Educația despre siguranța online, prin propriul exemplu

A fi provocat în fiecare zi, la fiecare lecție, de fiecare copil, face parte din meseria de dascăl. Și cu fiecare provocare, tu, Profesorul, ajungi să cunoști mai bine lumea copilului pe care îl educi.

A vorbi despre siguranța online este o altă provocare pentru tine, fiindcă, în principiu, aici nu le vorbești despre descoperiri și nu le explici teoreme. Aici, discuți despre comportamente în viața virtuală, o viață pe care o trăiești și tu, creându-ți un cont de Facebook sau Instagram, unde apreciezi, etichetezi, distribui, cauți informație, etc.

Vine timpul când le vorbești copiilor despre importanța selectării publicului care are acces la conținuturile publicate și reputația online. Și, iată aici, provocarea devine și mai mare, în special, când discipolii tăi sunt la curent cu activitatea ta pe rețelele sociale.

Venim cu câteva sugestii pentru a ține la control reputația ta din mediul online, fiindcă exemplul propriu oferit elevilor educă comportamente și atitudini, indiferent dacă este vorba de viața reală sau mediul online.

1. Cunoaște „amprenta ta” digitală

Alege câteva motoare de căutare mai des utilizate și caută informație la numele și prenumele tău. Vezi, de exemplu, ce informație despre tine îți oferă Google. În cazul în care dorești să primești notificări despre informații online legate de numele tău, verifică setările Google.

2. Protejează accesul la conținutul tău online

Poți controla informația despre tine accesibilă pentru alții, fiind atent la următoarele momente:

Setările de confidențialitate în rețelele sociale

Verifică cine îți sunt urmăritorii și ce pot vedea ei despre tine. Rețelele sociale pot face legătura chiar și cu contactele din telefonul tău. Tu decizi dacă accepți sau nu acest lucru. Verifică atent toate setările și nu te grăbi să bifezi „Accept” când primești o notificare.

Personal sau profesional

Care a fost scopul creării contului tău de Facebook? Profilul personal într-o rețea socială este, de regulă, asociat cu postări de interes personal, comunicare cu prieteni și membrii familiei, informații care au mai puțin sau nu au deloc legătură cu viața ta profesională. În profilul de interes personal, chiar și informația generală despre tine, accesibilă publicului tău, nu vorbește despre activitatea ta profesională.

Contul creat cu scop profesional arată diferit și reflectă activitatea ta de profesionist. Informațiile împărtășite aici pot interesa persoanele din aceeași breaslă.

Apreciază tipul de profil pe care îl administrezi și evaluează dacă acest profil transmite publicului tău informație despre tine doar ca profesor sau ca utilizator, care se împărtășește informații din diferite domenii și sfere de interes.

Fotografia de profil

Nicio setare de confidențialitate nu va păstra anonimă imaginea ta de profil.

Lista de prieteni

Verifică și reamintește-ți cine sunt prietenii tăi în rețelele sociale.

Crezi că îți poți accepta în această listă de prieteni și pe elevii tăi, pe alți copii din comunitate, pe părinții elevilor, părinții viitorilor elevi, colegi, rude, prieteni de familie? Chiar dacă ai o listă de prieteni mai variată, ar fi bine să-și răspunzi la întrebarea: „Ce va cunoaște de la mine și despre mine această persoană?”

 3Postează cu grijă

Ceea ce postezi vorbește publicului online despre anumite interese sau preferințe pe care le ai. Reputația profesională poate fi afectată în cazul în care postările contrazic sau nu sunt potrivite cu activitatea profesională. Este important să fii atent(ă) la ceea ce scrii și cum scrii. Se întâmplă că urmăritorilor tăi activi să nu le scape nimic din vedere, de la fotografii personale la comentariile pe care le lași sub postările altor utilizatori. Aici, proverbul ”Ce scrii cu penița, nu tai cu bărdița” își are locul potrivit. Ceea ce comentezi la postările altor utilizatori sau textele proprii vorbesc, de regulă, despre atitudinile tale personale. Nu uita, chiar și online profesorul este un model de corectitudine, obiectivitate și respect.

Fiecare este în drept să decidă dacă profilul său într-o rețea socială este unul personal, profesional sau un spațiu în care face schimb de informații de interes profesional, informații pe care le consideră interesante, distractive, utile, dar care nu au legătură cu sfera de activitate.

Având în lista de prieteni elevi, părinți sau colegi de serviciu, asigură-te că:

  • Elevii văd și citesc pe peretele tău informație utilă și adecvată vârstei lor, că sunt încurajați și apreciați pentru anumite activități la care au participat.
  • Părinții, prin postările tale, primesc niște informații pe care tu le consideri utile și binevenite pentru ei (articole informative, anunțuri și informații despre activitățile organizate sau cele pe care le planifici, etc.)
  • Colegii tăi sunt conectați cu tine prin rețelele sociale, unde împărtășiți cele mai noi informații din sfera educației, pentru a vă încuraja reciproc și pentru a promova aceleași valori.

În concluzie

Și, chiar dacă, de foarte multe ori, imaginea sau profilul unui om în viața reală nu corespunde activităților sale din spațiul virtual, imaginea virtuală contribuie la construirea reputației, atitudinilor și credințelor despre această persoană în viața reală.

Materialele didactice recomandate pentru lucrul cu elevii la tema Reputația online le puteți accesa la rubrica Resurse didactice.

Iar consultantul SigurOnline este mereu disponibil pentru sugestii, recomandări sau solicitări privind elaborarea suporturilor didactice la tema siguranței copiilor în mediul online.

Relevant