Concursul pentru pedagogi „Împreună, pentru un Internet mai bun”

 

Dragi învățători și profesori care ați participat la Ediția 2, 2019,

la una dintre sesiunile ediției a doua a Conferinței națională a învățătorilor și profesorilor Siguranța Copiilor Online, v-am promis să revenim cu un concurs. Promiteam să vă motivăm, și în acest an, să vă implicați activ, împreună cu discipolii dumneavoastră, în campania de informare și promovare a siguranței online, care se desfășoară tradițional în luna februarie. Ne ținem de cuvânt!

Genericul concursului rămâne același, „Împreună, pentru un Internet mai bun”. Astfel, acest concurs rămâne o oportunitate perfectă de a pune în practică acele cunoștințe pe care le-ați căpătat la conferințe. E și perioada în care veți putea explora cu elevii teme și subiecte noi într-o atmosferă prietenoasă, interactivă. Luna februarie trebuie să fie despre dezvoltarea abilităților de gândire critică și, bineînțeles, despre educarea comportamentelor sigure în mediul online.

Concursul este organizat de Centrul Internațional „La Strada Moldova” în cadrul programului dedicat cadrelor didactice „Intersecție. Zona Sigură Online”, cu ocazia Zilei Siguranței Online 2020 ( Safer Internet Day 2020).

Și ce concurs fără premii pe măsură? Pedagogii se vor alege cu premii frumoase pentru lucrul cu elevii în sala de clasă. Și elevii se vor bucura premii-surpriză.

DESPRE CONCURS:

 I. Cine se poate înscrie la concurs?

La concurs se poate înscrie orice cadru didactic care a participat la Conferința națională a învățătorilor și profesorilor Siguranța copiilor online, ediția II (30 noiembrie și 7 decembrie 2019).

 II. Cum mă pot înregistra la concurs?

Înregistrarea se face până la data de 8 februarie completând chestionarul online care poate fi accesat aici.

Important! Completarea chestionarului online reprezintă confirmarea faptului că dumneavoastră, împreună cu o clasă de elevi, doriți să vă înscrieți în acest concurs.

Vă rugăm să completați chestionarul până a începe activitățile didactice propriu-zise.

 III. Sunt învățătoare de clasele primare. În ce constă concursul?

1.Desfășurați câte o lecție/activitate cu o singură clasă de elevi la următoarele 2 teme:

  • Imagini bune. Imagine rele/nepotrivite (1 lecție)
  • Prieteniile din mediul online (1 lecție)

Dacă ați ales să faceți activități extrașcolare la aceste teme, acestea trebuie să dureze nu mai puțin de 45 de minute.

2.Completați cele 2 fișe de evaluare a lecțiilor. Puteți descărca fișele de aici.

Menționăm că spațiul pentru răspunsuri poate fi extins, dacă este necesar.

3.Faceți fotografii în timpul celor 2 lecții.

4.Implicați elevii în realizarea unui proiect video la tema: „Internet bun pentru toți copiii!”

 

 IVSunt profesor/profesoară în clasele de gimnaziu. În ce constă concursul?

1.Desfășurați câte o lecție/activitate cu o singură clasă de elevi la următoarele 2 teme:

  • Relații și comunicare în mediul online (1 lecție)
  • Sextortion. De la o relație online la o acțiune ilegală ( 1 lecție)

Dacă ați ales să faceți activități extrașcolare la aceste teme, acestea trebuie să dureze nu mai puțin de 45 de minute.

2.Completați cele 2 fișe de evaluare a lecțiilor. Puteți descărca fișele de aici.

3.Faceți fotografii în timpul celor 2 lecții.

4.Implicați elevii în realizarea unui proiect video la unul dintre subiectele (la alegere):

 

  • Ce poate face școala mea pentru a ajuta un copil care a trecut printr-o situație de abuz sexual în mediul online?
  • Cum pot ajuta un prieten/o prietenă, un coleg/o colegă care a trecut printr-o situație de abuz sexual în mediul online?

 

V. Ce trebuie să conțină dosarul de participare?

Dosarul de participare la concurs va conține următoarele probe:

-          Chestionarul online de înscriere la concurs, completat

-          Fișele de evaluare a lecțiilor, completate.

-          Fotografii de la cele 2 lecții.

-          Proiectul video (al elevilor sau realizat împreună cu elevii).

 VI. Care sunt termenele-limită pentru depunerea dosarelor pentru concurs?

Activitățile din cadrul concursului pot fi desfășurate începând cu 27 ianuarie și până la data de 28 februarie inclusiv.Dosarul online va fi depus până la data de 28 februarie, ora 18:00, accesând acest link.

Dosarul de concurs va reprezenta o mapă arhivată care va conține toate probele concursului indicate în punctul IV.2 al acestui regulament și care va purta numele și prenumele participantului.

Doar Comisia de Evaluare a concursului va avea acces la dosarele participanților.

Pentru a încărca dosarul arhivat creați o mapă cu probele concursului, dați-i nume, arhivați-o prin opțiunea ZIP. Accesați linkul și încărcați mapa arhivată.

VII. Ce va urma după 28 februarie?

Comisia de Evaluare va analiza dosarele participanților pe parcursul lunii martie. Numele învingătorilor vor fi anunțate în cadrul unui atelier de discuții și schimb de bune practici care va avea loc la sfârșitul lunii martie.

Vor fi selectați mai mulți câștigători: cadre didactice și elevii claselor cu care au avut activități la temele concursului.

VIII. Care sunt regulile concursului?

Fotografiile cu copiii vor fi făcute cu acordul părinților acestora, cărora li se vor explica scopul concursului și unde vor fi publicate fotografiile. Același lucru se referă și la proiectul video, în cazul în care acesta va conține și imaginile copiilor. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să citiți cu atenție articolul „Imaginea copilului în fotografii și videouri, la școală”.  

  1. Fotografiile pot fi publicate pe paginile oficiale ale instituției (pagina de Facebook sau site-ul instituției), însoțite de o scurtă descriere a activității, referire la concurs și comunitate folosind hashtagurile #concurs #SID2020 #Intersectie #ZonaSiguraOnline #SigurOnline. De asemenea, vă încurajăm să faceți postări cu fotografii generice despre activități în grupul de Facebook al comunității Intersecție.
  2. Proiectele video NU POT FI PUBLICATE SAU DISTRIBUITE pe rețele sociale sau paginile oficiale ale instituției dumneavoastră, nici în grupul de Facebook al comunității. Proiectul video al profesorului participant, elaborat împreună cu elevii săi, va reprezenta o probă a concursului și va fi încărcat doar în dosarul online al participantului.
  3. Cadrele didactice care se înscriu în concurs vor alege o singură clasă de elevi cu care vor face toate activitățile prevăzute de concurs (a se vedea punctele III și IV ale prezentului regulament).
  4. Pentru ciclul gimnazial, este recomandată înscrierea în concurs împreună cu elevii care își fac studiile în clasele a VII-a – a IX-a.
  5. Pentru realizarea lecțiilor pot fi folosite materialele didactice propuse de portalul www.siguronline.md . Fiecare cadru didactic poate ajusta conținutul materialelor conform necesităților grupului de elevi cu care lucrează și folosindu-și creativitatea.
  6. Pentru ambele cicluri de studii, vor fi considerate probe ale concursului doar acele fotografii, fișe, proiecte video care se referă exclusiv la cele 2 teme propuse pentru concurs (a se vedea punctele III și IV ale prezentului regulament).
  7. Proiectele video trebuie să transmită mesaje pozitive și încurajatoare. Acestea pot reprezenta imagini ale copiilor implicați în diverse activități didactice sau lucrări ale copiilor. Profesorul va implica elevii în elaborarea acestui produs. Proiectele video trebuie să reflecte neapărat părerile copiilor despre subiectul abordat în acele activități.
  8. Proiectele video vor fi planificate și elaborate în afara celor 2 lecții prevăzute de concurs. Nu va fi considerată probă a concursului filmul care reprezintă o secvență filmată din cadrul lecțiilor sau activităților propuse pentru concurs. Proiectul video reprezintă o activitate (o probă) separată a concursului.
  9. Fișele de evaluare a lecțiilor vor fi completate, culese la un dispozitiv digital și încărcate în dosarul de participare în format Word sau PDF.
  10. Criterii de evaluare a dosarelor participanților: relevanță, creativitate, abordare pozitivă, argumentare coerentă, corectitudine gramaticală și de exprimare.

 

IX. Cine va reprezenta comisia de evaluare?

În componența Comisiei de Evaluare vor intra specialiștii ai CI „La Strada Moldova” și un reprezentant al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Pentru mai multe informații, o puteți contacta pe Cristina Vașchevici, manager activități educaționale, la nr. de tel.: 079025056.