//= escape_meta(Configure::read('Config.projectName')) ?> //= escape_meta($title) ?> //= escape_meta(summarize($description, 456)) ?>
În ultima perioadă, soluțiile tehnice au ajuns să fie subiect de discuție, tot mai des acestea sunt recomandate părinților de furnizorii de Internet, fiind considerate de părinți ”soluția magică” pentru toate pericolele online. Sunt multe situații în care soluțiile de control parental se pot dovedi utile în educarea comportamentelor sigure la copii de la primele interacțiuni cu dispozitivul, însă întotdeauna trebuie dublate de educarea copilului, explicarea motivațiilor și de o doză generoasă de încredere. Așa se poate responsabiliza copilul, astfel încât să nu caute întotdeauna modalități de a evita niște reguli pe care nu le înțelege.
Utilizarea tehnicilor de control parentale, la fel ca și „parentingul”, sunt procese. Asigurarea unui comportament corespunzător este, în cele din urmă, ceea ce ne dorim pentru copiii noștri. Cu alte cuvinte, la un moment dat, vrem să predăm controlul.
Cunoaștem că, în special cei mici, pot fi afectați de ceea ce văd online și filtrele pot fi un instrument util pentru a reduce șansele de a întâlni lucruri ”neprietenoase”. De la pornografie la jocuri video violente, toate sunt lucruri de care noi, adulții, putem să ne ferim, însă copiii nu.
În cazul unor copii mici de până la 4-5 ani, nu se poate vorbi, încă, de explicații eficiente și de încredere, în ceea ce privește utilizarea Internetului. Ei vor intra din curiozitate sau, pur și simplu, din greșeală. Cu cât copilul este mai mic şi este mai dificil să-i explici pericolele din mediul online, cu atât eficiența unor astfel de soluţii tehnice este mai mare. Acestea se instalează la dispozitivele cu care interacționează copilul din primele lui experiențe.
Pe măsură ce copilul crește, va înțelege că anumite acțiuni pe care le întreprinde sunt greșite, că anumite aplicații și jocuri nu sunt pentru el, primind avertizările de restricționare și învățând totodată să conștientizeze ce ESTE corect și ce NU. Setarea limitelor timpului de utilizare a dispozitivului îi formează în timp deprinderea de a se deconecta din online pentru alte activități.
Însă, un copil care a crescut și a utilizat dispozitivele conectate la Internet fără nicio limitare nu va înțelege de ce regulile sau schimbat brusc și atât de radical la un moment dat. Pe măsură ce copiii cresc și înaintează spre adolescență, astfel de măsuri își pierd din eficiență și pot produce neînțelegeri în familie, copilul va căuta şi va găsi modalităţi de ocolire a filtrelor şi restricţiilor impuse, nu va avea cunoştinţele necesare despre siguranţă şi va tăinui problemele cu care se confruntă din teama de a fi certat sau că-i va fi interzis accesul la Internet.
Programele de filtrare și control parental pot citi și filtra conținutul fiecărei pagini de Internet în parte, înainte ca aceasta să ajungă pe monitorul copilului.
Totuşi, filtrele sunt doar o parte din soluțiile existente, pentru că nici un filtru sau control parental nu garantează 100% eficiență, iar o mare parte dintre riscurile la care se expun copiii rezultă din propriul lor comportament sau comportamentul altor utilizatori. Din păcate, chiar dacă motoarele de căutare și rețelele de socializare lucrează la eliminarea conținutului violent sau cel sexual explicit pentru copii, nu există o soluție cu adevărat eficientă să blocheze mesajele cu acest conținut pe care le poate primi copilul de la alți utilizatori, în mesaje.
Soluţiile de control parental, care dau părintelui drepturi depline asupra dispozitivului, îi încurajează pe unii copiii să ţină secrete faţă de părinţi atunci când ştiu că sunt monitorizaţi constant. Lipsa de intimitate duce la neîncrederea în abilităţile proprii şi, mai mult, reduce capacitatea copilului de a recunoaşte o situaţie riscantă.
Varietatea Programelor de Control Parental, cu specificaţii diferite, oferă fiecărui părinte libertatea de a alege tipul de soluţie pe care doreşte să o folosească, ceea ce înseamnă că munca de cercetare pentru a găsi cea mai bună soluţie rămâne în sarcina părintelui. Ce înseamnă ”Program de Control Parental” și cum se instalează, aflați aici.
Soluțiile de filtrare sunt create de cele mai multe ori sub forma de plugin-uri care se instalează în browserul web. Ce înseamnă ”Filtru de conținut” și cum se activează, aflați aici.
Cercetările despre utilizarea controlului parental nu ne oferă încă un răspuns concludent cu privire la eficacitatea instrumentelor în reducerea riscurilor online pentru copii. Alte studii au raportat despre eșecul soluțiilor tehnice pentru a reduce semnificativ expunerea nedorită la conținutul sexual pentru copiii de 16-17 ani.
Prin urmare, cea mai solidă şi eficientă soluţie de protecţie a copilului rămân a fi discuţiile despre siguranța online, la toate vârstele, și asigurarea că el știe că poate apela la ajutorul Dvs. Copilul trebuie să știe că poate scrie oricând pe chat lui Gabi, consultantul Siguronline, pentru a comunica deschis și confidențial, dacă nu știe cum să acționeze sau ajunge să fie ademenit, manipulat, hărţuit sau ameninţat pe Internet.
Există uimitor de multe moduri în care copiii pot interacţiona pe Internet, iar zilnic apar alte noi servicii de socializare, aplicații și jocuri online.
Când vrei să afli ceva, uneori este de ajuns să intri pe Internet şi să cauţi acea informaţie folosind unul din motoarele de căutare.
Ameninţarea, cearta şi condiţionarea nu protejează copilul tău de conţinuturi dăunătoare.