Comunicarea cu copilul este mijlocul cel mai eficient de prevenire a situaţiilor neplăcute sau chiar periculoase pentru sănătatea şi securitatea copilului. Copiii au nevoie de îndrumare şi confirmare din partea părinţilor, că activităţile lor online sunt sigure şi utile.

Sunt situații când părinții se învinuiesc reciproc pentru că nu au observat nimic suspect în comportamentul copilului şi/sau învinuiesc copilul pentru cele întâmplate. Doar că cel mai important, în astfel de momente, este să vă ajutați copilul. Orice situație nu ar trăi copilul, în special una neplăcută, el are nevoie de părintele său.

Atunci când copilul vă povestește despre un abuz, el trebuie să știe că a făcut bine că v-a încredințat situația în care se găsește. Discutând cu un copil, accentuați faptul că abuzul nu s-a întâmplat din vina lui și el nu a meritat să trăiască această experiență. Vorbiţi-i despre faptul că a procedat corect când a decis să vă spună/împărtăşească despre cele întâmplate.

Recomandări în discuția cu copilul despre un abuz:

  • Nu insistați să vă povestească în mod repetat circumstanțele abuzului;
  • Nu admiteți o confruntare a copilului cu abuzatorul;
  • Nu ignorați și nu uitați ceea ce copilul vă povesteşte că s-a întâmplat;
  • Garantați-i copilului că veți face totul pentru a-l proteja;
  • Permiteți copilului să-și manifeste toate emoțiile pe care le are în raport cu abuzatorul. Aceste emoții pot fi din cele mai diferite, de la frică și dezgust, până la îngrijorare despre soarta persoanei care i-a făcut rău. Nu judecați niciuna din aceste emoții. Ascultați-l;
  • Nu schimbați în mod radical viața cotidiană a copilului. Izolarea acestuia nu face decât să accentueze drama prin care trece copilul și să-l descurajeze.
Cere ajutor acum

Rețineți că:

  • Un copil nu poate depune singur declarații cu privire la săvârșirea unei infracțiuni. Această obligație revine părinților, tutorilor, persoanelor care comunică cu copiii, de exemplu: profesorii, educatorii, asistenții sociali, medicii etc.
  • Pentru a face o sesizare asupra comiterii unei infracțiuni este suficientă o suspecție și nu neapărat certitudinea și dovezile comiterii crimei.

Dacă aveți nevoie de ajutor într-o situație cu referire la comportamentul online al copilului dumneavoastră:

  1. Cereți un sfatScrieți consultantului SigurOnline.
  2. Accesați Informații și Sfaturi pentru a afla mai multe despre siguranța copiilor pe Internet.

Odată ce aflaţi despre faptul că un copil a fost abuzat sexual, acesta poate fi o experiență traumatizantă. Este posibil să aveți nevoie de sprijin suplimentar pentru a înțelege ceea ce s-a întâmplat cu copilul.

Apelați la Telefonul Copilului 116 111, dacă aveți nevoie să discutați confidențial cu un psiholog despre problemele copilului la școală sau în familie, pe care nu știți cum să le depășiți.