//= escape_meta(Configure::read('Config.projectName')) ?> //= escape_meta($title) ?> //= escape_meta(summarize($description, 456)) ?>
De ce este nevoie de regula “Aici un se pune mâna”
La ce vârstă încep discuţiile despre sex?
Prejudecăţile părinţilor în educaţia sexuală.
Momente cheie pentru a-i vorbi copilului despre sexualitate, respectarea intimităţii şi relaţii
Ce trebuie făcut dacă suspectaţi un abuz sexual online al copilului
Copilul vede mesaje sexuale aproape toată ziua la televizor, în panourile publicitare şi pe Internet. În aceste condiţii, ne prefacem că subiectul nu există sau îi oferim informaţii pe înţelesul lui de la o vârstă fragedă?
Merită ca informaţiile corecte să le afle de la părinţi. Dacă începeţi educaţia sexuală la timp şi vorbiţi deschis despre sex, copilul va fi mult mai puţin atras de lucrurile interzise la vârsta lui, ce au legatură cu sexul, şi va fi „imunizat” împortiva pericolelor societăţii suprasexualizate în care trăim.
Regula „Aici nu se pune mâna” a fost dezvoltată pentru a ajuta părinţii şi educatorii să vorbească cu copiii lor despre acest subiect. Ea poate fi un instrument deosebit de util în prevenirea abuzului sexual.
Regula are 5 aspecte importante:
1. Corpul tău îţi aparţine
2. Atingere bună – atingere rea
3. Secrete bune – secrete rele
4. Prevenirea şi protecţia – responsabilitatea adultului
5. Raportarea şi dezvăluirea faptelor
Regula încearcă să le explice copiilor că propriul lor corp le aparţine, că există secrete bune şi rele, precum şi atingeri bune şi rele. Copiii trebuie să înţeleagă că propriul lor corp le aparţine şi nimeni nu are voie să-i atingă fără voia lor, în special pe acele părţi ale corpului acoperite de lenjeria intimă, și nici ei să nu îi atingă pe alţii în aceste părţi ale corpului.
Învaţaţi copilul care sunt zonele intime, care sunt atingerile potrivite şi nepotrivite. “Aici te poate atinge doar mama când îţi face baie sau doamna doctor, doar în prezenţa mea.” Această abilitate este singurul instrument al copilului care îl poate proteja de abuzul sexual, deoarece el ştie ce este bine şi ce este rău ca atingere.
Aici găsiţi îndrumarul cu ajutorul căruia veţi putea explica copilului unde nu trebuie să accepte să fie atins de către alte persoane, cum să reacţioneze şi unde să caute ajutor.
Înainte de 2 anişori, copilul deja ştie unde sunt organele lui genitale. De asemenea, îşi descoperă similitudini cu părintele de acelaşi sex şi ştie că parintele de sex opus e... altfel.
Vârsta marilor descoperiri
Între 3 şi 6 ani, copilul va fi din ce în ce mai interesat de diferenţele între fetiţele şi baieţeii alături de care se joacă sau îţi petrece timpul. Ar fi potrivit să-l atenţionaţi că nu e bine ca discuţiile privind sexualitatea sa, să se petreacă în public, deoarece acestea sunt intime, pentru că acel loc este doar al lui, şi aceste discuţii trebuie purtate cu persoanele apropiate.
Acum ştim despre ce vorbim
Între 7 şi 10 ani, copilul ştie cum apar bebeluşii. Dacă nu a aflat de la părinţi, cu siguranţă a aflat de la prieteni. La această vârstă, începe să se jeneze de propria sexualitate. Între acesti ani, copilul o să fie interesat de fiecare organ sexual în parte şi de felul în care functionează. Dacă îi povestiţi clar şi corect, evitaţi situaţia în care va începe să folosească doar cuvinte urâte atunci când vorbeşte despre sex.
În drum spre pubertate
Între 11 şi 12 ani, înainte de adolescenţă, este bine să aveti o conversatie despre sex, în special dacă până acum aţi evitat subiecul. Şi, nu în ultimul rând, să vă liniştiţi copilul. Schimbările hormonale rapide pot să-l sperie sau să îl facă să aibă sentimente de jenă. Aceasta se referă la apariţia sânilor, a menstruaţiei sau a bărbii.
Conştient de propria sexualitate
Copilul de la 13 ani, devine tot mai conştient de propria sexualitate şi începe să se simtă stânjenit faţă de părinţi. Tocmai din acest motiv, discuţiile între voi trebuie să fie simple şi la obiect, să conţină multe informaţii folositoare, deoarece momentul primului contact sexual, poate apărea oricând începând cu vârsta de 14 ani. De exemplu, vorbiţi-i despre BTS (Bolile cu transmitere sexuală).
Prima discuţie despre sex are loc odată cu prima întrebare. În discuţiile pe teme sexuale, fâstâcirile sau jena transmit copilului mesajul că sexualitatea este o temă inconfortabilă, despre care este dificil să vorbiţi.
Oferiţi răspunsul minim la întrebare. Dacă copilul este mulţumit vă opriţi, dacă nu este mulţumit el va formula o nouă întrebare.
Dacă prinde încredere şi vede că poate comunica deschis, copilul va fi mult mai ataşat, aşa vă veţi consolida relaţia părinte-copil. Dacă întrebarea lui vizează un aspect prea intim, oferiţi-i un raspuns cât mai aproape de adevăr, în limita a ceea ce este bine să ştie şi poate să înţeleagă la vârsta lui. Aşa, va cere sfatul şi ajutorul părintelui în orice nelămurire ar avea.
Părintele îşi cunoaşte copilul mai bine decât oricine. Dacă simţiţi că ceva nu este în regulă, cereţi sfatul specialistului. Apelaţi consultantul Siguronline pentru consiliere şi suport
Ce este abuzul sexual online asupra copilului?Ce comportamente reprezintă un abuz sexual online asupra copilului?Cum poţi să-ţi protejez copilul de riscul abuzului sexual online?Recomandări în discuția cu copilul despre un abuz.
Dacă vă îngrijorează cu cine este în contact şi ce comunică copilul în spaţiul online, luaţi măsuri de protecţie.
Raiul pedofililor in grupurile de mămici Cu vreo 25 de ani în urmă pedofilii şi obsedaţii sexual trebuiau să se ducă prin parcuri, prin trenuri şi troleibuze pentru ca să găsească vreo fetiţă sau vreun băieţel în faţa căruia să-şi expună organele sexuale.