Cum să te protejezi de hărțuirea online?

Protejează-ți datele personale

Nu spune nici măcar celor mai buni prieteni parola de la profilul tău pe reţelele sociale şi securizează-ți profilul de pe rețelele sociale astfel încât doar persoanele din lista ta de prieteni să poată vedea ceea ce publici. Datele personale pot fi utilizate în scopuri de umilire și înjosire.

În unele cazuri se poate ajunge şi la şantaj. Șantajul se bazează de cele mai multe ori pe utilizarea unor date personale ale altei persoane. De obicei se folosesc fotografii compromițătoare pentru a obține beneficii.

 • Fii calm și nu acționa condus/ă de impulsul de moment

Reacția ta în fața agresorului este foarte importantă. Fii calm/ă și nu te înfuria, afișând mai degrabă un aer de indiferență. Agresorul are nevoie întotdeauna de public. De aceea, dacă tu întorci spatele și refuzi să fii parte al „jocului”, el își va pierde autoritatea.

Ignoră mesajele, email-urile sau comentariile jignitoare sau amenințătoare.

 • Evită repetarea și multiplicarea experienței de hărțuire

Prin agresarea altora, percepuți ca fiind mai slabi, prin distribuirea informațiilor sau materialelor foto sau video ce ar putea să te afecteze pe tine sau pe alții.

 • Gândeşte-te înainte de a posta

Gândește-te serios la modul în care vei fi perceput/ă online înainte de a posta o fotografie sau un comentariu. Nu publica nimic care îți poate compromite reputația sau siguranța.

 • Petrece timpul liber responsabil

Măcar uneori, deconectează-te de la tehnologiile multimedia. Încearcă să îți faci prieteni noi. Apartenența la un grup te va face mai încrezător/oare în forțele proprii. Indiferent de comportamentul altora, arată-i agresorului că nu ești afectat/ă de tot ce se întâmplă.

Ţine minte! Internetul este supus aceloraşi reguli şi legi ca şi viaţa reală. Defăimarea sau insultarea cuiva online este un lucru rău şi poate fi pedepsită. Pentru că a posta un comentariu jignitor a necesitat doar câteva click-uri, unii pot să nu conştientizeze gravitatea situaţiei pe care o va genera gestul lor.

Utilizatorii anonimi pot fi descoperiţi de cele mai multe ori. Totuşi, poliţia nu va acţiona decât dacă are motive să considere că se petrece un fapt ilegal.

Ce poți face dacă ești hărțuit? Strategii de răspuns. 

În spațiul virtual, tu ești cel care decide dacă blochezi pe cineva care te deranjează sau te deconectezi.

Pentru a afla despre instrumentele pe care le poți folosi pentru a controla experiența ta online, accesează articolul Rețele Sociale. Dacă ești amenințat(ă) și nu te simți în siguranță, informează un adult de încredere și raportează incidentul pe Siguronline pentru a interveni și a atrage la răspundere agresorul, conform legii.

Pentru început, însă:

 • Nu răspunde comportamentelor agresive într-o manieră similară cu cea a agresorului;
 • Evită situația sau persoana agresivă. Blochează online agresorii;
 • Dacă indiferența nu funcționează, reacționează. Spune-i calm, dar ferm să înceteze;
 • Spune prietenilor să înceteze hărțuirea online a altei persoane și spune că nu eşti de acord cu acest comportament, atunci când îl observi;
 • Dacă ai postat un video în care cineva este agresat sau ai distribuit un video postat de altcineva, este important să-l elimini de pe contul tău pentru a opri distribuirea în continuare;
 • Cere ajutor de la colegii sau profesorii în care ai încredere, mai ales dacă situaţia neplăcută are legătură cu școala;
 • Dacă ești îngrijorat(ă) povestește-i unui adult tot ce ți se întâmplă. Alege o persoană de încredere: părinte, frate, sora mai mare, antrenor etc.;
 • Încearcă să ștergi comentariile utilizatorului și să-l blochezi, dacă acesta face ceva ce te deranjează. Astfel, i se va interzice să-ți viziteze profilul. În plus, poți să dezactivezi comentariile la videoclipul tău sau poți să setezi aşa ca înainte de postare, comentariile să fie aprobate de tine;
 • Respectă opiniile altor persoane, dar recunoaște când depășesc limita bunului simț. Utilizatorii de Internet nu trebuie să se simtă intimidați sau amenințați;
 • Nu distribui, comenta sau aprecia postările în care cineva este hărţuit;
 • Raportează conținutul și utilizatorii abuzivi folosind instrumentele de raportare;
 • Dacă agresorul te urmărește, te amenință și insistă să-ți facă un rău - salvează dovada hărțuirii, precum screenshot-urile conversației. Păstrează email-urile.

Dacă găsești texte sau poze răuvoitoare despre tine pe Internet:

 1. Salvează paginile pe care găsești aceste materiale pentru acţiuni viitoare;
 2. Dacă poţi identifica administratorul site-ului, contactează-l. Furnizorul serviciului poate şterge materialul respectiv şi este posibil să descopere autorul.
 3. Dacă hărţuirea are o formă mai gravă, vorbește cu părintele și contactaţi poliţia.

Nu ești singur/ă în această situație, așa că alege din soluțiile propuse mai sus cum să acționezi. Nu-ți fie teamă și nici rușine, nu ești tu persoana responsabilă de ceea ce ți se întâmplă.

Uneori, însă, este posibil ca adulții de la care aștepți anumite reacții, să nu acționeze, dar nu trebuie să te descurajezi.

Fenomenul de hărțuire nu este unul normal, nu ești tu de vină că ţi se întâmplă și nu ai de ce să te lași intimidat/ă.

Vorbește cu un psiholog

Orice şcoală ar trebui să aibă un psiholog cu care să poți sta de vorbă. Un specialist te poate sfătui ce să faci. El poate fi acel om de încredere căruia să i te destăinui.

Sună la Telefonul Copilului – 116111. Este gratuit și confidențial

Dacă vei suna la acest număr, vei fi ascultat și împreună cu un psiholog vei putea găsi mai multe soluții pentru a face față agresiunilor.

Contactează consultantul SigurOnline pentru un sfat.  

Relevant