//= escape_meta(Configure::read('Config.projectName')) ?> //= escape_meta($title) ?> //= escape_meta(summarize($description, 456)) ?>
Părinţii îşi fac griji din cauza unor jocuri periculoase care apar pe net, aşa cum a fost şi în cazul jocului Momo, de exemplu. Este natural să fie preocupati de siguranţa copiilor, ar fi straniu dacă ar fi invers. Mulţi părinţi şi profesori ne-au scris şi au întrebat în ce constă aceste jocuri, dacă sunt periculoase, de unde pot fi descărcate şi cum putem ține copiii departe de ele.
În acest articol vom încerca să explicăm de ce comunicarea cu copilul despre interesele şi activităţile lui online sunt eficiente şi cum stabilirea şi respectarea unor reguli de siguranţă online pot fi de mare folos.
Cu cât mai popular devine un personaj sau joc, cu atât mai multe replici vor apărea, cu cât mai mult interes i se acordă unui subiect anume, cu atât mai multă lume va fi curioasă să afle mai multe sau să încerce, şi cu atât mai multă lume va încerca să profite de pe seama acestui fapt.
De exemplu: Dacă un joc face mult zgomot pe Internet, atunci toată lumea scrie şi vorbeşte despre asta. Surprinzătoare este dorinţa multora să acceseze şi să vadă ce este, de fapt, acest joc. Unii copii acceptă să intre în joc din curiozitate, din dorinţa de a demonstra altora că sunt mai buni, pentru a deveni mai populari sau din simpla plictiseală. Este un comportament firesc şi previzibil.
Mulți încep să facă farse persoanelor pe care au pică, prietenilor, cunoscuţilor sau persoanelor străine. Oricine îşi poate crea o identitate virtuală falsă, un profil sau un blog, poate prelua orice avatar și denumire și să facă ce îi trece prin cap. Este foarte important să nu alimentăm inutil panica, ci să protejăm cea mai vulnerabilă categorie: copiii. Da, poate fi doar o glumă proastă, dar pentru copii poate fi traumatizantă o astfel de experiență.
Copiii se dezvoltă prin joc, se distrează ori chiar dezvoltă abilități, gândirea strategică și învață să găsească soluții. Unele dintre acele jocuri nouă, adulților, ne par periculoase sau nepotrivite vârstei lor. Dar e cazul să rămânem curioși și să aflăm mai multe despre interesele copilului și activitățile lui online.
Găsiți împreună soluții pentru problemele pe care le poate întâmpina online. Orice problemă are soluții, iar ceea ce e important să cunoască copilul dvs este să nu-i fie frică să ceară ajutor imediat.
Alte lucruri de luat în calcul pentru a rămâne în siguranță:
Pentru a vă asigura că copilul dvs descarcă aplicații potrivite vârstei lui sau joacă jocuri care nu-l vor afecta negativ, puteți activa Controlul Parental din setările magazinului de aplicații. Țineți cont de vârsta copilului dvs și nu uitați că programele de control parental sunt potrivite copiilor de vârstă mică. Asta însă nu protejează copilul de alte ,,provocări” ale mediului online, care derivă din comunicarea cu alţi utilizatori. Sunt jocuri care îi pot permite copilului dvs să-și facă prieteni noi, implicaţi în acelaşi joc. Așadar, învățați copilul să spună "Nu" și exersaţi cu el capacitatea de a rezista la presiunea colegilor, de exemplu. Dacă părinții reușesc să vorbească pe înțeles despre existența unor persoane rău intenționate, care încearcă să profite de alți oameni, copiii îi vor avertiza atunci când prietenii lor virtuali vor încerca să-i intimideze sau să-i sperie.
E nevoie de explicaţii clare - la ce anume vă referiţi şi despre ce i se poate întâmpla anume.
De exemplu: Părintele interzice categoric copilului să se joace cu chibriturile, pentru că este mic, pentru că este periculos şi pentru că poate provoca un incendiu. Dacă aceste chibrituri vor ajunge pe mâna copilului, el se va speria că nu a dat ascultare părinţilor şi că, dacă cineva îl vede, îl va certa sau, şi mai rău, va fi pedepsit. Dacă însă părintele, îi arată cum se aprind aceste chibrituri şi cum se face acest lucru corect, dacă-i permite să încerce singur s-o facă, sub supraveghere, explicându-i de ce poate fi periculos şi că se poate răni, copilul va înţelege mai bine raționamentul. Își va satisface curiozitatea şi va căpăta siguranța că, orice întrebare va avea sau curiozitate, părintele este acelea care îi va explica şi îi va arăta cum funcţionează lucrurile.
Dacă ați observat ceva îngrijorător în comportamentul copilul dvs (schimbări în starea de spirit, agresivitate, retragerea în sine, adăugarea sau ștergerea mai multor prieteni din diverse conturi sau ștergerea unui cont de social media sau de mesagerie, aparent fără motiv) fiți alături pentru a-l ajuta. Oricare dintre acestea sunt semnale de alarmă, care necesită o intervenție tacticoasă.
Atât părintele, cât și copilul sunt prezenţi online. Ceea ce face însă diferită experiența online sunt cunoștințele pe care le are un adult despre comportamente sigure și experiența de viață. Pentru că problema, până la urmă, nu este în Internet sau jocurile online, dar în modul cum sunt utilizate. Așa precum problema nu este în semafoare sau intersecții, dar în modul cum este traversată strada.
În funcție de cât de bună este relația părinte-copil, dialogul poate fi suficient pentru a-l feri de pericole sau poate fi nevoie și de o soluție tehnică, de filtrare sau control parental, care poate să blocheze informațiile nedorite. Iar dacă nicio metodă din cele încercate nu a funcționat, Consultantul Siguronline vă stă la dispoziție pentru consiliere și sfaturi.
Viteza cu care se dezvoltă industria jocurilor online este uimitoare. Oferta niciodată nu întârzie să satisfacă cererea. Ca şi în poveştile cu monştri sau creaturi nepământeşti, cititorul se identifică cu eroul principal care încearcă să supravieţuiască în situaţiile imaginare descrise de autor. Exact aşa, și în jocurile online, jucătorul trebuie să supravieţuiască într-un mediu de obicei întunecos şi înfiorător, luptând cu creaturi supranaturale. Şi acest joc oferă toată gama de emoţii celor care aleg să-l joace, pentru că dezvoltatorii jocurilor știu să-și facă foarte bine meseria...
Copilul tău foloseşte reţelele sociale ca să le spună altora povestea proprie, să vadă lumea prin ochii altora și ca să ia legătura cu prietenii și familia.
Pentru a evita situațiile neplăcute setează parametrii de confidențialitate.
Онлайн игры и их влияние на подростков Психика детей предподросткового возраста – неустойчивая и нежная.