Dacă observi că cineva din prietenii tăi este trist sau îngrijorat, încearcă să discuți cu el pentru a afla dacă are nevoie de ajutor.

Ştim că poate fi cu adevărat complicat, chiar incomod, să începi o astfel de discuție. Adevărul este că oamenii adesea doresc să discute despre o problemă, dar din diferite motive așteaptă până sunt întrebați.

Dacă nu dorește să vorbească

Dacă nu doreşte să vorbească despre problema pe care o are, poate fi din cauza că persoana este speriată. Uneori oamenilor le este greu să vorbească deoarece:

  • cred că vor avea neplăceri;
  • cred că vor fi judecați;
  • li s-a spus să nu vorbească despre probleme.

În acest caz, un ar trebui să forțezi persoana să vorbească despre o problema, dar dă-i de înțeles că ești alături. Probabil mai târziu își va schimba părerea.

  1. Pentru ca să începi o conversaţie, găsește timpul și locul potrivit. Alege timpul și locul pentru ca tu şi cealaltă persoană să vă simţiţi confortabil. Asigură-te că nu veţi fi întrerupți.
  2. Ascultă-l. Deseori, doar ascultând pe cineva când povesteşte despre problema pe care o are, îl poţi face să se simtă mai bine. Lasă-l să înțeleagă că oricând ești gata să-l ascuți.
  3. Susţine-l spunându-i că te îngrijorează ceea prin ce trece. Dacă tu crezi că face lucruri periculoase, vorbește-i cu grijă despre ce ai observat.
  4. Încurajează-l să ceară ajutor sau cere-i permisiunea să faci tu asta în locul lui. Dacă tu crezi că un prieten nu este în siguranță, încurajează-l să primească ajutor. Ajutorul ar putea fi din partea părinților, colegilor, din partea unui pedagog sau din partea consultantului Siguronline. Chiar dacă discutaţi despre o problema prin care trece prietenul/a ta, sunt situaţii când problemele nu pot fi rezolvate doar de voi doi, de unii singuri.
S-ar putea ca cele despre care îţi vorbeşte prietenul să prezinte un pericol pentru viaţa şi sănătatea lui/ei. În aceste cazuri, este bine să soliciţi ajutorul unui adult de încredere sau a unui specialist.

Oricând poţi suna la Telefonul Copilului – 116 111. Este un serviciu de consultanţă anonim şi confidenţial pentru copii.

Dacă tu te simţi în pericol sau crezi că un alt copil nu este în siguranță, cere întotdeauna susținerea unui adult în care ai încredere.

Persoana de încredere este cea pe care o cunoști, care are o atitudine bună/respectuoasă față de tine și căreia simți că ai putea să-i vorbești deschis despre un „secret". Povesteşte-i întâmplarea care te-a făcut să te simți amenințat/ă sau în pericol. Această persoană poate fi un părinte, un coleg, un vecin sau un pedagog.

Dacă nu poţi avea deplină încredere în nimeni dintre apropiaţii tăi, sau nu eşti sigur cu cine anume ai putea să discuţi sau cum să începi această discuţie scrie în chat consultantului SigurOnline. Discuţia este confidenţială şi gratuită.

Anumite “secrete” nu merită să fie păstrate dacă ar putea să facă rău unei persoane. Discuta şi acest aspect cu prietentul sau prietena ta.

Şi încă ceva, nu lua totul asupra ta. Chiar dacă vei face totul corect, uneori aceasta s-ar putea să nu-l ajute pe prietenul tău. Ține minte, ceea ce s-a întâmplat nu este vina ta şi important este că ai făcut ce ai putut pentru a ajuta.