//= escape_meta(Configure::read('Config.projectName')) ?> //= escape_meta($title) ?> //= escape_meta(summarize($description, 456)) ?>
Copiii încep să exploreze lumea online încă de la o vârstă fragedă. Sunt atrași de noile tehnologii și văd lumea online ca ceva creativ, distractiv și captivant.
Părinte drag, înțeleg că a ține pasul cu schimbările tehnologice reprezentă o provocare, iar sprijinirea copilului să rămână în siguranță online poate părea uneori dificilă. Este în regulă să fii îngrijorat de siguranța copilului tău în mediul online, însă ceea ce te poate ajuta este să o tratezi ca pe orice altă sarcină parentală.
Nu este necesar să fii un expert în Internet și tehnologie. Comunicarea regulată cu copilul și implicarea activă în lumea online a acestuia te pot ajuta să dezvolți o relație de prietenie și să fii parte din lumea sa online. În calitate de părinte, ai rolul de a fi alături de copil când descoperă tehnologiile și de a-l ghida să interacționeze în siguranță online.
Dacă dorești să cunoști ce face copilul tău pe Internet, cel mai bun mod este să vorbiți despre preferințele sale și activitățile ce îi prezintă interes, la fel cum o faceți în lumea offline. Astfel vei avea oportunitatea să explorezi mediul online împreună cu copilul tău și să te menții informat cu tendințele tehnologiei.
Ține cont că fiecare copil se dezvoltă în ritm propriu, iar activitățile online vor influența modul în care interacționează cu viața reală. Respectiv, riscurile întâlnite de copil în mediul online pot avea un impact asupra dezvoltării sale psihoemoționale. Prin urmare, te îndemn să rămâi conectat la:
- Interesele și activitățile online ale copilului;
- Comunicare și relațiile de prietenie online;
- Conținuturile la care are acces online.
Internetul ne oferă posibilitatea de a interacționa în moduri pe care mulți dintre noi nici nu le visam în copilăria noastră. Prin intermediul tehnologiei putem explora lumea și comunica cu familia la distanță. Cu toate acestea, de multe ori conexiunea online ne poate afecta relația noastră cu copilul în viața reală. E important să găsim echilibrul între tehnologie și timpul petrecut direct împreună cu copilul astfel ca să nu pierdem legăturile semnificative și momentele importante din viața copilului nostru.
Educarea unor comportamente sigure și responsabile la copil atât în viața reală, cât și în mediul online presupune implicarea și a altor membri ai familiei, precum bunicii sau alți adulți de încredere. Uneori copilul poate prefera să discute pe anumite subiecte cu o altă persoană din familie, care nu este părinte, motiv pentru care este important ca și ceilalți să cunoască despre interesele copilului în mediul online și potențialele riscuri pe care le poate întâlni un copil online.
Discuțiile cu copilul despre interese, comportamente și riscuri online este parte esențială din educație. Prin urmare, părinții pot contribui prin educație la modelarea unor comportamente sigure online și dezvoltarea unor obiceiuri digitale pozitive. În plus, oferind copilului înțelegere și sprijin părinții pot construi un mediu de încredere în care copilul se simte confortabil să vorbească despre experiențele sale online.
Tot ce este nevoie să faci ca părinte, este să rămâi conectat cu copilul tău!
Pentru a obține mai multe informații vă invităm să răsfoiți pagina noastră sau să scrieți consultantului nostru.
Pe Internet răspândirea zvonurilor, postarea fotografiilor sau altor informaţii personale, trimiterea unui mesaj răuvoitor sau postarea comentariilor răuvoitoare se face uşor.
Cei mai activi vloggeri şi bloggeri au venit cu un mesaj adresat adolescenţilor.
Scriu această istorie pentru a încuraja și alți părinți să atragă mai multă atenție la comportamentul copilului, dacă vă pare ceva straniu atunci la sigur trebuie să faceți ceva și să nu ignorați.