„Gabi, tu ești un bot*?”

Bot/robot – program de computer care îndeplinește niște sarcini automatizate cum ar fi corectarea greșelilor, analiza paginilor web, etc.

Scuză, te rog, că am scris niște cuvinte urâte de la început... Am vrut să verific dacă ești un om real sau un bot... Mulțumesc pentru că m-ai ajutat. Cred că știu ce trebuie să fac...”

Acestea au fost cuvintele scrise de un copil la finalul unei discuții cu consultantul pe portalul Siguronline.md. A fost o discuție lungă... Cu multe ezitări din partea copilului și multe întrebări pentru consultant. Este și evident. Un copil nu poate să se deschidă oricui, în special dacă e vorba de o persoană străină, din online...

La început, nu era vorba de nicio problemă legată de comunicările din online, prietenii online cunoscuți sau necunoscuți, conținuturi pe rețele sociale sau persoane care scriu mesaje răutăcioase... Copilul avea nevoie să spună cuiva că îi este trist și se simte obosit de lecții în Zoom, teme pentru acasă ce tot vin în Viber și chatul clasei în Facebook... „Dar știți câte chat-uri am de acestea??? Oho-ho-ho...! La mai multe obiecte! Dar mă descurc. Am și tabletă. Tata mi-a dat și un laptop ca să-mi fie mai comod. Internetul acasă e bunișor, chiar dacă mai mulți ne conectăm...”

Din una alta, a ajuns să povestească că a făcut ceva și îi este frică că va afla cineva. A expediat mai demult o poză mai intimă unui coleg. Prietenesc de mult timp și chiar se plac. A trimis și el așa o poză. Și-au cerut unul altuia aceste poze. Cu vreo două zile în urmă, s-au certat. De la un fleac. „Eu nu am vrut să ies la o plimbare. Părinții mei iau tare în serios chestia asta cu carantina. Cred că alții nu prea, dar eu chiar îs social izolată... El s-a supărat... I-am zis că gata cu prietenia noastră...”

Copilul a povestit că la un moment dat s-a gândit la acea fotografie și ce ar putea fi dacă prietenul său nu șters-o așa cum spunea. S-a gândit că ar putea să facă o glumă și să o posteze undeva. Copilul a împărtășit starea sa de încordare pe care o trăiești, fiind izolat de prieteni, colegi și profesori, stând doar în casă, cu teme pentru acasă de care tot îi reamintesc părinții, cu simțul amar de a fi pierdut un prieten important și cu frica de a deschide Instagramul – dacă își va vedea poza ceea mai specială într-un cont fals?

Așa cum am mai spus, discuția a fost lungă. Ba mai mult, copilul a revenit și în zilele următoare. A scris că se bucură că doamna dirigintă la una dintre lecțiile în Zoom le-a reamintit că să fie chibzuiți în mediul online ” De 3 ori măsoară, apoi o dată taie. E valabil și pentru tot ce facem pe Internet.” Așa a zis diriginta. ” Diriginta le-a zis și de consultantul Gabi. Mulți au fost curioși să-l salute pe Gabi. Cineva chiar să-l testeze, înainte de a-i povesti despre o problemă pe care o are. Așa și a făcut. Și s-a convins. Nu e un bot Gabi. Nu a insistat să-i spună numele și a fost foarte drăguț și chibzuit cum zice doamna dirigintă în toate sfaturile pe care le-a dat.

Dragi colegi, știți ce a mai zis copilul? A zis că are noroc de așa o dirigintă care nu uită să aibă grijă de elevii săi chiar și din sufrageria sa cu multe, multe flori. Pe lângă sfaturile zilnice despre spălatul pe mâini, evitarea contactului cu alți oameni și îndemnul „să nu lenevim în carantină”, are grijă și de siguranța online a elevilor săi.

Sănătate să aveți, stimați dascăli!

Relevant