Istorii reale ale unei vieți virtuale

„Când am ajuns să fiu exploatată, eram pe cale de sinucidere... Aveam doar 17 ani. Mă simțeam singură și neajutorată, aveam nevoie de susținere. Am decis să vorbesc cu o prietenă și să-i povestesc despre problemele mele. Părinților, de frică, nu le-am spus nimic până în prezent.

Mă simțeam singură și întotdeauna mă autoizolam de colegi, prieteni, părinți. Am început să caut pe Google soluții și protecție pentru a scăpa de abuz. Am găsit platforma www.siguronline.md și am scris acolo un mesaj prin care am solicitat ajutor. Cea mai mare frică și rușine aveam că vor afla părinții. Când am primit un răspuns rapid de la consultantul online, mi-a apărut speranța.

Discuția cu poliția a fost o experiență foarte grea, din motiv că polițista era dură, punea foarte multe întrebări incomode, era severă și aceste lucruri mă făceau să mă simt și mai vinovată pentru ceea ce s-a întâmplat. Mă simțeam foarte jenată de întrebările adresate, parcă eram judecată și învinuită pentru acțiunile mele. Mă simțeam un infractor.

În cadrul audierilor am fost însoțită de către avocat, acest lucru m-a ajutat foarte mult. Simțeam că nu sunt singură și faptul că avocatul îmi explica toate momentele legale și ce va urma mai departe mă ajuta foarte mult.

Nu am spus nimic părinților pentru că sunt sigură că ar fi fost șocați și ar fi putut striga la mine, din cauza stereotipurilor învechite. Cred că în astfel de situații ar fi bine dacă psihologul ar discuta primul cu părinții, fără copil și să le explice despre cele întâmplate. Ca să nu fie lăsat copilul unu la unu cu problema și să nu fie pus în situația ca el să anunțe părinții.

Discuția cu psihologul m-a ajutat foarte mult, el trebuie să fie prima persoană care discută cu copilul.

Ar fi foarte bine dacă la școală elevii ar fi informați și învățați despre riscurile în mediul online și offline. Lecții de autocunoaștere și dezvoltare personală, disciplina „Educație sexuală”, la fel, ar trebui predate în școală.

În prezent sunt mulțumită de viața mea, chiar dacă uneori mă mai simt singură. Experiența din trecut m-a făcut să înțeleg că Republica Moldova are legi bune și că persoanele pot răspunde pentru acțiunile sale. Această experiența m-a făcut mai puternică, dar nu mai am încredere în persoane așa ca înainte. Mereu persistă undeva în cap un gând că ceva se poate întâmpla.

Când voi fi mamă, voi avea grijă să-mi educ fiul corect și să-l învăț ca fata este o ființă care trebuie protejată. Dar fiicei mele i-aș explica că corpul ei nu trebuie să-l arate la nimeni, că trebuie să se iubească pe sine, să se dezvolte și protejeze”.

Fiind abuzată sexual online, fata a decis să caute de sine stătător ajutor pe Internet. A scris pe platforma www.siguronline.md și a discutat cu consilierul prin intermediul chat-ului și ulterior a fost asistată de către Echipa de Asistență a Copilului din cadrul Centrului Internațional „La Strada”.

Fată, 17