ChatGPT – ghid pentru părinți

Tehnologiile avansează rapid în ultimii ani, iar mai nou Inteligența artificială (AI) a ocupat din nou centrul atenției. Cel mai mult se vorbește acum, de exemplu, despre ChatGPT, care poate fi descris în termeni simpli ca fiind un partener de conversație computerizat.

Prin prezentul articol oferim părinților și îngrijitorilor o introducere în ceea ce se știe în prezent despre aplicațiile care utilizează Inteligența artificială și ChatGPT în particular. Un adult informat va putea să îl învețe pe copil să valorifice oportunitățile oferite de AI, în același timp conștientizând riscurile asociate.

Ce este ChatGPT?

ChatGPT este o tehnologie de prelucrare a limbajului natural (Natural Language Processing - NLP) bazată pe inteligența artificială. Astfel computerele au ajuns să înțeleagă și să comunice cu utilizatorul în timp real, asemănător cu modul în care oamenii comunică între ei.

ChatGPT este un chat bot asemănător celor cu care interacționăm atunci când sunăm sau scriem un mesaj pe chat serviciului relații cu clienții. Ce face ChatGPT să se evidențieze este nivelul său de sofisticare.

Fiind o tehnologie nouă și încă neînțeleasă pe deplin, ChatGPT ridică, pe bună dreptate, numeroase îngrijorări cu privire la siguranță și abuz, mai ales utilizat de către copiii.

Care sunt riscurile utilizării de către copii a ChatGPT?

Există mai multe riscuri potențiale asociate cu utilizarea ChatGPT de către copii:

  • ChatGPT este programat să genereze răspunsuri bazate pe cuvintele cheie furnizate de utilizator. Acest lucru poate duce și la generarea de conținut inadecvat, informații false, inclusiv limbaj, imagini și videoclipuri nepotrivite pentru copiii.
  • ChatGPT este conceput să angajeze utilizatorii în conversații pentru perioade lungi de timp. Astfel, copiii ar putea petrece perioade excesive de timp interacționând cu ChatGPT.
  • Dacă copiii se bazează prea mult pe ChatGPT sau pe alte instrumente AI pentru teme sau sarcini, ar putea să nu dezvolte gândirea critică și abilitățile de rezolvare a problemelor prin cercetare și analiză. Copiii ar trebui să fie învățați să utilizeze ChatGPT în conexiune cu alte resurse și să analizeze cu un ochi critic fiabilitatea informațiilor generate de AI.
  • ChatGPT nu are inteligență emoțională ca oamenii și fiind utilizat excesiv de către copiii, aceștia ar putea să nu dezvolte abilitățile sociale și emoționale importante atunci când comunică în principal cu o mașină.
  • ChatGPT ar putea fi utilizat de alți copii sau de persoane răuintenționate pentru a hărțui sau intimida copiii, ceea ce poate avea efecte negative asupra stării de bine a copilului.

 

Ca și multe alte instrumente online, cum ar fi rețelele sociale, utilizarea ChatGPT presupune anumite riscuri. Dar așa cum și în cazul riscurilor ce derivă din utilizarea rețelelor sociale, discutăm cu copilul și îl ajutăm să facă față acestor riscuri, așa și în cazul ChatGPT am putea pregăti copilul pentru a face față riscurilor asociate utilizării.

Cum să începi o conversație cu copilul tău despre ChatGPT?

În concluzie, ChatGPT este un instrument care poate oferi copiilor numeroase beneficii, inclusiv educație, divertisment și altele. Cu toate acestea, utilizarea ChatGPT înseamnă și asumarea unor potențiale riscuri despre care părinții ar trebui să le vorbească copiilor.

Vă propunem câteva recomandări generale pentru această discuție:

  1. Discuția cu copilul ar trebui să aibă loc într-o manieră prietenoasă. Acceptăm interesul copilului pentru acest subiect.
  2. Știm că este dificil de a ține pasul cu toate platformele și aplicațiile pe care le utilizează copilului, de aceea am putea întreba chiar copilul cum funcționează această platformă și ce oportunități oferă. Astfel și dvs. ați putea identifica riscurile la care ar putea să se expună copilul, dar și copilul înțelege că dvs. sunteți disponibil să discutați despre interesele lui în mediul online, că acesta nu este un subiect tabu sau neimportant.
  3. Încercați să aflați care este interesul copilului pentru această platformă: cum o folosește, ce i se pare interesant referitor la aceasta etc.

În funcție de răspunsul copilului orientăm discuția spre conținuturile cu care interacționează copilul.

În cazul în care ați dori să aflați mai mult despre discuțiile cu copilul despre siguranța online, îi puteți scrie cu încredere consultantului.

 

Sursa imagine: freepik.com

Relevant