Prezența jocurilor online în viața copiilor

Pentru copii, jocurile online sunt o modalitate obișnuită de a petrece timpul, de a se relaxa sau de a lua pauze de la alte sarcini din viața reală. Jocurile online oferă o posibilitate excelentă de a petrece timpul alături de prieteni, colegii de școală sau poate fi un hobby.

De ce copiii sunt atrași de jocurile online?

Jocurile online oferă un loc pentru a experimenta emoții și a încerca diferite roluri care nu întotdeauna e posibil în viața de zi cu zi. Prin joc, copiii experimentează succesul, deprind noi abilități, se distrează și se pot transforma cu ușurință în lumea eroilor preferați. Jucând, copiii pot să facă parte din diferite comunități sociale și experimenta sentimentul de a fi parte a unui grup sau comunitate. Jocurile online pun accent pe comunitate și comunicarea cu alți participanți la joc. Aici, copiii interacționează cu alți copii făcând schimb de cunoștințe și abilități. La fel, în timpul jocului ei pot contribui la crearea unei lumi la care visează, pot avea un rol semnificativ, să influențeze evenimente din timpul jocului și să obțină apreciere imediată cu privire la propriile abilități.

În viața reală unii copii pot fi ignorați, umiliți sau intimidați de cercul social, însă în timpul unui joc online pot alege să fie un super-erou de succes, respectat și admirat în comunitatea virtuală. Jocurile online oferă copiilor o modalitate atractivă de a evada dintr-o situație dificilă din viața reală în cea virtuală. În joc ei pot experimenta emoții care de cele mai multe ori le lipsesc în mediul familial sau în cercul de prieteni sau deopotrivă, jocul îi poate ajuta să exteriorizeze emoțiile negative provocate de o situație din viața reală.

Ceea ce de multe ori, noi adulții vedem ca o preocupare nesănătoasă pentru jocurile online, pentru ei este o lume care le oferă posibilitatea de a se manifesta și de a oferi soluții în situații complicate, confuze în viața reală. Din păcate, posibilitățile aproape nelimitate oferite de jocurile online pot ocupa prea mult timp, iar atractivitatea cu care au fost gândite mențin interesul jucătorului ca să revină din nou.

O altă latură care îi ține captivi pe copii, este că atât jocurile individuale, cât și cele de comunitate oferă recompense, copiii fiind tot mai motivați de diverse premii care necesită mai multă implicare și un joc pe termen lung. Recompensele pot constitui puncte, nivele sau cadouri virtuale cu ajutorul cărora copiii pot contribui la crearea unei lumi în care se regăsesc obiecte, personaje selectate de către ei și posibil care sunt asociate inconștient cu nevoile și trăirile interioare ale fiecărui copil.

Ce li se poate întâmpla copiilor în jocurile online?

Jocurile online, pot oferi copiilor experiențe plăcute, însă se poate întâmpla ca aceștia să se confrunte cu situații ce le pot afecta starea psiho-emoțională și relațiile cu cei din viața reală. Odată ce jocurile online oferă modalitatea de a dobândi experiențe de autoafirmare, dezvoltarea abilităților și interacțiunea cu comunitatea online într-un mod distractiv, este ușor să devii atras de ele și să îți dorești să revii. Copiilor cărora nu le este acoperită nevoia de interacțiune cu prietenii, familia, le este mai simplu să revină în jocul online unde pot experimenta cu intensitate ceea ce le lipsește.

Deși jocurile sunt o distracție preferată pentru mulți copii și un loc important pentru învățarea de noi abilități și formarea de relații sociale, copiii se pot confrunta în timpul jocului cu situații mai puțin plăcute. Bunăoară în timpul jocului evenimentele pot lua o altă întorsătură decât cea dorită de unii jucători, ceea ce poate genera reacții negative în adresa celui care a încălcat regulile jocului. Copilul lăsat în afara jocului poate fi supus la diverse situații de intimidare, excludere, care pot provoca un șir de probleme legate de starea emoțională a copilului, lipsa de încredere și interesul scăzut față de alte activități preferate din viața reală.

Cum îi ajutăm pe copii să experimenteze jocurile online în siguranță?

Pentru a ajuta copiii să experimenteze jocurile online în siguranță, este necesar să înțelegem care este rolul lor. Iată mai jos câteva recomandări:

  • Este bine să oferim posibilitate copiilor să identifice alături de noi scopul jocului și cum acesta îi ajută să dezvolte abilități necesare în interacțiunea cu prietenii online și cei din viața reală. Împreună cu ei putem descoperi jocurile educative și cele care sunt potrivite vârstei lor. Limitele de vârstă ale jocurilor ne avertizează conținuturi nocive. Un joc permis pentru o anumită vârstă poate fi prea înfricoșător sau dificil pentru o altă categorie de vârstă.

  • Încurajăm să aleagă personaje pozitive și care îi ajută să fie într-o dispoziție bună. Putem discuta cu ei despre emoțiile care le trezesc anumite situații din joc și dacă se confruntă cu situații similare celor din viața reală care sunt acțiunile lor. Copiii învață alături de noi cum să evite situații neplăcute din timpul jocului și să găsească soluții sigure.

  • Crearea unui joc similar celui online împreună cu familia poate fi distractiv. Totodată, dezvoltă la copii abilități de socializare, comunicare în viața reală, dar și creativitatea în timp ce vor gândi acel joc. Când se joacă împreună cu familia, copiii învață din exemplul adulților, iar depășirea împreună a provocărilor jocului le oferă o mare varietate de abilități utile în cultura digitală și în alte interacțiuni.

  • Îi putem ajuta să construiască prietenii sigure în timpul jocului vorbind cu ei despre care ar fi riscurile dacă unul din jucători are un comportament urât sau le cere să facă ceva neplăcut. Discutăm cu copiii despre aplicațiile de joc cu chat și cum pot fi acestea folosite în siguranță, modalitatea cea mai sigură fiind acceptarea cererilor de prietenie și participarea în conversații online doar cu cei pe care îi cunoaște.

  • Observați care este nivelul de interes și implicare a copilului în jocurile online și cât de mult acestea îi afectează activitățile de învățare. Împreună cu ei putem stabili limita de timp pentru un joc, astfel vor reuși să realizeze sarcina propusă și să se întoarcă la activitățile din viața reală sau cele de învățare cu buna dispoziție.

    Modelele oferite de adulți, experimentele împreună și discuțiile îi ajută pe copii să înțeleagă jocurile din mai multe puncte de vedere într-un mod prietenos.

Oferă siguranță și protecție copiilor în jocurile online!

Relevant