Părinţii protejează copilul de abuz sexual online

Etichete aplicate

 

Ce este abuzul sexual online asupra copilului?
Ce comportamente reprezintă un abuz sexual online asupra copilului?
Cum poţi să-ţi protejez copilul de riscul abuzului sexual online?
Recomandări în discuția cu copilul despre un abuz.
Serviciile la care părintele poate solicita suport şi asistenţă.

Ce este abuzul sexual online?

Abuzul sexual asupra copilului înseamnă implicarea acestuia într-o activitate sexuală pe care nu o înțelege, asupra căreia nu îşi poate da acordul informat şi pentru care nu este încă pregătit din punct de vedere al vârstei și al dezvoltării sale.

Un astfel de abuz se poate întâmpla online, la telefon sau prin intermediul camerelor web, acasă sau la şcoală. Acţiunile abuzive pot fi săvârşite de cineva din cercul de încredere al copilului sau chiar de către o persoană străină, contactând copilul în mod intenţionat pentru a stabili o relaţie de prietenie, dragoste şi încredere. Pentru a menţine legătura şi a păstra în secret abuzul, persoana adultă va folosi tactici de manipulare pentru a-l face pe copil să se simtă rușinat sau vinovat de ceea ce a văzut, a discutat sau a transmis online.

Un abuz sexual va lăsa urme adânci în sufletul, comportamentul şi personalitatea copilului. El se va simți umilit, înjosit, intimidat, rușinat şi vinovat. Îi va afecta negativ imaginea şi respectul de sine, încrederea în forțele proprii. Ajunși într-o asemenea situație, unii copii ajung în depresie, adoptă comportamente de automutilare, au tendinţe suicidale sau fug de acasă. 

Ce comportamente reprezintă un abuz sexual online asupra copilului?

  • Inițierea discuțiilor pe teme intime şi despre sex cu un copil;
  • Expunerea copilului la nuditate;
  • Expunerea copilului să vizioneze materiale cu conținut pornografic;
  • Expunerea unui copil să urmărească activitatea sexuală a unui adult;
  • Îndemnarea sau obligarea unui copil să-şi atingă părţile intime ale corpului;
  • Fotografierea sau filmarea unui copil în ipostaze sexuale;
  • Publicarea și distribuirea materialelor cu abuzuri săvârșite asupra copiilor.

Copiii care au fost supuși unei forme de abuz sexual, oricât de puțin invaziv ar fi acesta, au nevoie de consiliere și sprijin pentru a depăși situația.

Rețineți, copilul nu poartă nici o vină pentru cele întâmplate. El are nevoie de susținerea şi înțelegerea dumneavoastră. 

Cum poţi să-ţi protejez copilul de riscul abuzului sexual online?

Abuzul sexual asupra copiilor poate fi prevenit dacă părinții le vorbesc acestora despre educația sexuală şi totodată iau și alte măsuri de siguranță. Aici veţi găsi mai multe sfaturi utile în discuţia cu copilul despre siguranţa lui online

  • Stabiliţi împreună cu copilul reguli de siguranţă și comportament online.

    Explicaţi-i să nu ofere online informații personale, să nu accepte discuțiile în privat - chat, e-mail, SMS, Messenger – pentru că ele pot deveni publice. Fotografiile și imaginile video postate sau transmise cuiva online pot fi copiate de oricine, modificate, distribuite altora sau repostate pe alte pagini web fără știrea lui. Dacă a încălcat unele reguli, trebuie să-l convingeţi că e mai bine să discute despre lucrurile pe care le-a văzut sau pe care le-a citit. În felul acesta îi puteți explica de ce nu este bine ce a făcut și care sunt consecinţele acțiunilor sale.  
  • Explicaţ-i copilului riscurile comunicării online cu persoane străine. 

    Dacă înainte să plece din casă îi spuneţi să nu vorbească cu persoane necunoscute în stradă, explicaţi-i că e important să țină minte această regulă și când navighează online. Persoanele care folosesc identități false nu au niciodată intenții bune. Internetul oferă anonimitate, astfel că pe Internet oricine se poate prezenta altfel decât este în realitate. Unele persoane îi pot îndemna pe copii sau chiar îi pot impune să facă lucruri ruşinoase, neplăcute sau periculoase pentru viaţa şi sănătatea lor, îi pot manipula să accepte o întâlnire în viața reală cu scopul de a-i abuza.
  • Comunicaţi deschis şi frecvent cu copilul. 

    Încurajaţi-l să vorbească despre cum i-a fost ziua, despre emoțiile sale şi despre momentele mai dificile. Nu îl certaţi și nici nu îl criticaţi atunci când povestește despre situații conflictuale sau interacțiuni dificile cu alte persoane. Este important să simtă ca vă poate spune orice şi că atunci când are nelămuriri sau confuzii, îl puteţi ajuta să le lămurească. Mulţi copii nu vor spune ce li s-a întâmplat din frica de a fi certaţi, pedepsiţi sau privaţi de accesul la Internet. Identificaţi împreună cu copilul persoanele cărora poate să le ceară ajutorul dacă se simte în pericol. 
  • Vorbiţi-i copilului despre sexualitate, respectarea intimităţii şi relaţii. 

    Regula „Aici nu se pune mâna”  transmite un mesaj important, pe care toţi copiii trebuie să-l însuşească: propriul lor corp le aparţine şi nimeni nu are voie să-i atingă fără voia lor. O comunicare deschisă şi directă despre sexualitate şi zonele intime ale propriului corp, la o vârstă fragedă, folosind denumirile corecte pentru organele genitale şi alte părţi ale corpului, va ajuta copilul să înţeleagă ceea ce nu este permis. Învaţaţi-l să spună „Nu” imediat şi hotărât la orice contact fizic nepotrivit sau solicitare de a fi fotografiat sau filmat, să se ferească de situaţii periculoase şi dacă cineva îl îndeamnă să facă lucruri care îl rușinează, să se adreseze după ajutor unui adult în care are încredere. La vârste mici, copiii nu îşi vor da seama neapărat care sunt comportamentele inadecvate ale adulților, așa că este nevoie să-i explicaţi care sunt exact acțiunile care se încadrează în acest context. Rușinea şi vinovăţia cu care este înconjurat subiectul educației sexuale este cauza pentru care multe situații de abuz nu sunt prevenite sau oprite. Explicaţi-i care sunt acţiunile abuzive şi spuneţi-i că trebuie sa vă spună imediat ce a fost supus unui astfel de comportament.
  • Asiguraţi-vă că știţi în permanenţă unde se află copilul, şi mai ales cu cine. 

    Monitorizaţi activitatea copilului online, însă nu transformaţi acest proces într-un control represiv. Discutați despre prietenii lui virtuali așa cum vă interesaţi de cei din viața reală. Stabiliţi împreună că este nevoie să anunțe pe cineva dintre părinţi, rude sau apropiaţi, cu cine și unde intenționează să meargă.  
  • Observaţi comportamentul copilului. 

    Mai multe schimbări pot fi observate în comportamentul copilului care a suferit o situație de abuz în mediul online: schimbări în somnul, pofta de mâncare, dispoziție sau pot apărea comportamente neobișnuite. 

                 - A devenit irascibil, nervos și agresiv față de colegi și chiar față de părinți
                 - Copiii activi pot deveni apatici și își pierd interesul pentru activitățile preferate
                 - A scăzut reușita școlară
                 - Perturbarea somnului
                 - Refuză să meargă la școală
                 - Evită discuțiile despre starea lui

                  Aceste schimbări nu sunt dovezi certe ale unui abuz sexual online. Dar ne pot indica despre faptul că un copil trece printr-o situație care îi provoacă disconfort sau stres. Este foarte important să discutați cu copilul și să aflați ce i s-a întâmplat.

Recomandări în discuția cu copilul despre un abuz

Discutând cu un copil, accentuaţi faptul că incidentul nu s-a întâmplat din vina lui și el nu a meritat să trăiască această experiență. Vorbiţi-i despre faptul că a procedat corect când a decis să spună/împărtăşească despre cele întâmplate.

  1. Nu insistaţi să povestească în mod repetat circumstanțele abuzului;
  2. Asiguraţi copilul că veţi face totul pentru a-l proteja;
  3. Permiteţi copilului să-și manifeste toate emoțiile pe care le are în raport cu abuzatorul. Copilul s-ar putea să îl considere pe abuzator o persoană importantă făcându-și griji pentru soarta lui dacă va vorbi despre ce i s-a întâmplat. Asemenea emoții sunt caracteristice pentru copiii abuzați sexual;
  4. Nu schimbaţi în mod radical viața cotidiană a copilului. Izolarea acestuia nu face decât să accentueze drama prin care trece copilul și să-l descurajeze.

Solicită consiliere şi suport 

Dacă cunoaşteţi sau suspectaţi că un copil a fost abuzat sexual online sau cineva încearcă să-l amenințe prin publicarea fotografiilor sau imaginilor compromițătoare, sfătuiţi copilul:

-  Să oprească comunicarea cu acea persoană;

-  Să nu trimită alte materiale;

-  Să păstreze dovezile, să nu șteargă conversaţia;

-  Raportați abuzul!

 

Odată ce aflaţi despre faptul că un copil a fost abuzat sexual, acesta poate fi o experiență traumatizantă. Este posibil să aveţi nevoie de sprijin suplimentar pentru a conștientiza și înțelege ceea ce s-a întâmplat cu copilul.

Copiii abuzați sexual şi familiile lor au nevoie imediată de ajutor profesional şi de tratament. Psihologii specializați în lucrul cu copiii și adolescenții îi pot ajuta să îşi recapete încrederea și respectul de sine, să facă faţă sentimentelor de vină în legătură cu agresiunea. Această intervenţie ajută copilul să treacă peste trauma suferită şi previne dezvoltarea unor probleme în viața de adult.

Dacă ai nevoie de ajutor

Dacă vă îngrijorează comportamentul online al copilului, cereţi sfatul specialistului. Apelaţi consultantul SigurOnline când întâlniţi o problemă căreia nu-i puteţi face faţă.

 

 

Relevant