Viruşii cibernetici, cunoscuţi şi ca „malware”, sunt programe dăunătoare, instalate în sistem fără ştirea sau aprobarea ta. „Malware” este un termen abstract, care descrie o gamă largă de astfel de programe rău intenționate. De exemplu, poate fi vorba despre include troiani, viermi, rootkits, ransomware, ameninţări cibernetice şi chiar programe cu potenţial nedorit (PUP).
Doar programele performante anti-malware sunt capabile să prevină infiltrarea virusului. Instalarea unei aplicaţii profesionisteva proteja dispozitivele conectate la Internet de atacurile de tip malware. De asemenea, trebuie mereu să fii atent ce accesezi pe Internet.
La fel, confidenţialitatea ta online depinde de securitatea contului de profil și de ce informaţii cu caracter personal faci publice.
Programele antivirus va monitoriza şi va scana dispozitivul tău pentru a detecta virușii cunoscuți și spyware. Când au găsit ceva, te anunță și te ajută să iei măsuri. Niciodată nu descărca nici un program suspect, ce te avertizează nesolicitat că ai un virus şi pretinde a-ţi proteja dispozitivul. Ele fac exact opusul, chiar dacă seamănă foarte tare cu programele antivirus de încredere.
Escrocii mereu încearcă să slăbească protecția programelor antivirus, iar companiile dezvoltatoare de programe antivirus adaugă în mod constant actualizări pentru a-i contracara. Pentru a evita riscurile, actualizează mereu programul. Șterge aplicațiile și programele pe care nu le utilizezi.
Parole puternice sunt fraze lungi sau propoziții care îmbină litere, cifre și simboluri. Pentru codurile PIN, evită numerele personale, cum ar fi data de naștere sau numărul de telefon.
Mereu păstrează în secret parolele și codurile PIN secrete. Evită să folosești aceeași parolă sau PIN peste tot. Creează diferite parole sigure pentru a proteja conturile care dețin informații personale.
Pentru a minimiza șansa infectării dispozitivului:
Fii atent/ă când foloseşti rețele Wi-Fi publice. Prin intermediul Wi-Fi, informația transmisă poate fi interceptată. Evită să transmiţi informații confidențiale utilizând rețele Wi-Fi publice. Conectează-te la rețelele Wi-Fi protejate de parolă, ele îți oferă un grad sporit de protecție.
Evită să dai clic pe ‚OK”, „De acord” sau „Accept” în banner-ele cu reclame, în neașteptatele ferestre pop-up sau pe site-urile care par suspecte.
Mereu descarcă aplicații, jocuri și programe numai din magazinele oficiale și alege-le doar pe cele care pe care alţi utilizatori le apreciază ca fiind sigure. Jocurile și alte aplicații din magazinele oficiale, cum ar fi Windows Store, Google Play Store sau iTunes ajută la reducerea riscurilor de infectare cu viruși. Totodată, evită ofertele gratuite de muzică, jocuri și programe, deoarece acestea, cel mai des, conțin malware.
Dacă cineva ți-a trimis neaşteptat şi nesolicitat un atașament sau un link, acesta ar putea fi un virus sau un program spyware. Mereu discută cu expeditorul dacă mesajul este expediat intenționat, de preferință, folosind un alt dispozitiv. Pentru a preveni descărcările nedorite și citirea datelor de către intruși, deconectează funcția Bluetooth atunci când nu o folosești.
Escrocii fac tot posibilul pentru ca site-urile web şi email-urile lor să pară credibile. Ei investesc mulți bani și timp pentru a te convinge să accesezi oferte false - câştiguri de premii, descărcări gratuite de programe, aplicații, jocuri, filme sau muzică, loterii frauduloase sau procurarea bunurilor de proastă calitate.
Sunt periculoase email-urile de la persoane sau companii necunoscute, în special cei care promit bani, sănătate perfectă sau o soluţie a tuturor problemelor. Evită să accesezi orice link sau ataşament care pare prea frumos ca să fie adevărat.
Email-urile neaşteptate de la bănci sunt de asemenea suspicioase. Băncile nu fac afaceri prin Internet şi nu cer prin email parola şi alte informaţii confidenţiale.
„Phishing” este termenul care descrie o metodă prin care poţi fi păcălit să transmiţi prin e-mail informaţii confidenţiale sau personale deoarece crezi că solocitarea vine dintr-o sursă credibilă. Email-urile phishing conţin link-uri către un site asemănător unui site oficial, pentru a obține detalii personale despre login, parola, numarul cardului de credit sau codul PIN.
Aceste emailuri încearcă să creeze o stare de urgenţă. De obicei, în mesaj este scris: „Contul dumneavoastră va fi închis dacă nu vă logaţi pe… „, „Avem un upgrade recent de securitate. Trebuie să vă logaţi pentru a vă proteja…”, „O sumă mare a fost debitată din contul dvs. şi trebuie să oferiţi detalii despre contul dvs. pentru a confirma că tranzacția este incorectă” etc.
Când vrei să afli ceva, uneori este de ajuns să intri pe Internet şi să cauţi acea informaţie folosind unul din motoarele de căutare.
Ameninţarea, cearta şi condiţionarea nu protejează copilul tău de conţinuturi dăunătoare.
Я тут прочитала много историй и подумала, что было бы неплохо рассказать и свою. Как и многие из вас, я выучилась на собственной ошибке.