Fii inteligent pe Internet

Internetul este parte din viața ta de zi cu zi, fie că socializezi cu prietenii, faci temele pentru acasă, asculţi muzică sau urmăreşti vloggerul preferat. Totuşi, este foarte important să fii responsabil/ă şi atent/ă. Ceea ce publici online sau ceea ce publică alţii pe Internet despre tine contribuie la reputaţia ta, pentru tot restul vieţii tale. Cu toţii încercăm să ne construim o imagine pozitivă.

De aceea, înainte să postezi, întreabă-te:

  1. Poate aceasta influența oportunitățile tale pe viitor?
  2. Poate aceasta să rănească pe cineva?
  3. Pot să împărtășesc aceasta părinților? 

Reține! Nimic din ce publici pe Internet nu vei mai putea şterge definitiv. Orice comentariu sau fotografie, cu un singur click, poate fi salvat de alte persoane în calculatoarele lor, apoi postat pe alte pagini web fără ca tu să mai poţi controla utilizarea şi distribuirea acestei informaţii. Asta înseamnă că oricare din selfie-urile tale ar putea apărea primul în lista de căutări atunci când cineva va vrea să afle mai multe despre tine. Poate fi vorba despre un prieten pe care ţi l-ai făcut recent sau viitorul tău angajator, înainte de primul tău interviu de angajare.

Relațiile

Relaţiile pot fi complicate în viața reală. De asemenea, ele pot fi complicate și online. E adevărat, pe reţelele sociale îţi poţi face prieteni buni, poţi discuta cu cei ce au aceleaşi interese ca şi ale tale, doar că nu toţi copiii au avut norocul de a întâlni doar persoane bine intenţionate în spaţiul online. Unii au şi avut de suferit, ceea ce nu am vrea să ţi se întâmple şi ţie.

Iată câteva sfaturi pentru a-ți gestiona corect relațiile online:

  • Fii politicos cu oamenii, chiar şi atunci când ceilalți sunt răutăcioși. Agresivitatea generează agresivitate. Ea nu este distractivă în viața reală și nici online;
  • Dacă faci cunoștință cu persoane noi în viața reală sau online, ține mereu cont de regulile de siguranță. Nu spune numele tău complet, sau chiar foloseşte un pseudonim. La fel, nu da detalii despre unde trăieşti, unde înveţi sau unde te afli într-un anumit moment şi, desigur – nu da nimănui parola ta. Întotdeauna vorbește cu cineva de încredere despre persoana întâlnită;
  • Ține minte că întotdeauna poți refuza să mai comunici cu o anumită persoană sau chiar poţi raporta persoana care te jigneşte online;
  • Când te simți în pericol pe Internet, cere ajutorul unui adult în care ai încredere sau scrie-i consultantului SigurOnline.

Confidențialitatea

Să presupunem că ai primit în dar un telefon şi acum poţi face oricâte fotografii vrei. Probabil că te vei simţi tentat să postezi, de exemplu, o fotografie în care apare carnetul tău de elev sau o fotografie cu primul tău card bancar? În realitate, gestul tău ar putea avea urmări pe care nici nu le bănuieşti.

Mereu fii atent la informațiile pe care le distribui online în fotografii, în video sau în actualizările de stare pe rețelele sociale.

Iată câteva sfaturi să-ți păstrezi datele personale în siguranță:

  • Înainte de a posta, întreabă-te dacă îți dorești să împărtășești acea informație cu un străin. Această regulă importantă te va ajuta să filtrezi detaliile personale. Probabil că aşa vei înţelege că nu ar trebui să faci public numele tău de familie, informațiile de contact, școala la care înveți, vârsta sau data și anul de naștere.
  • Verifică orice fotografie ca un investigator sau ca un expert, cu mare atenție. De fiecare dată fii atent inclusiv la ce aparte pe fundal. Ce detalii personale poți aduna despre tine sau prietenii tăi din fotografie?
  • Unele site-uri solicită să completezi un profil detaliat. Acest lucru poţi crede că este inofensiv, dar toate datele personale pot ajunge pe mâini greșite sau chiar pot fi vândute escrocilor.
  • Ai grijă atunci când dorești să accesezi site-uri și aplicații care solicită să indici numele tău complet, data nașterii, adresa, numărul de telefon sau alte informații personale. Înainte de a indica aceste detalii, gândește dacă într-adevăr îți dorești ca cineva să cunoască această informație și interesează-te la ce vor fi folosite aceste date.
  • Multe site-uri şi reţele sociale îți permit să limitezi cercul de persoane care îți pot vedea profilul. Aceste limitări sunt vitale pentru toate conturile tale. Ai grijă, de asemenea, că grupurile de pe rețelele sociale la care ești înscris/ă, pot fi publice.
  • Dacă ai îndoieli înainte de a posta ceva pe pagina ta de pe o reţea socială, mereu întreabă-te dacă ai putea publica aceeaşi informaţie pe un forum public. În esență, orice publici poate fi preluat şi postat altundeva. Internetul este o platformă publică şi unele informaţii despre tine s-ar putea să nu le mai poţi şterge vreodată;
  • Când te simți în pericol pe Internet, cere ajutorul unui adult în care ai încredere sau scrie-i consultantului SigurOnline.

Banii și Conturile

Știai că persoanele tinere devin mai ușor victime a furtului de identitate? Acest lucru se întâmplă pentru că ei, de multe ori, nu reușesc să-și protejeze pe deplin datele personale, ceea ce îi face o țintă atractivă. De exemplu, cazurile în care un escroc se dă drept o companie legitimă pentru a obține informațiile secrete au devenit mai populare şi sofisticate: ei pot trimite email-uri care solicită numele de utilizator și parola sau te direcționează către un site web pentru a verifica parola. Toate acestea se fac pentru a prelua controlul asupra identității tale financiare sau a datelor cu caracter personal.

Iată câteva sfaturi să nu cazi pradă escrocilor:

  • Companiile serioase, inclusiv băncile, magazinele online și companiile de creditare, nu vor solicita astfel de detalii prin email. De aceea, nu răspunde, chiar dacă imaginile și textul email-ului par a fi oficiale sau conțin mesaje de avertizare, precum: Contul tău va fi dezactivat!
  • Nu realiza activități financiare la computerele publice. Criminalii instalează programe de recunoaștere a tastelor apăsate pentru a urmări ceea ce tastezi. Hackerii, de asemenea pot accesa conturile tale după ce părăsești computerul folosit. În cazul în care te conectezi online de la un calculator public, la școală sau bibliotecă, asigură-te că dezactivezi opțiunea de logare automată. De obicei, este vorba despre o casetă sub câmpului pentru parolă. Mereu deloghează-te înainte de a părăsi computerul. Nu este suficient să închizi browser-ul.
  • Odată ce răufăcătorii îți cunosc numele de utilizator – ceea ce, de obicei este ușor de aflat – ei vor încerca să-ți spargă contul încercând parolele cele mai des folosite. Crează parole puternice – cu cel puțin opt caractere, cifre și simboluri – care să nu conțină informații personale. Numele, data nașterii, adresa sau simpla consecutivitate a cifrelor, de exemplu „12345”, sunt parole tipice folosite și vor fi primele pe care le vor încerca să le introducă persoanele rău intenționate. Schimbă parolele cu regularitate și asigură-te că sunt diferite pentru fiecare cont în parte, astfel, nu rişti să îţi fie compromise toate conturile.
  • Unele site-uri nu folosesc programe de criptare a datelor, ceea ce le face vulnerabile în fața hackerilor.  Autorii fraudelor pot crea pagini web care arată identic cu un site al unei bănci, magazin online sau rețea de socializare, astfel încât vei introduce datele de logare. Asigură-te ca adresa web să înceapă cu „https”. „S” vine de la „sigur” și are pictograma unui lacăt închis. Asta indică faptul că site-ul este sigur. De asemenea, fii atent la link-urile primite, chiar și de la prieteni. Răufăcătorii pot sparge contul de email sau profilul pe o rețea socială al prietenului tău, pentru a te redirecționa pe site-uri care vor descărca pe dispozitivul tău un program care poate copia informații personale;
  • Când te simți în pericol pe Internet, cere ajutorul unui adult în care ai încredere sau scrie-i consultantului SigurOnline.

Relevant