//= escape_meta(Configure::read('Config.projectName')) ?> //= escape_meta($title) ?> //= escape_meta(summarize($description, 456)) ?>
Internetul este parte din viața ta de zi cu zi, fie că socializezi cu prietenii, faci temele pentru acasă, asculţi muzică sau urmăreşti vloggerul preferat. Totuşi, este foarte important să fii responsabil/ă şi atent/ă. Ceea ce publici online sau ceea ce publică alţii pe Internet despre tine contribuie la reputaţia ta, pentru tot restul vieţii tale. Cu toţii încercăm să ne construim o imagine pozitivă.
Reține! Nimic din ce publici pe Internet nu vei mai putea şterge definitiv. Orice comentariu sau fotografie, cu un singur click, poate fi salvat de alte persoane în calculatoarele lor, apoi postat pe alte pagini web fără ca tu să mai poţi controla utilizarea şi distribuirea acestei informaţii. Asta înseamnă că oricare din selfie-urile tale ar putea apărea primul în lista de căutări atunci când cineva va vrea să afle mai multe despre tine. Poate fi vorba despre un prieten pe care ţi l-ai făcut recent sau viitorul tău angajator, înainte de primul tău interviu de angajare.
Relaţiile pot fi complicate în viața reală. De asemenea, ele pot fi complicate și online. E adevărat, pe reţelele sociale îţi poţi face prieteni buni, poţi discuta cu cei ce au aceleaşi interese ca şi ale tale, doar că nu toţi copiii au avut norocul de a întâlni doar persoane bine intenţionate în spaţiul online. Unii au şi avut de suferit, ceea ce nu am vrea să ţi se întâmple şi ţie.
Să presupunem că ai primit în dar un telefon şi acum poţi face oricâte fotografii vrei. Probabil că te vei simţi tentat să postezi, de exemplu, o fotografie în care apare carnetul tău de elev sau o fotografie cu primul tău card bancar? În realitate, gestul tău ar putea avea urmări pe care nici nu le bănuieşti.
Mereu fii atent la informațiile pe care le distribui online în fotografii, în video sau în actualizările de stare pe rețelele sociale.
Știai că persoanele tinere devin mai ușor victime a furtului de identitate? Acest lucru se întâmplă pentru că ei, de multe ori, nu reușesc să-și protejeze pe deplin datele personale, ceea ce îi face o țintă atractivă. De exemplu, cazurile în care un escroc se dă drept o companie legitimă pentru a obține informațiile secrete au devenit mai populare şi sofisticate: ei pot trimite email-uri care solicită numele de utilizator și parola sau te direcționează către un site web pentru a verifica parola. Toate acestea se fac pentru a prelua controlul asupra identității tale financiare sau a datelor cu caracter personal.
Pe Internet răspândirea zvonurilor, postarea fotografiilor sau altor informaţii personale, trimiterea unui mesaj răuvoitor sau postarea comentariilor răuvoitoare se face uşor.
Cei mai activi vloggeri şi bloggeri au venit cu un mesaj adresat adolescenţilor.
A fi părinte implică o serie întreagă de responsabilități. Nu poţi ști exact cum să te comporți pentru a avea un copil fericit şi fără complexe.