Imaginea copilului în fotografii și videouri, la școală

În acest articol dorim să abordăm un subiect care ne vizează pe noi toți, cei care lucrăm cu copiii. În plus, subiectul ne-a fost sugerat chiar de dumneavoastră, stimați profesori, dat fiind faptul că deseori vă pomeniți în situația când vă adresați întrebarea: „Pot să fotografiez sau să filmez copiii și să public aceste conținuturi ca dovadă a activităților educative pe care le fac?”.

Pornim de la faptul că fiecare instituție de învățământ ar trebui să aibă un document intern, care specifică foarte clar condițiile în care sunt făcute, păstrate și folosite imaginile în care apar copiii din instituție în cadrul diferitor activități.

În cazul în care un astfel de document intern există:

  • Studiați atent ce prevede acest document.
  • Explicați părinților condițiile în care vor fi făcute fotografii sau video cu copiii lor, cine le face și unde le arhivează.
  • Fiecare părinte trebuie să înțeleagă foarte clar scopul cu care sunt făcute aceste fotografii și unde exact vor fi ele publicate (pagina concretă sau platforma online pe care vor fi publicate). Demonstrați-i personal cum poate fi accesată pagina sau platforma și cine este publicul care vede imaginile publicate.
  • După ce v-ați asigurat că fiecare părinte înțelege aceste detalii, cereți-i permisiunea pentru a face și publica imagini cu copilul său în baza condițiilor explicate de dumneavoastră.
  • Acceptați faptul ca cineva dintre părinți ar putea să nu accepte ca imaginea cu copilul său să apară undeva în mediul online. Are dreptul să o facă și această dorință trebuie să fie respectată.
  • Dacă 25 de părinți își exprimă verbal și în scris acordul pentru ca fotografiile cu copii lor să fie publicate, de exemplu, pe pagina web a instituției, iar un singur părinte este contra, fotografia în care este reprezentat copilul acelui singur părinte nu trebuie să fie publicată.
  • Important! Cereți acordul copilului, explicându-i aceleași lucruri ca și părinților. Vorbiți-i pe înțelesul lui.
  • Dacă copilul nu vrea să fie fotografiat și/sau fotografia să fie postată undeva, respectați-i alegerea.

În cazul în care un astfel de document nu există:

  • Discuțiile cu părinții și copiii despre condițiile și scopul în care sunt făcute și publicate imaginile rămân valabile. Acordul acestora este condiția numărul 1.
  • Imaginea făcută nu trebuie să conțină detalii care fac referință la numele, prenumele, familia copilului.
  • Imaginile trebuie să fie doar sugestive. Ele trebuie să includă doar informația despre activitate și nicidecum despre copil. Optați pentru fotografii care reflectă activitățile în grup și lucrările copiilor.
  • Evitați fotografierea din față a copiilor sau fotografierea lor individuală.
  • Dacă publicați fotografii sau videouri pe platforme sociale, nu etichetați copii sau părințiii acestora. Etichetarea copiilor sau părinților facilitează accesul la informația despre copil.
  • Chiar dacă folosiți pagina dumneavoastră de Facebook în scopuri profesionale și pentru a distribui informații importante părinților pe care îi aveți în prieteni, nu o folosiți pentru a publica și distribui fotografii cu copii implicați în activități. Până la urmă, este pagina dumneavoastră și purtați răspundere pentru conținutul publicat.

Înțelegem că deseori este complicat să faceți față tuturor provocărilor și să mulțumiți toate părțile: activități de raportat , părinții și copii. Oricare ar fi însă regulile stabilite cu copiii, părinții și alți colegi din instituția dumneavoastră, puneți pe primul loc intimitatea copilului și dreptul lui de a fi protejat oriunde, offline sau online.

Pentru mai multe informații, la diferite aspecte ale siguranței online, nu ezitați să scrieți consultantului SigurOnline.

Material metodologic, util pentru alte teme de discutat cu elevii, găsiți la rubrica Resurse didactice.

Relevant