//= escape_meta(Configure::read('Config.projectName')) ?> //= escape_meta($title) ?> //= escape_meta(summarize($description, 456)) ?>
Mediul online a devenit parte importantă din viața nostră. Online găsești lucruri interesante, poți comunica cu prietenii sau poți face cunoștință cu persoane noi. Grupurile online de interese, platformele de joc, forumurile îți oferă posibilitatea să cunoști oameni cu diferite interese și păreri. Sau se poate întâmpla ca cineva pur și simplu să-ți scrie un mesaj, tu să-i răspunzi, și așa să pui începutul unei noi relații de prietenie.
Comunici cu acestă persoană, înțelegi că aveți multe lucruri în comun și, la un moment dat, crezi că doar el sau ea te poate înțelege.
O relație online poate fi frumoasă, poate să se transforme în ceva mai mult. Dar se poate întâmpla ca persoana cu care construiești această relație să fie mai puțin sinceră cu tine sau să profite de încrederea ta. Iată câteva lucruri la care trebuie să fii atent(ă):
1) Relația voastră este prea bună pentru a fi adevărată. Îi plac aceleași lucruri ca și ție, îți oferă prea multă atenție? Apreciază la maxim fiecare fotografie pe care o postezi? Este minunat să întâlnești pe cineva care să fie într-atât de aproape de tine, dar unele persoane utilizează internetul pentru a face cunoștință cu adolescenți și apoi abuzează de încrederea lor. Dacă ai cel mai mic dubiu față de sinceritatea lui/ei, ascultă-ți intuiția.
2) Îți face cadouri sau promisiuni mărețe. Faptul că îți promite sau îți face cadouri în schimbul a ceva este o formă de presiune. Într-o relație totul trebuie să fie de comun acord, iar persoana care ține la tine cu adevărat nu te va manipula pentru a obține ceea de ce are nevoie.
3) Insistă să vorbească despre lucruri cu care nu ești ok. Este greșit ca cineva să te impună să vorbești despre lucruri care îți provoacă disconfort sau rușine. O persoană care ține la tine nu te va presa să vorbești când încă nu ești gata.
4) Îți spun să păstrezi relația în secret. Da, uneori nu dorești ca cineva să știe despre viața ta personală, dar asta trebuie să fie decizia ta. Dacă îți interzice să vorbești cu cineva despre relația voastră, este un semn că această persoană nu este prea sinceră cu tine și are ceva de ascuns.
Dacă într-o relație online ceva te deranjează, ar trebui să-i spui persoanei despre asta și dacă nu dorești să faci ceva, nu o faci. Cel sau cea care ține la tine cu adevărat te va înțelege și nu va insista. Dacă acest lucru nu funcționează, oricând poți încheia relația.
Se poate întâmpla ca persoana să insiste să faci ceea ce nu vrei, să te amenințe sau să te șantajeze. Acesta este un semn clar că nu trebuie să continui discuțiile. Este important ca, în această situație, să ceri ajutor de la un adult în care ai încredre. De cele mai dese ori, „prietenul/prietena” sunt convinși că nu vei spune nimănui, de frică sau de rușine. Dar nu este vina ta și, cu siguranță, dacă vei cere ajutor de la cineva în care ai încredere, te vei convinge de asta.
Totuși, se poate întâmpla să nu fii pregătit să discuți față în față cu persoanele de încredere. Atunci ne poți scrie aici, pe siguronline.md, anonim și confidențial.
Ține minte, nimeni nu are dreptul să te impună să faci ceea ce nu vrei să faci, să te amenințe sau să te șantajeze. Curaj!!! Cere ajutor!
Pe Internet răspândirea zvonurilor, postarea fotografiilor sau altor informaţii personale, trimiterea unui mesaj răuvoitor sau postarea comentariilor răuvoitoare se face uşor.
Cei mai activi vloggeri şi bloggeri au venit cu un mesaj adresat adolescenţilor.
A fi părinte implică o serie întreagă de responsabilități. Nu poţi ști exact cum să te comporți pentru a avea un copil fericit şi fără complexe.