Concurs de desene: „Siguranța online prin ochii copiilor”

Într-o lume conectată digital și în plină dezvoltare, călătoria copiilor trebuie să fie una sigură și protejată de riscurile online. În interacțiunea lor cu tehnologiile și accesul la Internet, copiii se confruntă cu diverse provocări care necesită formarea unor abilități pentru o navigare sigură online. Din această preocupare pentru siguranța copiilor în mediul online, ne-am propus să lansăm concursul: „Siguranța online prin ochii copiilor.

Cine poate participa la concurs?

În cadrul concursului pot participa elevi din treapta gimnazială, clasele a V-a – a IX-a, din diferite regiuni ale țării.

Care sunt subiectele concursului?

Genericul concursului este: Siguranța online prin ochii copiilor se axează pe ideea generală a siguranței copiilor în mediul online și promovarea unui mediu sigur pentru toate vârstele. Participanții la concurs sunt încurajați să exploreze și să ilustreze creativ aspecte ce vor îndemna întreaga comunitate școlară să utilizeze Internetul în siguranță. Subiectele specifice propuse de organizatorii concursului sunt:

„Fii un utilizator responsabil online” – cum să fiu conștient de impactul comportamentului meu online și să contribui la un mediu sigur prin acțiuni responsabile.

”Călătorie sigură online alături de prieteni”– cum să comunic în siguranță cu prietenii online să evit comunicarea cu persoane rău intenționate.

„Părinții în lumea online a copiilor„ – cum pot părinții să fie conectați cu lumea online a copiilor și să le ofere sprijin într-un mod prietenos și sigur.

Care sunt condițiile concursului?

Creațiile copiilor vor fi jurizate de către specialiști în domeniul siguranței și protecției copiilor în mediul online. Cele mai bune 12 desene vor fi expuse în cadrul unei expoziții speciale și incluse într-un calendar anual despre siguranța online.

  1. Profesorul va informa elevii despre organizarea concursului și condițiile acestuia. După, va ghida elevii care vor dori să participe la concurs, astfel ca participanții să realizeze un produs reprezentativ.
  2. Participanții la concurs vor realiza un desen manual, pe format A4 (foi pentru desen), în tehnica creion, acuarelă sau guaș, la unul din subiectele propuse de organizatorii concursului.
  3. Fiecare participant va completa un formular: https://rb.gy/qt7i0a (formularul va fi descărcat înainte de completare). Acesta va include următoarele detalii: Numele și prenumele; Instituția de învățământ; Vârsta și clasa în care studiază; O scurtă descriere a lucrării realizate; Numele, prenumele persoanei care l-a ghidat pe elev. Date de contact a profesorului sau a părintelui/tutore.
  4. După realizarea desenului elevul va expedia lucrarea scanată și formularul completat electronic (într-o mapă arhivată), până pe data de 7 decembrie 2023 la adresă: https://cloud.lastrada.md/s/5sjg8fSq43RX3By 
  5. Fiecare participant poate participa în cadrul concursului doar cu un singur desen.
  6. Desenele care vor fi selectate pentru a reprezenta mesajele cheie ale concursului, vor fi păstrate în original pentru a fi prezentate comisiei concursului.

Criterii de evaluare a desenelor

Relevanța pentru temă (40%): Desenul trebuie să reflecte în mod corespunzător tema concursului și să abordeze aspectele centrale ale acesteia. Comisia de evaluare a desenelor va lua în considerare modul în care desenul evidențiază și comunică într-o manieră prietenoasă aspectele cheie ale temei propuse.

Puterea mesajului transmis (30%): Desenul trebuie să transmită un mesaj clar și puternic, exprimând idei și sentimente relevante în legătură cu tema. Evaluarea se va concentra pe capacitatea desenului de a comunica emoții, idei sau valori și impactul acestora asupra spectatorului.

Originalitatea (20%): Desenul trebuie să arate originalitate și creativitate în abordarea temei. Evaluarea se va axa pe unicitatea și inovația desenului, precum și pe abordarea originală a temei.

Execuția (10%): Evaluarea va ține cont de calitatea tehnică a desenului si talent. Atenția la detalii și prezentarea generală a desenului vor fi, de asemenea, luate în considerare.

Important!

-        Prin organizarea acestui concurs ne dorim să transmitem mesaje pozitive despre siguranța online, respectiv creațiile cu conținut violent nu vor fi admise în concurs.

-        Nu vor fi acceptate desenele realizate cu implicarea directă a unei alte persoane/adult.

-        Desenele care nu vor fi urmate de o descriere și date despre elevul care a realizat desenul, vor fi respinse.

Ce va urma?

Desenele care vor întruni toate condițiile concursului, vor fi selectate pentru a fi incluse într-un calendar anual. Desenele vor fi, de asemenea, expuse într-o expoziție specială în cadrul unui eveniment internațional organizat în contextul „Zilei Siguranței Online” planificat în luna februarie.

Termen limită de prezentare a desenelor: 7 decembrie 2023

 

 Persoană de contact: Ludmila Bodiu – LBodiu@lastrada.md

Relevant