//= escape_meta(Configure::read('Config.projectName')) ?> //= escape_meta($title) ?> //= escape_meta(summarize($description, 456)) ?>
Uneori este mai simplu să ne facem prieteni online. Şi copilul dumneavoastră poate construi o relaţie strânsă cu prietenii online şi poate avea repede încredere în persoanele care manifestă interes şi înţelegere faţă de el. Însă este important pentru siguranţa lui, să îşi dea seama cât de sinceri sunt cei cu care a ales să comunice pe Internet.
Încurajați-vă copilul să fie atent dacă un „prieten” online:
- Îi pune multe întrebări personale la scurt timp după stabilirea primului contact
- Începe să-i ceară anumite favoruri şi face lucruri în schimb. Agresorii folosesc adesea promisiuni, cadouri și favoruri pentru a câștiga încredere
- Vrea să păstreze relația în secret. Abuzatorii online încearcă, de obicei, să păstreze relațiile lor extrem de private încă de la început, cerând copilului ca legătura lor să fie ceva „special”, doar între două persoane.
- Îl contactează frecvent și în moduri diferite: cu mesaje text, pe Instagram sau în aplicaţiile de chat online
- Îl întreabă lucruri de genul: cine mai folosește dispozitivul sau computerul lui şi în ce cameră se află.
- Îi face complimente pentru aspectul sau corpul lui, sau întreabă lucruri de genul „ai fost vreodată sărutat/ă”?
- Insistă să se întâlnească - încearcă să-l facă să se simtă vinovat sau chiar îl amenință dacă refuză
Multe dintre aceste semne de avertizare pot apărea atât de la persoanele pe care copilul le cunoaște personal, cât și de la necunoscuți. Dacă copilul începe să se simtă incomod în legătură cu o relație, el ar trebui să blocheze persoana respectivă și să raporteze contactul nedorit către site-ul sau serviciul utilizat pentru a fi contactat.
- postează detalii personale precum numele complet sau școala pe rețele sociale fără a utiliza opţiunile de confidențialitate din setările contului - acest lucru înseamnă că informațiile sunt accesibile persoanelor care ar putea să le folosească pentru a construi o relație inadecvată cu copilul dumneavoastră
- acceptă contactele sau cererile de „prietenie” de la persoane pe care nu le cunoaşte - acest lucru permite străinilor să acceseze informațiile și imaginile lor personale
- răspunde utilizatorilor anonimi în aplicații și pe site-uri web
- vizitează site-uri destinate adulților, cum ar fi unele rețelele de socializare pentru întâlniri, chat online sau site-uri de jocuri - acest lucru crește probabilitatea ca copilul să fie contactat de adolescenți mai mari sau adulți în scopuri sexuale
- postează fotografii și mesaje „sexy” sau folosește un nume sugestiv sexual - copilul poate percepe acest lucru ca fiind matur sau amuzant, dar ar putea atrage oameni periculoși.
Riscurile socializării cu persoane necunoscute în mediul online sunt multiple. Însă, cel mai mare pericol apare atunci când copilul acceptă un contact, care va încerca să construiască o relație cu copilul pentru a-l abuza sexual ulterior. Abuzatorii pot folosi strategii sofisticate pentru a câștiga încrederea copilului dvs. online.
Nimeni - în special un copil - nu trebuie să-și divulge numele, vârsta, adresa, numele școlii, numărul de telefon sau fotografiile sale online, în camere de chat, prin e-mail sau în mesaje.
Acest sfat vechi este deosebit de important online. Spuneți-i copilului că ar trebui să evite să se împrietenească cu străinii online în aproape toate circumstanțele. Dacă nu cunoaşte persoana, trebuie să o şteargă din lista sa de prieteni pe Facebook, să nu-i permită să-i urmărească postările sau să-i devină urmăritor pe Instagram.
Amintiţi-i frecvent copilului să nu se întâlnească niciodată în viața reală cu cineva pe care îl întâlneşte pe internet. Străinii periculoși se pot preface online cu ușurință că sunt altcineva decât sunt.
În cazul în care copilul dvs. primește un mesaj instantaneu de la un străin care pare inadecvat într-un fel, spuneți-i să se deconecteze și să anunțe imediat un adult. Mai ales atunci când cererea are legătură cu locația, fotografiile sau informațiile lui sensibile.
Nu lăsați copilul să deschidă sau să accepte e-mailuri, linkuri, atașamente, adrese URL sau orice altceva de la cineva pe care nu-l cunoaște și în care nu are încredere în viața reală.
Reamintiți-le copiilor - din nou și din nou - că nu ar trebui, în niciun caz, să partajeze o parolă cu nimeni altul decât părinții. Nici prietenii apropiați nu ar trebui să știe parolele copilului.
1. Explicaţi-i că cel mai sigur este ca „prietenii online” să rămână online, dar dacă copilul dvs. doreşte să se întâlnească faţă în faţă cu cineva, atenţionaţi-l că, din motive de siguranță, ați dori să vă ceară permisiunea mai întâi.
2. Amintiţi-i că întotdeauna, cel puțin trebuie să anunţe pe cineva unde merge și cu cine se întâlneşte. Explicați-i că este cel mai sigur să se întâlnească într-un loc public, în timpul zilei și că ar trebui să fie însoțit de dvs. sau de cineva de încredere.
Este posibil ca copilul dvs. să nu vă spună dacă o „prietenie” online a devenit compromisă sau dificilă, deoarece se va simţi jenat/ă, rușinat/ă sau îi va fi frică că ar putea agrava lucrurile. Pe asta se bazează abuzatorii online.
Observaţi schimbările îngrijorătoare ale comportamentului sau dispoziției copilului şi aveți grijă la semnele de retragere, anxietate, tristețe sau schimbări în relaţia cu familia sau prietenii.
Dacă copilul dvs. este agresat online, articolul pentru părinți despre Hărţuirea online, vă poate ajuta să aflați cum să reacţionaţi în asemenea situaţii.
Dacă copilul dvs. a expediat o fotografie sau a oferit cuiva informații şi este îngrijorat, sau dacă este presat să o facă:
1. Rămâneţi calm și asiguraţi-vă copilul că nu are probleme
* Explicați-i că până și adulții ajung păcăliți să facă lucruri pe care le regretă.
* Vorbiţi-i fără să judecaţi sau cu supărare, astfel încât copilul să simtă că poate veni la dvs cu orice dificultate pe care o întâlneşte, fără teama de a fi pedepsit sau criticat.
* Nu blocaţi accesul copilului la internet, deoarece ar putea înţelege acest lucru ca o pedeapsă și nu va fi deschis în viitor.
2. Acționaţi pentru a vă proteja copilul
* Apelați imediat poliția la 112, dacă siguranța fizică a copilului dvs este în pericol.
* Cereţi sfatul şi ajutorul specialiştilor în siguranţa online a copiilor. Scrieţi consultantului Siguronline.
* Ajutaţi-vă copilul să înţeleagă riscurile implicării în discuţii „intime”. Vorbiţi cu copilul despre sexualitate, respectarea intimităţii şi relaţii.
3. Adunaţi dovezi
* Înainte ca dvs. sau copilul dvs. să blocheze pe cineva sau să ștergeți postări sau alte materiale, faceți capturi de ecran și colectați dovezi, inclusiv date și ore.
4. Raportaţi
* Ajutați-vă copilul să blocheze persoana care l-a făcut să se simtă incomod și raportați contactul nedorit pe platforma de socializare. În acest articol aflaţi mai multe despre siguranţa pe reţele sociale şi linkuri pentru a raporta conținutul abuziv.
* Ademeneirea și exploatarea copiilor pe internet sunt infracțiuni cercetate de poliție. În acest articol aflaţi mai multe despre ademenirea copiilor pe internet. Dacă ați observat asemenea acţiuni online, contactați poliția.
* Aflați mai multe despre raportare aici. Dacă doriți să faceți o raportare, anonim şi confidenţial apelaţi Consultantul Siguronline.
Copilul tău foloseşte reţelele sociale ca să le spună altora povestea proprie, să vadă lumea prin ochii altora și ca să ia legătura cu prietenii și familia.
Pentru a evita situațiile neplăcute setează parametrii de confidențialitate.
Raiul pedofililor in grupurile de mămici Cu vreo 25 de ani în urmă pedofilii şi obsedaţii sexual trebuiau să se ducă prin parcuri, prin trenuri şi troleibuze pentru ca să găsească vreo fetiţă sau vreun băieţel în faţa căruia să-şi expună organele sexuale.