Suport în implementarea Standardelor pentru protecția și siguranța copiilor/elevilor în mediul online

Dragi colege și colegi, venim cu vești bune pentru instituțiile de învățământ, care își doresc o Școală sigură online pentru elevii săi.

În octombrie 2022, Ministerul Educației și Cercetării a aprobat Standardele pentru protecția și siguranța copiilor/elevilor în mediul online, care vin să asigure cadrul minim necesar de acțiuni, ce pot fi întreprinse în instituțiile de învățământ, pentru a-și consolida efortul în promovarea siguranței online și crearea unui mediu sigur și protejat pentru elevi.

În acest context, Centrul Internațional „La Strada” va acorda suport în implementarea Standardelor pentru protecția și siguranța copiilor/elevilor în mediul online pentru 8 instituții de învățământ general.

Ce presupune suportul în implementarea Standardelor?

Pentru realizarea acțiunilor de implementare prevăzute de Standarde este necesară pregătirea actorilor implicați, astfel vor fi organizate un șir de activități de instruire:

1)        Atelier pentru cadrele manageriale „Standardele pentru protecția și siguranța copiilor în mediul online – cum asigurăm implementarea eficientă a acestora?”;

2)        Atelier pentru cadre didactice, treapta primară: „Educația pentru siguranța online în clasele primare”;

3)        Atelier pentru cadre didactice, treapta primară: „Subiectul siguranței online a copilului în lucrul cu părinții”;

4)        Atelier pentru cadre didactice, treapta gimnazială: „Educația pentru siguranța online în clasele gimnaziale”;

5)        Atelier pentru cadre didactice, treapta gimnazială: „Subiectul siguranței online a copilului în lucrul cu părinții”;

6)        Atelier: „Intervenția specialiștilor din instituția de învățământ în situații de violență online”.

Toate atelierele vor fi organizate în mun. Chișinău sau în zone apropiate și vor avea o durată de 1-3 zile. Instruirea va fi în limba română.

De asemenea, pe parcursul anului de studii, specialiștii Centrului Internațional „La Strada” vor fi alături de instituțiile de învățământ pentru a acorda suportul necesar în realizarea acțiunilor de implementare, prevăzute de Standardele pentru protecția și siguranța copiilor/elevilor în mediul online.

Toate atelierele vor fi organizate în mun. Chișinău sau în zone apropiate și vor avea o durată de 1-3 zile. Instruirea va fi în limba română.

De asemenea, pe parcursul anului de studii, specialiștii Centrului Internațional „La Strada” vor fi alături de instituțiile de învățământ pentru a acorda suportul necesar în realizarea acțiunilor de implementare, prevăzute de Standardele pentru protecția și siguranța copiilor/elevilor în mediul online.

Care instituții de învățământ pot beneficia de suport în implementarea Standardelor?

Orice instituție de învățământ general, de pe întreg teritoriul țării, indiferent de limba de predare se poate înscrie pentru a beneficia de suport în implementarea Standardelor, prin completarea formularului https://rb.gy/pgmr până la data de 13 aprilie ora 14:00. Formularul urmează să fie completat de Directorul/directoarea instituției de învățământ.

Vor fi selectate 8 instituții de învățământ general în baza următoarelor criterii:

1)        Criteriul geografic. De suport urmează să beneficieze instituții de învățământ din zona centru, sud și nord, din localități urbane și rurale.

2)        Numărul de elevi și cadre didactice. În activitățile de instruire urmează să fie implicate atât cadrele manageriale și cadrele didactice din instituțiile de învățământ cu un număr mare de elevi, cât și cele cu un număr mic de elevi.

3)        Limba de predare. Ne dorim ca școala să devină o zonă sigură pentru copii, indiferent de limba de predare. Totuși, la completarea formularului, ar trebui să se țină cont de faptul că la activități vor participa împreună reprezentanți din toate instituțiile de învățământ selectate, concomitent, și că instruirea va fi în limba română.

Activitățile vor fi realizate de către Centrul Internațional „La Strada” în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

 

Toate cheltuielile de transport, alimentație și cazare vor fi asigurate de organizatori.

 

Persoană de contact: Ludmila Bodiu – lbodiu@lastrada.md, 022 234 906 (extensia 2).

Relevant