Ce fac dacă cred că copilul meu comunică online cu o persoană dubioasă.

Copiii noștri comunică online, acest lucru este deja o normă. Ei comunică cu colegii, prietenii, chiar și cu dvs. Comunicarea online este o necesitatea a nativilor digitali. Având acces la lumea virtuală, interacțiunea cu lumea înconjurătoare nu se mai limitează la mediul familial, sălile de clasă sau gașca de prieteni.

Pe lângă colegi, prieteni și persoane apropiate, copiii comunică online și cu persoane pe care nu le cunosc în viața reală. Stabilirea de legături noi este un comportament care a fost specific pentru adolescenți și cu 10 și cu 20 de ani în urmă, doar că în epoca Internetului este mult mai ușor să faci cunoștință cu persoane noi. Exact așa cum ne-ar pune în gardă comunicarea copilului în stradă cu o persoană străină, comunicarea online cu persoane pe care copilul nu le cunoaște în viața reală, ne va trezi multe dubii și îngrijorări. Și, desigur, există un raționament pentru aceste dubii și îngrijorări. Comunicare cu persoane necunoscute în mediul online poate fi însoțită de anumite riscuri pentru copii.

Ce fac totuși, dacă copilul meu deja comunică cu o persoană care îmi pare dubioasă?

  1. Primul lucru pe care ar trebui să-l facem este să încercăm să ne controlăm reacțiile. În dorința noastră de a ne proteja copilul putem acționa impulsiv, prin măsuri restrictive care nu vor ajuta deloc. De exemplu, putem interzice rețelele sociale, limita accesul la Internet etc. Acest lucru poate îl va proteja pe copil timp de o zi, până va ajunge a doua zi la școală și își va accesa profilul, de exemplu, de pe telefonul colegului. Până la urmă, nu doar că nu am stopat comunicarea cu persoana dubioasă, dar și i-am arătat copilului poziția noastră restrictivă. Ca urmare, probabilitatea ca copilul să vă spună dacă în comunicarea online se va întâmpla ceva care să-l deranjeze, să-l sperie sau să-l intimideze, scade aproape până la zero.
  2. Pregătiți din timp un plan al discuției cu copilul despre comunicarea lui cu persoana dubioasă. Punctați aspectele cele mai importante despre care ați dori să discutați. Dvs. vă cunoașteți cel mai bine copilul și puteți presupune anumite reacții pe care le poate avea. Anticipați aceste reacții și pregătiți din timp un răspuns. Desigur, nu puteți anticipa toate reacțiile copilului, dar cel puțin această abordare vă va pregăti destul pentru a nu reacționa impulsiv, dar și pentru a nu devia de la scopul discuției, iar scopul discuției este de a ne asigura că copilul nostru este în siguranță atunci când comunică online.

Cum discut cu copilul despre comunicarea online cu o persoană care consider că este dubioasă?

  1. Ar fi bine să începeți discuția de la aspecte generale, mai ales dacă, până acum, nu ați avut discuții despre comunicarea online, sau cel mai bine de la avantajele comunicării online. Prin șirul de avantaje pe care le enumeră copilul, ar trebui să se numere și „putem face cunoștință cu persoane noi”. Dacă copilul nu spune despre acest avantaj, atunci menționați-l dvs. și ați putea veni și cu un exemplu: „Eu m-am înscris într-un grup X unde am făcut cunoștință cu multe persoane minunate, cu care am început să comunicăm și în afara grupului”. Această abordare îi va arăta copilului că nu sunteți împotriva comunicării online cu persoane noi/ necunoscute.
  2. În continuare, ați putea vorbi cu copilul despre faptul că pe lângă toate avantajele pe care le are comunicarea online, sunt și unele riscuri. Puteți chiar continua cu exemplul anterior „Chiar dacă îmi place să comunic cu persoanele din grupul X, eu mereu țin minte”:
  • Mediul online oferă anonimitate, iar persoana cu care comunic ar putea fi alta decât cea care pretinde a fi.
  • Chiar dacă este persoana care pretinde a fi, niciodată nu poți fi sigur de intențiile pe care le are, sunt ele bune sau mai puțin bune.
  • Internetul este un spațiu public și în comunicarea mea online nu vorbesc despre lucruri personale.

3. În continuare puteți vorbi despre faptul că ați observat că el/ea comunică cu o persoană. Povestiți-i sincer copilului că sunteți îngrijorat/ă că ar comunica cu cineva pe care nu-l cunoaște în realitate și care ar putea fi o persoană rău intenționată. Vorbiți deschis despre faptul că aveți încredere, dar că sunteți îngrijorat/ă de această comunicare și că veți încerca să-l/o ajutați dacă această comunicare este nesigură pentru copil. Rugați copilul să vă povestească despre comunicarea cu această persoană.

Ce fac mai departe?

Dacă în urma discuției ați aflat că este vorba de un/o coleg/ă de școală, cineva de aceeași vârstă cu interese comune și că această comunicare nu este periculoasă pentru copil, mulțumiți-i copilului că a avut încredere să vă vorbească despre asta. Iar în cazul în care, în viitor, în această comunicare sau în orice altă comunicare online se va întâmpla ceva care să-l/o deranjeze, intimideze, rușineze sau chiar să-l/o sperie, dvs. o să-i fiți alături. Folosiți această ocazie ca să-i reamintiți copilului că:

  1. Nimeni nu-l/o poate obliga să facă ceea ce nu-și dorește sau pentru care nu este gata. O persoană care, într-adevăr ține la el/ea, nu-i va cere să facă acest lucru și va accepta refuzul. Nu va manipula cu relația și nu-l/o va „pedepsi” pentru refuz.
  2. Internetul nu are butonul „Șterge”, Astfel, înainte de a expedia un mesaj sau o fotografie/ video, copilul trebuie să se gândească că acestea ar putea deveni publice, iar dacă lucrul dat se întâmplă, , copilul ar fi ok să le vadă și alții? Dacă da, atunci poate apăsa butonul „Trimite”, dacă răspunsul este „nu” sau „nu știu” poate ar trebui să ia o pauză și să se gândească dacă într-adevăr dorește să expedieze acest mesaj, fotografie sau video.
  3. Dacă o comunicare în mediul online îl/o deranjează, oricând poate încheia această comunicare.

Ce fac dacă copilul este într-o situație de risc?

Dacă în urma discuției cu copilul ați aflat că...

  • o persoană adultă poartă discuții intime cu copilul dvs.;
  • o persoană adultă îi propune copilului să se vadă în realitate;
  • copilului i se cer fotografii sau video în care să apară dezgolit/ă;
  • copilul este șantajat cu publicarea unor astfel de imagini dacă nu expediază și altele;
  • copilul este șantajat cu compromiterea reputație dacă nu expediază imagini intime sau cu caracter sexual;
  • copilul este constrâns/ manipulat de către o persoană adultă să facă ceea ce în mod normal o persoană adultă nu trebuie să ceară unui copil.

Important!

Stabiliți cu copilul că acesta nu va reacționa la mesaje sau apeluri de la persoana respectivă sau alt utilizator ce ar putea fi acea persoană.

Și desigur, îmbrățișați-vă copilul, spuneți-i cât de mult îl iubiți și că-i sunteți alături. Scrieți consultantului pe siguronline.md și raportați situația, persoana care face astfel de lucruri în raport cu un copil trebuie oprită și trasă la răspundere.

 

Sursă imagine: www.pixabay.com 

Relevant