//= escape_meta(Configure::read('Config.projectName')) ?> //= escape_meta($title) ?> //= escape_meta(summarize($description, 456)) ?>
Nu spune nici măcar celor mai buni prieteni parola de la profilul tău pe reţelele sociale şi securizează-ți profilul de pe rețelele sociale astfel încât doar persoanele din lista ta de prieteni să poată vedea ceea ce publici. Datele personale pot fi utilizate în scopuri de umilire și înjosire.
În unele cazuri se poate ajunge şi la şantaj. Șantajul se bazează de cele mai multe ori pe utilizarea unor date personale ale altei persoane. De obicei se folosesc fotografii compromițătoare pentru a obține beneficii.
Reacția ta în fața agresorului este foarte importantă. Fii calm/ă și nu te înfuria, afișând mai degrabă un aer de indiferență. Agresorul are nevoie întotdeauna de public. De aceea, dacă tu întorci spatele și refuzi să fii parte al „jocului”, el își va pierde autoritatea.
Ignoră mesajele, email-urile sau comentariile jignitoare sau amenințătoare.
Prin agresarea altora, percepuți ca fiind mai slabi, prin distribuirea informațiilor sau materialelor foto sau video ce ar putea să te afecteze pe tine sau pe alții.
Gândește-te serios la modul în care vei fi perceput/ă online înainte de a posta o fotografie sau un comentariu. Nu publica nimic care îți poate compromite reputația sau siguranța.
Măcar uneori, deconectează-te de la tehnologiile multimedia. Încearcă să îți faci prieteni noi. Apartenența la un grup te va face mai încrezător/oare în forțele proprii. Indiferent de comportamentul altora, arată-i agresorului că nu ești afectat/ă de tot ce se întâmplă.
Ţine minte! Internetul este supus aceloraşi reguli şi legi ca şi viaţa reală. Defăimarea sau insultarea cuiva online este un lucru rău şi poate fi pedepsită. Pentru că a posta un comentariu jignitor a necesitat doar câteva click-uri, unii pot să nu conştientizeze gravitatea situaţiei pe care o va genera gestul lor.
Utilizatorii anonimi pot fi descoperiţi de cele mai multe ori. Totuşi, poliţia nu va acţiona decât dacă are motive să considere că se petrece un fapt ilegal.
În spațiul virtual, tu ești cel care decide dacă blochezi pe cineva care te deranjează sau te deconectezi.
Pentru a afla despre instrumentele pe care le poți folosi pentru a controla experiența ta online, accesează articolul Rețele Sociale. Dacă ești amenințat(ă) și nu te simți în siguranță, informează un adult de încredere și raportează incidentul pe Siguronline pentru a interveni și a atrage la răspundere agresorul, conform legii.
Nu ești singur/ă în această situație, așa că alege din soluțiile propuse mai sus cum să acționezi. Nu-ți fie teamă și nici rușine, nu ești tu persoana responsabilă de ceea ce ți se întâmplă.
Uneori, însă, este posibil ca adulții de la care aștepți anumite reacții, să nu acționeze, dar nu trebuie să te descurajezi.
Fenomenul de hărțuire nu este unul normal, nu ești tu de vină că ţi se întâmplă și nu ai de ce să te lași intimidat/ă.
Orice şcoală ar trebui să aibă un psiholog cu care să poți sta de vorbă. Un specialist te poate sfătui ce să faci. El poate fi acel om de încredere căruia să i te destăinui.
Dacă vei suna la acest număr, vei fi ascultat și împreună cu un psiholog vei putea găsi mai multe soluții pentru a face față agresiunilor.
Pe Internet răspândirea zvonurilor, postarea fotografiilor sau altor informaţii personale, trimiterea unui mesaj răuvoitor sau postarea comentariilor răuvoitoare se face uşor.
Cei mai activi vloggeri şi bloggeri au venit cu un mesaj adresat adolescenţilor.
Scriu această istorie pentru a încuraja și alți părinți să atragă mai multă atenție la comportamentul copilului, dacă vă pare ceva straniu atunci la sigur trebuie să faceți ceva și să nu ignorați.