//= escape_meta(Configure::read('Config.projectName')) ?> //= escape_meta($title) ?> //= escape_meta(summarize($description, 456)) ?>
Majoritatea dintre noi suntem foarte precauţi cu documentele personale, cum ar fi un certificat de naştere sau un permis de conducere. Părinţii tăi le păstrează într-un loc sigur şi nu le încredinţează persoanelor necunoscute.
Ar trebui să faci acelaşi lucru cu datele tale personale online, pentru a preveni folosirea acestor informaţii de către persoanele rău intenţionate.
Utilizatorii care dezvăluie public adrese, numere de telefon, zile de naştere şi alte informaţii cu caracter personal riscă să le fie furată identitatea, să fie urmăriţi sau hărţuiţi.
Dacă ţi-ai creat profil pe una sau mai multe reţele sociale, activează-ţi setările de confidenţialitate. Astfel, oamenii pe care nu îi cunoşti şi pe care nu îi accepţi în lista de prieteni să nu poată vedea cea mai mare parte din informaţiile de pe profilului tău.
Înainte de a da adresa ta de e-mail şi alte informaţii despre tine, citeşte Politica de confidenţialitate a paginii web pe care o accesezi. Politica de confidențialitate explică modul în care vor fi colectate şi utilizate informațiile pe care le ştiu administratorii paginii web despre tine.
Când utilizezi serviciile online, de obicei eşti îndemnat să bifezi că ești de acord cu regulamentele și politicile lor, printre care Politica de confidențialitate și Termenii de utilizare. Astfel, îți dai acordul pentru colectarea, procesarea și stocarea informațiilor, așa cum sunt descrise în aceste regulamente.
În cazul utilizării rețelelor sociale, de obicei se colectează informațiile tale personale inclusiv numele, prenumele, numele de utilizator, parola, adresa de email, adresa poștală, numărul de telefon, informații despre plată, anul nașterii și alte informații pe care le oferi sau postezi.
Acest lucru se întâmplă când:
Nicidată nu da adresa ta de e-mail fără să analizezi ce avantaje ţi se oferă în schimb şi un înainte să te asiguri că nu îţi vor fi trimise e-mailuri nedorite.
Atunci când foloseşti o reţea Wi-Fi publică, principalul risc este acela că persoane neautorizate pot intercepta acțiunile întreprinse de tine prin intermediul acelei rețele și îți pot afla parolele de acces la e-mail, conturi pe rețelele de socializare etc.
Acest lucru se poate întâmpla dacă reţeaua Wi-Fi nu este securizată de o parolă, sau dacă te conectezi la un punct de acces fals, instalat și controlat de atacatori.
Reţine! Atunci când te conectezi la un Wi-Fi public și accesezi o pagină web nesecurizată (paginile web securizate utilizează protocolul „https”), este indicat să nu faci schimb de informații confidențiale. Este recomandat, totuși, să fii precaut pentru că și paginile securizate pot fi false. Asta, dacă dispozitivul de acces la Wi-Fi este configurat de atacatori să te redirecționeze către o pagină falsă, care să arate exact ca şi cea originală.
Parolele sunt utilizate pentru a permite accesul la un dispozitiv sau la cont creat. Pentru acces, de obicei trebuie să completezi două câmpuri: „Login” şi „Parola”.
Dacă nu ai grijă să creezi o parolă sigură, rişti să îţi fie furat contul împreună cu toată informaţia pe care o conţine acesta. Ce trebuie să ştii, însă, este că parolele nu sunt absolut indistructibile şi dacă foloseşti una foarte bună, asta tot nu înseamnă că datele tare sunt în siguranţă.
Reţine! Dacă ai multe parole și nu le poți memora, utilizează programe speciale pentru păstrarea tuturor parolelor, cum ar fi „KeePass”.
Recomandări pentru a descuraja persoanele neautorizate să acceseze dispozitivul sau contul tău:
Reţine! Nu furniza cuiva datele tale personale, cu excepţia cazurilor în care ştii cine le solicită, ai încredere în acea persoană şi ţi s-a spus în ce scopuri vor fi folosite.
Ce văd alții despre tine? Trebuie să ştii că: Orice persoană care poate vedea o anumită postare va putea să vadă aprecierile sau comentariile adăugate de ceilalţi, inclusiv dacă tu ai apreciat postarea sau dacă ai adăugat un comentariu; Persoana care postează ceva stabileşte cine poate vedea conţinutul respectiv.
Sfaturi simple pentru a rămâne în siguranţă pe Internet.
У большинства сегодня есть аккаунт в социальных сетях. Тогда как одни наслаждаются преимуществами, которые они дают, другие все чаще говорят о том, что это создает зависимость.