//= escape_meta(Configure::read('Config.projectName')) ?> //= escape_meta($title) ?> //= escape_meta(summarize($description, 456)) ?>
În curând începe un nou an școlar. Copii, părinți, profesori – cu toții vor trăi diferite emoții pe data de 1 septembrie, dar pentru fiecare dintre ei, prima zi a toamnei va însemna în primul rând sărbătoare.
Este cert că trăind în era tehnologiilor, foarte mulți vor dori să imortalizeze emoțiile de sărbătoare în fotografii, multe dintre ele ajungând să fie postate imediat și pe Internet - „copilașii cu flori în mână”, „copilașii o îmbrățișează pe doamna învățătoare”, „copilașii împreună cu părinții” etc.
Astfel, în fiecare an pe 1 septembrie Facebook-ul și Instagram-ul abundă de poze în care apar copii, la care se pun like-uri și se scriu comentarii. De obicei fotografiile le postează părinții mândri de copilașii lor, ori profesorii bucuroși de revedere; copiii postează mai rar. Chiar dacă au conturi pe rețelele sociale, mulți pur și simplu nu vor. În prima zi de școală însă, nimeni nu prea le cere acordul, nu îi întreabă dacă vor sau nu ca imaginea lor să apară online, să fie comentată, apreciată, distribuită, copiată, poate chiar și salvată de către un necunoscut în calculatorul propriu.
E frumos și în același timp trist. E frumos să vezi aceste culori și emoții în poze, dar e și trist pentru că fotografiile postate pe Internet la început de an școlar sunt multe, iar siguranța online - puțină!
Dragi părinți, tutori și dascăli, imaginea copilului este informație cu caracter personal, iar distribuirea acesteia în mediul online este o încălcare a dreptului copilului ca aceasta să fie protejată. Fotografiile copilului sunt postate fără acordul acestuia, copilul nu e întrebat dacă vrea ca această imagine să o vadă persoanele X și Y, să i se facă complimente sau ca emoțiile pe care le trăiește la evenimentul la care participă să fie postate public. La fel, copilul a cărui fotografie este postată nu are capacitatea de a conștientizează urmările acestui fapt.
Fotografia unui copil publicată online poate transmite, pe de o parte emoții frumoase, iar pe de altă parte – foarte multă informație despre cel mic, ceea ce implică riscuri atunci când aceasta ajunge la persoane rău intenționate. La fel, odată postată online, o fotografie va putea fi găsită și cinci sau zece ani mai târziu, uneori chiar și dacă autorul a șters-o de pe pagina personală. În diferite contexte aceasta poate aduce neplăceri copilului din imagine, devenit deja adolescent sau adult.
Bucuria și momentele frumoase pot fi împărtășite și în condiții de siguranță. Pentru a păstra amintiri de la careu, atât dascălii pe pagina oficială a instituției, cât și părinții pe paginile personale de pe rețelele sociale, pot posta:
- fotografii în care apare clădirea școlii, florile pregătite pentru cei mai dragi profesori;
- fotografii în care copii apar fotografiați din spate, fără a putea fi identificați;
- fotografii cu banca în care vor sta cei mici, caiete, cărți și creioane colorate;
- un citat frumos și reprezentativ scris pe o copertă;
- fotografii în care se vede zâmbetul încurajator al dascălului drag, cu acordul acestuia ș.a.
O postare creativă va fi apreciată chiar și dacă acolo nu apar fețe de copii. Doar așa vom crește niște viitori adulți siguri pe sine și pe faptul că persoana lor contează, precum contează și acceptul sau refuzul lor în diferite situații ale vieții. Pe lângă dragostea, grija și educația pe care le-o oferim, să le oferim siguranță, atât în viața reală cât și în mediul online.
Pentru mai multe informații despre siguranța online a copiilor, nu ezitați să consultați resursele disponibile pe www.siguronline.md. Dacă aveți o întrebare fără răspuns referitoare la acest subiect sau copilul se confruntă cu o situație neplăcută pe Internet, tot pe www.siguronline.md puteți discuta oricând cu un consultant specializat în siguranță online.
Sursă imagine: www.pixabay.com
În acest articol dorim să abordăm un subiect care ne vizează pe noi toți, cei care lucrăm cu copiii.
Dragi colegi și colege, anul 2022 începe cu vești frumoase despre noi provocări la tema siguranței online.
Această lecție video servește drept auxiliar didactic pentru desfășurarea activităților despre siguranța online în clasele a VI – VIII -a. Lecția a fost creată în baza scenariului didactic „Relații și comunicare în mediul online” de pe portalul www.siguronline.md, material elaborat pentru susținerea cadrelor didactice din ciclul gimnazial în promovarea comportamentelor sigure în mediul online.