Cum să te aperi de viruşii cibernetici

Viruşii cibernetici (cunoscuţi şi ca „malware”) sunt programe dăunătoare, create pentru a prelua controlul asupra calculatorului tău, fără permisiunea ta. În majoritatea cazurilor, viruşii cibernetici sunt creaţi pentru a câştiga bani din informaţiile colectate despre tine. Un virus te poate redirecţiona către site-uri pe care nu le-ai accesat, îţi poate încetini sistemul sau îţi poate crea alte situaţii neplăcute sau chiar periculoase. Malware-ul este un termen general, care descrie o gamă largă de programe rău intenţionate şi include: viermi, rootkits, chiar şi programe cu potenţial nedorit.

Cele mai populare categorii de malware sunt:

  • Adware;
  • Browser hijacker;
  • Ransomware;
  • Troian;
  • Spyware ş.a.

Malware-ul infectează sistemul fără aprobarea sau înştiinţarea utilizatorului. Un astfel de program maliţios poate fi instalat dacă accesezi:

  • Un program nelicenţiat, precum jocuri ilegale, crack-uri pentru anti-spyware/antivirus şi alte descărcări similare;
  • Link-uri din email-urile dubioase;
  • Ataşamente din email-urile dubioase;
  • Website-uri şi reclame de tip pop-up înşelătoare;
  • Postări sau mesaje de tip spam pe rețelele sociale.

Majoritatea acestor programe pot fi oprite cu ajutorul unui anti-malware/anti-virus licențiat. Totuşi, uneori, chiar şi cele mai puternice programe de securitate eşuează în protecție. Asta, deoarece toţi viruşii cibernetici sunt permanent îmbunătăţiţi şi este nevoie de timp pentru a dezvolta noi actualizări pentru anti-malware.

Probleme create de virușii instalați

Neplăcerile pe care ţi le crează viruşii cibernetici depind de tipul virusului. Pierderea de bani şi date  personale este cea mai comună problemă cauzată.

De asemenea, victimele unui virus pot avea probleme legate de:

  • Modificarea setărilor în browser;
  • Schimbarea motorului de căutare și a paginii de start / paginii principale;
  • Apariţia reclamelor de tip pop-up nedorite și enervante;
  • Redirecţionări către website-uri maliţioase;
  • Încetiniri ale sistemului și probleme la pornirea unui program/aplicație legitime;
  • Apariţia unor scanări false de sistem;
  • Modificări ale setărilor sistemului și diminuarea securității generale;
  • Degradarea performanţei generale a sistemului şi cauzarea instabilităţii acestuia.

Malware-ul poate să infecteze sistemul şi cu alţi viruşi şi poate încerca să conecteze calculatorul la o reţea periculoasă şi să îl utilizeze pentru distribuire de spam. Majoritatea ameninţărilor rulează silenţios şi utilizatorii pot nici să nu ştiu că dispozitivul pe care îl folosesc este infectat. 

Chiar şi aşa, procesele dubioase din „Task Manager”, apariţia în browserul web a unor bare de unelte ciudate şi încetinirile de sistem ar trebui să te avertizeze că dispozitivul tău este infectat. 

Sfaturi de eliminare a unui virus

Dacă ai observat una dintre problemele de mai sus, este posibil ca dispozitivul tău să fi fost infectat. Chiar dacă eşti îndemnat, nu este recomandat să plătești recompense pentru ca să recapeţi acces la fişierele tale. Este o escrocherie şi există mulţi oameni care şi-au pierdut banii în acest mod.

Pentru a elimina viruşii, trebuie instalat un program de securitate de încredere. Astfel de programe au baze de date speciale cu semnăturile virușilor şi aşa pot detecta şi elimina majoritatea ameninţărilor. Totuşi, nici ei nu garantează mereu succesul în lupta cu viruşii.

Pentru a afla metoda de eliminare a unui virus, trebuie identificat tipul de ameninţare. Acest lucru poate fi făcut  analizând bazele de date a viruşilor cibernetici sau rulând o scanare completă a sistemului cu unul dintre programele antispyware, antimalware sau antivirus licențiat. 

În cazul în care sistemul este blocat şi nu poţi lansa programul de securitate licențiat, pentru a elimina virusul, încercă una dintre aceste opţiuni:

  1. Repornește dispozitivul în Safe Mode;
  2. Folosește un alt PC pentru a descărca un anti-malware (program devirusare): Kaspersky Virus Removal Tool, Dr.Web CureIt sau Malwarebytes şi transferă-l în calculatorul infectat cu ajutorul unui stick USB;
  3. Pornește scanarea calculatorului cu ajutorul programului descărcat;
  4. Restabilește setările sistemului dacă are instalat Windows 10, adică resetează configurarea din fabrică  nu înainte să salvezi fișierele importante;
  5. Contactează serviciul clienți la punctele de vânzare a dispozitivelor cu conectare la Internet și programelor de securitate. 

Relevant