//= escape_meta(Configure::read('Config.projectName')) ?> //= escape_meta($title) ?> //= escape_meta(summarize($description, 456)) ?>
Cine dintre noi nu a folosit camera telefonului sau laptopului pentru a avea o întâlnire online cu rudele, prietenii sau colegii?
Pe lângă comunicarea prin mesaje, majoritatea rețelelor sociale și alte platforme de comunicare oferă posibilitatea comunicării între utilizatori prin video chat. E ușor de folosit și e foarte rapid, cu multe emoții ce pot fi văzute și auzite!
Nu ne rămâne decât să spunem „mulțumesc” evoluției tehnologiei- de la telefoane cu butoane la camerele web pentru a ne conecta în regim real cu cei dragi.
Totuși, cu toate avantajele comunicării online, caldă și umană, ar trebui sau nu ar trebui să le vorbim elevilor despre unele riscuri asociate utilizării camerelor web pentru video chaturi?
Cu siguranță, ar trebui!
În primul rând, conectarea camerelor în regim online pentru un chat cu alți utilizatori ține de comunicările online. Despre comunicări le vorbim la lecțiile despre imaginea și reputația online, prieteniile, relațiile din mediul online, deoarece tot atunci le vorbim despre rețele sociale și modalitatea în care acestea sunt folosite.
Zoom, Facetime, WhatsApp, Facebook, Snapchat, Discord, Skype sunt platforme sociale ce ne permit conectarea, cu sunet și imagine, a mai multor utilizatori. Adolescenții preferă opțiunile cu filtre, pentru comunicări mai vesele și colorate, cum ar fi, de exemplu, Snapchatul sau setări mai avansate, cum ar fi Discordul, pentru cei pasionați de jocuri virtuale.
Utilizarea în siguranță a video chatului ar trebui să devină moment important abordat în discuțiile cu copiii, atât la ora despre siguranța online, cât și atunci când cerem copilului să conecteze camera pentru activități educaționale online.
În discuțiile cu copiii despre unele riscuri asociate utilizării camerelor web în comunicarea cu alți utilizatori, evitați să le spuneți ce TREBUIE sau NU TREBUIE să facă. Asociați „întâlnirea” aceasta online cu o întâlnire din viața reală. Sugerați-le să-și adreseze cât mai multe întrebări despre persoana cu care vrea să facă un video chat: Cine este această persoană? De cât timp cunosc această persoană? De ce această persoană vrea să vorbim cu camera conectată?
Ca și în cazul altor discuții despre relațiile în mediul online și sentimentul că ceva nu este în regulă, amintiți copilului că are dreptul să-și exprime în totalitate dezacordul să facă ceva jenant sau ceva ce îi provoacă disconfort în fața camerei conectate.
A spune „nu” este un semn de curaj și încredere în sine.
Întrebați-i pe copii ce opțiuni au video chaturile. Cu siguranță, vor enumara o listă despre care poate nici dumneavoastră nu cunoșteați, începând cu capturile de ecran, înregistrarea video până la posibilitatea de a crea canale paralele de comunicare prin cameră (opțiune specifică Discordului).
Întrebați-i dacă persoana cu care comunică ar cunoaște și ea aceste informații. Și dacă o persoană mai puțin cunoscută sau chiar necunoscută este o persoană în care pot avea deplină încredere că nu va folosi aceste opțiuni în scopuri nu tocmai nobile.
La aceste întrebări provocatoare, cu siguranță, copiii vor oferi răspunsuri prin care vor identifica anumite riscuri. Dumneavoastră nu vă rămâne decât să le amintiți că ei pot și au dreptul să țină sub control orice video chat pe care îl inițiază sau la care sunt invitați, fiind precauți la următoarele lucruri:
Și dacă folosirea camerelor web devine parte a unei activități educative, ce ziceți de a dezvolta deprinderi sigure de folosire a lor, pornind de la modul în care este folosită această tendință chiar la lecțiile online?
Mai jos, echipa specialiștilor în siguranța online a adunat o listă de principii de care să vă conduceți pentru a vă asigura contribuția la dezvoltarea unor astfel de deprinderi la elevii dumneavoastră:
Folosirea chaturilor video în scopuri educaționale trebuie să fie precedată de o explicație cu referire la cine participă și vede participanții chatului; sunt sau nu sunt făcute imagini sau înregistrări salvate. În cazul în care sunt făcute capturi de ecran sau înregistrări video, se va explica scopul și ce se va întâmpla cu aceste materiale în continuare.
Copiii trebuie să învețe că acordul lor contează și este luat în considerație. Întrebați-i dacă doresc ca lecția să fie desfășurată pe această platformă. Ați putea avea o surpriză frumoasă și să aflați despre o altă platformă comodă pentru ei și interesantă pentru dumneavoastră.
Discutați cu părinții despre modalitatea în care planificați să comunicați sincron cu copiii lor. Întrebați-i dacă sunt de acord. Până la urmă, camera web captează imagini ce țin de intimitatea casei. Discutați cu ei despre spațiul în care copilul se va afla în timpul lecției.
Permiteți elevului să hotărască dacă dorește sau nu să fie văzut de alți colegi și profesori. Suntem de acord că pierderea contactului vizual face dificilă comunicarea, dar nu fiecare copil are posibilitatea unui spațiu privat și liniștit pentru implicare în activăți online. Unii copii s-ar putea simți jenați având camera conectată.
O lecție la distanță, cu camera conectată, este o adevărată provocare și succesul acesteia depinde de munca pe care o face fiecare pedagog. Nu va fi ușor nici după încă multe, multe alte lecții de acest gen, fiindcă la distanță este altfel. Succesul unor astfel de lecții este o mândrie pentru dascăli, copii și părinți. Cu toate acestea, nu este un motiv ca toată lumea din Facebook să vadă imagini captate sau video cu sarcinile făcute de elevi.
Dacă le tot vorbim despre intimitate și în același timp îi expunem publicului online, despre ce intimitate sau exemplu oferit poate fi vorba?
Pentru alte informații și resurse didactice despre siguranța, accesați rubricile Resurse informaționale și Resurse didactice pentru cadre didactice.
Comunitatea Intersecție. Zona Sigură Online se reunește în luna august pentru două ateliere de lucru cu învățători și profesori.
Cine își poate imagina o colaborare eficientă a școlii cu familiile copiilor fără ședințele cu părinții sau îngrijitorii? Ședința cu părinții este sfântă, fiindcă aici se discută despre cele mai importante momente organizatorice, se pun la cale activitățile, se aduc informații actuale și utile, au loc dezbateri, se votează decizii, etc.
Atât cât învață la școală, copiii se obișnuiesc cu faptul că după un modul sau capitol nou la lecțiile de biologie, fizică, chimie, etc.