//= escape_meta(Configure::read('Config.projectName')) ?> //= escape_meta($title) ?> //= escape_meta(summarize($description, 456)) ?>
Ce îți place să faci online? Să vizionezi video-uri sau filme? Să stai pe rețelele sociale, să postezi fotografii? Sau poate petreci mult timp jucându-te online? Indiferent de ce faci online, toate aceste activități presupun că, la un moment dat, vei interacționa cu alte persoane. Fie veți avea o discuție aprinsă despre un anumit video, fie vei primi un comentariu la o fotografie pe care ai postat-o sau vei discuta cu persoane noi în timpul jocului.
Chiar dacă crezi că discuți cu o persoană de aceeași vârstă și simți că o cunoști, poate fi dificil să înțelegi dacă spune sau nu adevărul. Multe persoane sunt sincere, cu intenții bune, dar sunt și oameni care discută online cu tinerii pentru a-și satisface anumite necesități sau dorințe. Pentru asta, pot încerca să-i influențeze pe copiii, adolescenți sau tineri, să-i determine să facă anumite lucruri pentru ei.
Deci, dacă ai de gând să discuți cu o persoană cu care ai făcut cunoștință online, ar trebui să întreprinzi câteva măsuri pentru a te proteja.
Ai postat pe pagina ta informații despre muzica pe care o asculți sau despre sportul preferat? Sau poate ai indicat ce hobby ai? Aceste informații ar putea fi folosite pentru a începe o discuție cu tine. Nu uita, cu cât mai multă informație persoana cunoaște despre tine, cu atât mai ușor te poate influența. Așa că fii atent/ă la ce postezi!
Chiar dacă îți pare că poți avea încredere în această persoană și îți pare că aveți multe lucruri în comun, nu poți avea încredere deplină. În online nu poți fi niciodată sigur/ă de intențiile pe care le are persoana. De aceea, nu dezvălui informații personale, cum ar fi unde locuiești, la ce școală înveți etc. De asemenea, fii atent/ă la informațiile private. Nu-i spune persoanei ceva ce nu ai vrea ca altcineva să afle.
Majoritatea aplicațiilor de mesagerie instantă nu permit să ștergi mesajele scrise sau, chiar dacă le poți șterge, nu poți fi sigur că persoana cu care discuți nu a salvat conversația. De aceea, atunci când comunici online, fie că cunoști sau nu persoana în viața reală, nu discuta lucruri de care ți-ar putea fi rușine mai târziu. Orice conversație poate ajunge publică sau poți fi amenințat/ă că va ajunge să fie arătată prietenilor, colegilor se școală sau părinților.
Se poate întâmpla ca, la început, să fii interesat de discuția cu o persoană, dar mai târziu să te deranjeze sau să te facă să te simți incomod. Ce poți face? Oricând poți încheia această discuție. Dar dacă nu este suficient, iată trei pași pe care să-i urmezi:
Majoritatea rețelelor sociale sau aplicații de mesagerie au opțiunea de a bloca o persoană. De obicei, o poți activa în setările de confidențialitate.
Desigur, acesta poate fi un prieten sau o prietenă în care ai încredere și care, cu siguranță, va încerca să te ajute. Cu părere de rău, uneori ei nu pot face prea multe și este necesară implicarea unei persoane adulte. Poți vorbi cu părinții, cu un profesor sau profesoară în care ai încredere, frate sau soră mai mare.
Este foarte bine dacă orice copil s-ar putea adresa după ajutor unui adult. Dar uneori îți poate fi rușine sau poți crede că ei nu te pot ajuta. Și atunci îi poți scrie consultantului nostru – Gabi, discuția este anonimă și confidențială.
Pe Internet răspândirea zvonurilor, postarea fotografiilor sau altor informaţii personale, trimiterea unui mesaj răuvoitor sau postarea comentariilor răuvoitoare se face uşor.
Cei mai activi vloggeri şi bloggeri au venit cu un mesaj adresat adolescenţilor.
Scriu această istorie pentru a încuraja și alți părinți să atragă mai multă atenție la comportamentul copilului, dacă vă pare ceva straniu atunci la sigur trebuie să faceți ceva și să nu ignorați.