Comunicarea la distanță și noile provocări ale profesorilor

O sarcină grea în aceste săptămâni este pusă pe umerii profesorilor și diriginților de clasă. Și chiar dacă multe cadre didactice au bune abilități digitale, iar mulți copii au la dispoziție telefoane smart, tablete și laptop-uri, sarcina de a realiza un proces educațional calitativ și eficient nu este deloc ușoară.

Pregătirea pentru lecție, adaptarea mesajelor și conținuturilor în dependență de vârstă, selectarea instrumentelor potrivite pentru clase, colaborarea cu părinții, pregătirea și încurajarea copiilor pentru o altfel de lecție, toate acestea necesită timp, răbdare și devotament din partea profesorilor.

Resurse digitale, tutoriale, webinare pentru cadre didatice, împărtășiri de experiențe, sugestii, sfaturi, toate sunt binevenite și de un mare ajutor. Și este nemaipomenit de frumos și merită toate laudele faptul că profesorii noștri, cu mult curaj, calm, bunăvoință și, cel mai impresionant, în termene foarte scurte, se adaptează noilor condiții și încearcă să le reușească pe toate.

Astfel, accesul la Internet al profesorilor și elevilor este vital pentru a ține mâna pe puls și a asigura copiilor dreptul la educație. Vitală este și implicarea părinților care au rolul de a facilita dialogul dintre copil și profesor, dat fiind faptul că un dialog „altfel” nu a fost practicat până acum sau a fost practicat doar cu unii profesori sau doar în unele instituții de învățământ.

Offline sau online, indiferent de distanța socială, copilul are nevoie în primul rând de:

  • încurajare

Incertitudinea adulților din jur, statul în fața ecranului mai multe ore în șir, titlurile de știri, conținutul emisiunilor TV sau radio sunt o încărcătură emoțională prea grea pentru un copil. Mulți pedagogi recunosc că dialogurile online cu elevii chiar din primele zile de învățare la distanță au trecut dincolo de subiectele propriu-zise la istorie sau limba română, încercând să transmită regulat emoții pozitive prin cuvinte calde și zâmbete.

  • schimbarea regulilor

La școală copiii sunt încurajați să stea mai puțin timp în fața ecranului și să comunice mai mult cu prietenii din viața reală. Și brusc, li se cere să stea în casă, cât mai departe de prieteni și colegi și să se ocupe de teme. Primirea sarcinilor, realizarea și transmiterea acestora către profesor, deseori sub presiunea părinților, devin foarte obositoare. Ziua le este doar învățare și stat în fața laptopului sau tabletei, chiar dacă orarul lecțiilor este mult mai scurt. De aceea, o ajustare a regulilor vechi este foarte binevenită: copiii sunt încurajați să comunice online cu prieteni, să glumească, să se joace chiar și în timpul orelor online. Distanțarea socială este necesară doar în spațiul fizic. În spațiul online ea trebuie minimizată rațional. Ei au nevoie de emoții constructive din comunicarea ușoară și veselă cu oamenii plăcuți lor: prieteni buni, colegi de școală, copii din gașcă și rude.

  • gândire critică în mediul online

În continuare, rămâne la fel de important procesul de educare a comportamentelor sigure în mediul online. Acum, durata timpului petrecut online este mult mai mare decât în zilele când copiii frecventau școala. Cu părere de rău, activitățile despre siguranța online pe care mulți profesori le desfășurau cu regularitate sunt mai puțin comode în comunicarea la distanță.

Totuși, unele acțiuni mici, dar importante pot fi realizate de către profesor sau diriginte. De exemplu:

  1. Le amintim elevilor că este necesar să observe cum se simt atunci când sunt online sau comunică cu prietenii.
  2. Le spunem că orice stare de disconfort sau îngrijorare trebuie discutată cu un adult de încredere.
  3. Accentuăm ideea că, chiar dacă stau acasă, nimeni nu a anulat prietenia și pot să povestească despre o îngrijorare pe care o au unui prieten bun.
  4. Îi sfătuim să se oprească pentru câteva clipe înainte de a reacționa la un comentariu, mesaj, postare mai puțin plăcută sau jenantă, sau tristă.
  5. Le transmitem din când în când link-uri cu filmulețele sau testele de pe Siguronline.md.
  6. Îi încurajăm să urmărească pagina de Instagram SigurOnline și neapărat să-i scrie lui Gabi, anonim și confidențial, în cazul în care au o întrebare sau o situație online neplăcută.

Dragii noștri profesori, suntem siguri că vom trece bine peste încercările și provocările acestei primăveri. Copiii au nevoie de noi. Copiii au nevoie de eroi. Pentru ei, acești eroi sunteți dumneavoastră și părinții de acasă.

Relevant