie îmi pare ok, dar ar fi ok să o vadă viitorii mei colegi de facultate, prieteni sau viitorul meu angajator, de exemplu?

Alege cu grijă fotografiile și secvențele video pe care le faci publice pentru e evita efectele negative asupra siguranţei tale şi care-ţi pot marca reputația. Evită să trimiţi sau să răspunzi la mesaje care au un conţinut, fotografii sau video cu tentă sexuală explicită. Fie că sunt expediate sau solicitate online sau prin intermediul mesajelor SMS, astfel de acţiuni poartă denumirea de  „sexting” şi pot genera urmări neaşteptate şi periculoase.

De ce Sexting? Ce semnifică Sexting?

În viață este foarte important să spui ce simți. Mai ales la momentul potrivit. În spațiul virtual este oarecum mai uşor să faci asta, pentru că poţi rămâne anonim, iar discuţiile să le porţi fiind în spaţiul tău intim. Din păcate, aceste două „avantaje” sunt relative, iar destăinuirile tale pot ajunge să fie făcute publice.

Am observat că mulți adolescenţi folosesc calculatorul şi mai ales telefoanele mobile pentru a trimite mesaje cu conținut sexual, fotografii cu ei înșiși sau pentru a primi fotografii nud sau topless cu prietenii.

Unii adolescenții recurg la acest tip de comportament pentru atragerea atenției și creșterea popularității lor, pentru a lansa o „glumă” în grupul de prieteni. Alţii trimit fotografii intime prietenului/nei cu care sunt într-o relație, crezând că vor rămâne în spaţiul privat.

„Sexting-ul” doar pare o modalitate distractivă de a flirta, pentru că odată ce un conţinut sau o imagine este trimisă altcuiva, ea scapă de sub controlul tău, poate fi trimisă mai departe altora sau poate fi postată pe un alt website. Acest risc/pericol poate apărea imediat/acum dar şi în viitor. „Sexting-ul” traumatizează mii de adolescenți, afectându-le viața socială.

Fotografiile pot deveni un instrument de urmărire, hărțuire sau șantaj. În alte cazuri, fotografia sau materialul video poate ajunge publicat pe site-uri pornografice sau pe paginile web frecventate de pedofili.

Ce să faci dacă ai devenit victima „sexting-ului”?

Dacă ai devenit victima „sexting-ului”, adresează-te persoanei care a răspândit fotografia sau secvența video și cere-i să elimine fișierele atât de pe site-ul pe care au fost încărcate cât și de pe telefonul sau calculatorul unde le păstrează. Dacă autorul nu poate sau nu vrea să facă asta, apelează la administratorii site-ului unde au fost postate imaginile.

Dacă fișierele au fost trimise prin SMS, încearcă să afli cine le-a primit și cere ștergerea lor. Dacă există rea-voință și fișierele nu pot fi şterse, apelează la consultantul Siguronline sau împreună cu părinții, sesizează poliția.

Fii atent cui trimiţi fotografii cu tine

Trebuie sa știi că există riscul ca imaginile sau clipurile cu tine sa ajungă în marea lume virtuală, adică pe Internet, chiar daca ai încredere deplină în persoana cui i le-ai trimis. De exemplu, momentul despărțirii de prieten/ă sau iubit/ă poate fi urmat de publicarea fotografiilor tale intime, drept răzbunare.

Reţine! Când te gândești să-i trimiți iubitului/iubitei o fotografie intimă cu tine, ia în calcul mai întâi faptul că v-ați putea despărți la un moment dat. Nu te simți obligat/ă să faci ceea ce nu-ți dorești cu adevărat. Acest lucru se referă şi la experienţele amoroase. Să faci ceva ce nu vrei nu este o condiție obligatorie într-o relație. Decizia îți aparține mereu.

O adolescentă din Chişinău, Republica Moldova, a regretat faptul că i-a trimis iubitului ei o fotografie cu ea goală. Ilinca (nume schimbat) i-a trimis prietenului ei un selfie nud făcut în baie. Câteva săptămâni mai târziu, cei doi s-au despărțit, iar Andrei (nume schimbat) a postat fotografia pe Internet. A doua zi, toţi din şcoala în care învaţă Ilinca au văzut imaginea, care în numai câteva ore a devenit virală.

Paşi de urmat pentru a nu ajunge victimă a sextingului

Pentru a evita să fii victimă a sextingului, mereu fii foarte atent/ă cui îi trimiți mesaje. Înainte să apeși butonul „Send”, verifică de mai multe ori dacă ai selectat destinatarul corect.

Exemplu: Un tânăr din America, antrenor de înot, este unul dintre mulţii care au avut de suferit urmare a sextingului. Tânărul a vrut să-i trimită iubitei sale mesaje cu tentă sexuală, dar a expediat fotografía, accidental, întregii sale agende telefonice, până și membrilor familiei. El a fost arestat după ce fotografia a fost descoperită în telefoanele a două eleve. Tânărul a fost condamnat la 18 luni de închisoare pentru instigarea copiilor la acte sexuale.

O altă recomandare este: Nu ascunde abuzurile. Atunci când cineva îți trimite o fotografie fără acordul tău sau distribuie astfel de fotografii fără a avea permisiunea ta, aceasta este o formă de agresiune online. Şi ţine minte că o relaţii de prietenie sau intimă nu poate fi bazată pe presiune sau constrângere. Dacă ajungi vreodată într-o situație în care te simţi hărţuit/ă, şantajat/ă sau ameninţat/ă, nu ezita să le vorbești despre asta părinților și, ulterior, poliției!

Exemplu: Un caz mai grav de sexting vizează un profesor de 23 de ani din Pennsylvania. Acesta a trimis mesaje cu conținut sexual explicit unei eleve de 12 ani. Bărbatul a fost concediat și arestat pentru corupere de minori. Părinții elevei sunt cei care au descoperit mesajele pe telefonul ei. Când au aflat că expeditorul era un profesor, tatăl fetei s-a dus imediat la școală pentru a lămuri situația. Profesorul a fost reţinut de poliţie pentru fapta sa. Astfel de situaţii s-au întâmplat şi în Republica Moldova. Oamenii precum acel profesor sunt extrem de periculoși și trebuie trași la răspundere.

Preia controlul asupra lucrurilor pe care le publici pe rețelele sociale.Stabilește modurile în care ceilalți pot interacționa cu tine și fii atent/ă la conținuturile pe care le publici.

Pentru mai multe detalii, nu ezita să contactezi consultantul Siguronline.

Relevant