//= escape_meta(Configure::read('Config.projectName')) ?> //= escape_meta($title) ?> //= escape_meta(summarize($description, 456)) ?>
Profilul pe rețelele sociale este ca și o carte de vizită pe care o oferim altor utilizatori, inclusiv celor pe care nu îi ştim în realitate.
De obicei, persoanele cu care comunici în rețelele sociale sunt prietenii tăi din viața reală. Desigur, poți ”prieteni” cu prietenii prietenilor sau cunoscuții cunoscuților. Uneori, însă, îți sunt transmise cereri de prietenie de la persoane absolut necunoscute. În ce măsură ești gata să împărtășești străinilor toate bucuriile și informațiile pe care le comunici prietenilor?
ATENȚIE! O rețea socială este un loc public. O rețea socială, cu peste un miliard de utilizatori, nu are cum să fie spațiul tău personal. Privat înseamnă mesaje, discuții la telefon sau întâlniri.
Internetul este locul în care foarte multe persoane se simt confortabil, tocmai datorită faptului că nimeni nu știe cu adevărat cine sunt. De aceea, nu trebuie să ai prea multă încredere în străini, atunci când comunici cu aceştia pe Internet. În spatele ecranului poate fi altcineva decât crezi.
Nu accepta cereri de prietenie de la persoane pe care nu le cunoşti în viața reală, decât dacă acestea ți-au fost recomandate de părinți sau prieteni de încredere.
Ține cont de faptul că majoritatea reţelelor sociale oferă acces liber acestor „prieteni” la informațiile despre tine. Astfel, dacă pe reţelele sociale accepţi cererile de prietenie de la orice persoană, chiar dacă nu o cunoşti, aceasta va vedea tot ce postezi şi niciodată nu ştii ce va face acea persoană cu informaţia despre tine.
Informaţiile despre tine pe care le postezi online, crează în timp identitatea ta digitală. Cunoaştem multe cazuri în careinformațiile confidențiale postate pe internet au afectat viața personală și profesională a unor tineri, ruinându-le reputația.
Informaţiile despre tine ar putea fi folosite de escroci sau de agresori sexuali pentru a te ademeni. Ei pot să folosească numele tău şi numele rudelor şi prietenilor tăi pentru a începe o discuţie şi pentru a te convinge că nu sunt persoane străine.
Dacă totuşi ai acceptat persoane necunoscute în grupul tău de prieteni, niciodată nu divulga informații personale, după o scurtă conversație online.
Mulți utilizatori adoră să primească felicitări în acea zi specială, însă, dacă îți publici ziua, luna şi anul de naştere, oferi infractorilor cibernetici unul dintre elementele personale de care aceştia au nevoie pentru a-ți fura identitatea. Ideal este să nu indici ziua de naştere, dar, dacă ţii neapărat la acest detaliu, atunci evită să menţionezi anul. Prietenii tăi adevăraţi ştiu câţi ani împlineşti.
Indiferent dacă ai o relaţie sau nu, ar fi mai bine să nu faci publică această informaţie. Agresorii cibernetici sunt încurajați când află că ești singur/ă. Dacă-ți schimbi statutul în „celibatar” („single”), aceasta îi încurajează să te hărţuiască.
Există foarte mulţi utilizatori cărora le place să eticheteze locul în care se află, ce fac și, mai ales, cu cine sunt acolo. Aceste postări, însă, conţin multă informaţie care poate fi utilizată de persoane rău intenţionate
Atunci când toată lumea vede că lipseşti de acasă, şi hoţii vor cunoaşte cu exactitate timpul disponibil pentru planificarea jafului locuinţei tale. Ar fi bine să nu afişezi niciodată unde te afli. Poţi publica fotografii făcute în vacanţă după ce revii acasă.
Nu publica niciodată informații despre faptul că ești sau vei fi singur/ă acasă. De exemplu, într-un alt caz asemănător nu ai începe să strigi într-o sală plină cu persoane necunoscute că în următoarele ore nimeni nu va fi cu tine acasă. Acest lucru nu ar trebui făcut nici pe Internet, care este tot un spațiu public.
Dacă nu le-ai cerut prietenilor tăi acordul, nu posta pe Internet fotografii cu ei. Este vorba despre etică. Corect este ca prietenii tăi să aleagă dacă să anunţe sau nu despre un eveniment din viaţa lor.
Dacă eşti sau nu în siguranţă pe Internet depinde de informaţiile despre tine pe care alegi să le publici.
Schimbă periodic parola. În cazul în care consideri că ţi-a fost compromis contul sau dacă presupui că o altă persoană are acces la el - schimbă parola. Atunci când foloseşti un computer public asigură-te că te deloghezi. La fel, activează funcțiile de securitate pe rețelele sociale, ca să primeşti o alertă dacă altcineva a încercat sau chiar s-a conectat la contul tău. Revizuiește-ți mereu setările de securitate.
Se poate întâmpla să uiți parola propriului cont, mai ales dacă browser-ul o ținea minte până acum și te logai forte rar tastând tu parola. În alte cazuri, poţi pierde accesul la contul tău dacă hackerii ţi l-au spart. Din fericire, există metode de recuperare a unui cont implementate de administratorii site-urilor de socializare.
Alege cu atenţie fotografiile din profil şi evită-le pe cele pe care nu ai vrea să le vadă, de exemplu, viitorul tău angajator.
Indică doar prenumele, nu şi numele tău în profil. Acest lucru va îngreuna misiunea oricărui utilizator necunoscut, să te contacteze. Totodată, modifică setările de confidențialitate astfel încât doar prietenii să îți poată vedea profilul, informațiile pe care le distribui și fotografiile. Când postezi ceva specifică, de asemenea, accesul public sau pentru prieteni.
Gândeşte-te înainte să postezi. Durează doar câteva secunde.
Toate informaţiile pe care le postezi într-un comentariu, într-o notiţă sau într-un chat video - pot fi copiate, adăugate şi distribuite pe alte pagini web sau în alte moduri decât intenţionai.
În acelaşi timp, ţine minte că noi toţi facem greşeli. Dacă vreodată înţelegi că nu trebuia să zici sau să faci ceva care a ofensat sau chiar a dăunat, nu e niciodată prea târziu să-ţi ceri scuze.
Chiar dacă ai acceptat o persoană în lista de prieteni, oricând poţi să te răzgândeşti. Persoana pe care ai șters-o din lista de prieteni nu va primi nicio notificare.
Dacă ștergi pe cineva din lista de prieteni, și tu la rândul tău vei fi șters din lista de prieteni a persoanei respective. Dacă dorești să fii din nou prieten cu persoana respectivă, va trebui să îl adaugi din nou ca prieten.
Dacă dorești ca anumite persoane să nu îți vadă profilul, să nu îţi trimită cereri de prietenie şi să nu îți trimită mesaje, le poți bloca. Aceasta se poate întâmpla, de exemplu, dacă o persoană te hărţuieşte. Atât tu, cât şi utilizatorul respectiv nu vă veţi mai vedea reciproc cronologiile şi nu vă veţi mai găsi cronologiile în rezultatele de căutare.
Persoanele nu vor fi anunțate atunci când le blochezi. Acea persoană va putea să îţi acceseze profilul numai fiind delogat, şi va putea să vadă numai informaţiile pe care ai setat să le vadă publicul larg. Foarte important este ca tot ce postezi să fie numai pentru cei din lista de prieteni.
Nu este deloc plăcut să fii etichetat oricând și de către oricine în poze sau postări. Dacă este vorba despre mesaje de tip spam, atunci lucrurile sunt şi mai neplăcute.
Mulți nu știu că pe reţelele sociale pot controla cine și când îi etichetează. De exemplu, pe Facebook poţi seta profilul aşa ca “tag-urile” să nu apară pe profilul tău până când nu le-ai aprobat.
Asigură-te că raportezi întotdeauna conţinutul abuziv - indiferent că se află în cronologia ta sau în a altcuiva. De asemenea, poţi să raportezi pagini, grupuri şi evenimente nepotrivite, precum şi profiluri false. Raportarea este confidenţială, deci nimeni nu va afla cine a trimis raportul.
Toate rețelele sociale au rubrica sau butonul „Ajutor” sau „Administrator”, unde poţi apela pentru a primi un sfat, pentru a rezolva o problemă legată de profilul tău sau pentru a raporta un abuz.
Condiții de utilizare și politici
Condiții de utilizare și politici
Condiții de utilizare și politici
Condiții de utilizare și politici
Condițiile de utilizare și politici
Pe Internet răspândirea zvonurilor, postarea fotografiilor sau altor informaţii personale, trimiterea unui mesaj răuvoitor sau postarea comentariilor răuvoitoare se face uşor.
Cei mai activi vloggeri şi bloggeri au venit cu un mesaj adresat adolescenţilor.
A fi părinte implică o serie întreagă de responsabilități. Nu poţi ști exact cum să te comporți pentru a avea un copil fericit şi fără complexe.