Ce este hărţuirea online?

Pe Internet răspândirea zvonurilor, postarea fotografiilor sau altor informaţii personale, trimiterea unui mesaj răuvoitor sau postarea comentariilor răuvoitoare se face uşor. Atunci când una sau mai multe persoane încearcă în mod repetat și intenționat să rănească o altă persoană putem vorbi în mod clar despre hărţuire. Pe Internet se întâmplă la fel.

Ce trebuie să cunoști?

Această problemă există şi nu toţi oamenii sunt imuni la comentarii răutăcioase. Cei care agresează online trebuie să se gândească de două ori înainte să fie răutăcioși, iar cei care trec prin asta trebuie să ştie că pot să ceară şi să primească ajutorul cuiva, fie că e vorba de prieteni apropiaţi sau familie.

Hărţuirea poate fi:

 • Verbală – poreclire, insultă, jignire, amenințare, replici sarcastice, comentarii sexuale nepotrivite, replici ofensatoare, calomniere etc.
 • Socială – incitare la ură, excluderea intenționată a cuiva dintr-un grup, răspândirea zvonurilor, umilirea publică, defăimarea sau lezarea reputației cu scopul de a izola etc.
 • Fizică – lovire, îmbrâncire, scuipare, deteriorarea lucrurilor personale etc.
 • Online – texte sau email-uri răutăcioase cu mesaje negative, zvonuri răspândite sau ironizarea unei persoane prin email sau site-uri de socializare, distribuirea unor poze sau video ofensatoare, crearea profilurilor false etc.

Hărțuirea online este un fenomen complex ce se realizează în mediul virtual cu ajutorul tehnologiilor și serviciilor electronice de comunicare. Ceea ce face ca hărţuirea online sa fie şi mai periculoasă este faptul că odată Informaţiile deranjante despre tine, postate pe Internet, acestea sunt foarte greu de eliminat definitiv pentru că mereu altcineva s-ar putea să le copie și posteze altundeva iar ritmul multiplicării acestor postări este şi mai mare decât în viaţa reală.

Să fie hărţuit i se poate întâmpla oricui și oricând. Eşti victimă a hărţuirii online dacă te regăseşti în cel puţin una dintre afirmaţiile ce urmează:

 • Ţi-a fost invadat spaţiul personal sau domiciliul, pe cale electronică. Se poate realiza practic prin orice mijloc, de la mesajele text şi vizuale trimise pe email sau SMS, la postările agresive sau zvonuri răspândite pe bloguri şi reţelele de socializare;
 • Mesajele ofensatoare despre tine sunt prezentate în spaţiul public;
 • Informaţia răutăcioasă se distribuie foarte ușor;
 • Este dificil, dar nu imposibil, de identificat autorul postărilor sau comentariilor ofensatoare;
 • Ţi-a fost creat unul sau mai multe profiluri false;
 • Au fost create pagini web cu informaţie despre tine şi se încearcă intimidarea ta; 

Hărţuirea online se realizează prin:

 • Videoclipuri, comentarii, mesaje;
 • Dezvăluirea informațiilor personale ale altcuiva;
 • Filmarea rău intenționată a unei persoane fără consimțământul său;
 • Postarea conținuturilor pe Internet, cu intenția de a umili pe cineva;
 • Instigarea la hărțuire a altor utilizatori.

De ce unele persoane sunt hărţuite?

Acest comportament nu presupune existența unui conflict bazat pe o problema reală. Unele persoane aleg să îi hărţuiască pe alţii şi să îi pună într-o lumină proastă din dorința de a-și câștiga puterea și autoritatea.

Cine sunt cei care hărţuiesc?

Cel care îi hărţuieşte şi îi intimidează pe ceilalți nu poate fi numită o persoană puternică și încrezătoare. Mai degrabă invers.

Cei care sunt agresivi, în acest mod se simt superiori doar dacă îi lezează pe ceilalți, crezând că, astfel devin mai populari și mai puternici. Deseori, ei înșiși sunt victimele agresiunii sau preiau acest comportament de la persoane din anturajul lor. 

Observă semnele

Dacă observi semnele, vei putea să ajuți pe cineva care a ajuns să fie hărțuit. 

Semnele pot fi:

 • de comportament (pofta de mâncare scăzută, insomnie, momente de tristețe, depresie, anxietate, teama de a frecventa școala). 

Odată ce ai observat aceste semne, primul lucru ce trebuie întreprins este să discuți despre asta cu prietenii, profesorii sau părinții. Agresorul trebuie oprit.

Relevant