//= escape_meta(Configure::read('Config.projectName')) ?> //= escape_meta($title) ?> //= escape_meta(summarize($description, 456)) ?>
Cine poate vedea fotografiile copilului meu pe reţele sociale?
Oricine este conectat la reţeaua socială respectivă, poate să vadă fotografiile sau clipurile video din profilul public al copilului dvs. Dacă doriţi să aveţi garanția că numai urmăritorii aprobați sau persoanele din lista de prieteni pot să vadă postările copilului, spuneţi copilului să limiteze accesul public la postări. După ce îşi setează postările private, oricine vrea să vadă postările copilului dvs. va trebui să-i trimită o cerere de urmărire sau prietenie, pe care o poate aproba sau ignora. Copilul poate inclusiv să șteargă urmăritori sau prieteni și să blocheze alte persoane. Persoanele blocate nu pot să vadă fotografiile/clipurile video ale copilului dvs. sau să-i caute contul. Persoanele nu primesc notificări când sunt blocate.
Ce poate face copilul meu pentru a fi protejat pe rețelele sociale?
O rețea socială este un loc public. De aceea, explicaţi-i copilului că trebuie să-şi seteze opţiunile de confidenţialitate pentru a limita accesul public la informaţiile personale: data naşterii, datele de contact, fotografii, preferinţe şi interese. Învăţaţi copilul să nu-şi indice numele complet, să nu dea nimănui parolele de acces la conturile personale şi să le schimbe frecvent. Explicaţi copilului că trebuie să gândească înainte să posteze ceva, pentru că informaţiile şi imaginile postate online se pot păstra veşnic. Asiguraţi-vă că copilul dvs. este conştient de riscul că unii oameni întâlniţi online pot fi altcineva decât pretind că sunt. Comunicaţi copilului că dacă ceva sau cineva îl deranjează, oricând poate bloca persoane, raporta sau şterge un comentariu sau o postare.
Cum să-mi ajut copilul dacă este intimidat sau hărţuit pe reţele sociale?
Spuneţi-i copilului, dacă a ajuns victimă a hărţuirii online, să ignore comportamentele agresive şi persoana care îl hărţuieşte; să nu deschidă mesajele răuvoitoare sau orice alte mesaje de la străini; să dezactiveze comentariile la postarea urmare a căreia a ajuns să fie hărţuit; Aţi putea împreună cu copilul să decideţi să solicitaţi intervenţia specialiştilor. Salvaţi dovada hărțuirii, precum screenshot-urile conversației, email-urile, SMS-urile etc. şi raportaţi comportamentul abuziv.
Cum să procedez dacă cineva a creat un cont fals pe o reţea socială cu numele copilului meu şi postează din numele lui?
Majoritatea reţelelor sociale ţin la securitatea utilizatorilor săi. De aceea, dacă cineva, creează un cont fals şi pretinde că este copilul dvs., - raportaţi acel profil administratorilor site-ului pe care a fost creat profilul respectiv. Toate rețelele sociale au rubrica sau butonul „Ajutor” ,„Centul de susţinere”, „Raportează abuz”.
Pot să am acces la contul copilului meu?
Apreciem preocuparea pentru modul în care copilul dvs. folosește Internetul, dar, din păcate, nimeni nu vă poate acorda acces la cont decât dacă vă permite copilul acest lucru. În general, legile de confidențialitate interzic oferirea accesului neautorizat unei persoane care nu este proprietarul unui cont. Toți utilizatorii care au cel puțin 13 ani sunt considerați posesori legitimi de cont, inclusiv pe reţele sociale și sunt incluși în sfera de aplicare a acestei politici. Monitorizați activitatea online a copilului, însă nu transformaţi acest proces în control represiv. „Împrieteniţi-vă” pe reţelele sociale, apreciaţi-i postările, iar dacă vedeţi ceva ce vă îngrijorează vorbiţi-i. Învățați-l cum să fie responsabil online.
Cum pot cere ştergerea unei imagini în care apare copilul meu?
Dacă cunoaşteţi persoana care a postat o fotografie în care apare copilul dvs, fără ştirea voastră, atunci contactaţi persoana pentru a-i solicita să şteargă acea fotografie. Dacă nu cunoaşteţi persoana, sau acea persoană refuză să şteargă fotografia, atunci raportaţi aceste fotografii administratorilor site-ului pe care au fost plasate. Administratorii reţelelor sociale șterg postările care nu respectă Condițiile sale de utilizare, ținând cont de legislație. Utilizatorii dețin drepturile pentru toate imaginile pe care le-au realizat și apoi le-au distribuit.
Cum să-mi ajut copilul să trateze abuzurile online?
Dacă ceva vă îngrijorează sau consideraţi că este vorba despre un abuz online, este important să discutaţi cu copilul în primul rând să povestească ce i se întâmplă. Arătați-i că poate avea încredere în dvs. Dacă se întâmplă ceva rău, nu îl criticați, ci ascultați-l. Va știi că poate apela ori de câte ori va simți nevoia. Comportamentul abuziv poate avea multe forme, precum o controversă cu altcineva sau întâlnirea de postări jignitoare. Vorbiţi-i copilului că trebuie să gândească înainte să adauge un comentariu, să blocheze şi să ignore mesajele nedorite. Cu toate acestea, există unele situații în care sunt necesare mai multe acțiuni, în special dacă este vorba de ameninţări şi este implicat un minor. În astfel de situaţii, copilul dvs. trebuie să ştie să ceară ajutor pentru a-şi proteja integritatea fizică şi psihică. Dacă contactaţi serviciul SigurOnline referitor la situaţia copilului aflat în pericol, contactăm direct autoritățile de aplicare a legii și le oferim informațiile necesare pentru a investiga problema.
Ce poate face părintele dacă cineva îi cere copilului să distribuie o fotografie sau un clip video cu el în care apare dezbrăcat sau într-o ipostază de natură sexuală?
Atenţionaţi copilul să se gândească cum l-ar afecta dacă fotografii sau clipuri video cu el nud sau de natură sexuală ar scăpa de sub controlul lui. Uneori oamenii fac greșeli, fac glume proaste sau acționează la mânie și distribuie materiale pe care nu ar trebui să le distribuie. Dacă persoana are sub 18 ani, este cu atât mai important să știţi că distribuirea de fotografii nud sau de natură sexuală explicită ale unor minori - pe web, prin telefoane mobile, prin poștă sau în orice alt mod, reprezintă o încălcare a legii și poate avea consecințe juridice grave și cu un impact vital atât asupra creatorului imaginilor, cât și asupra persoanelor care le solicită. Dacă o persoană la care ține îl roagă să îi distribuie o fotografie sau un clip video nud sau să poarte o conversație privată pe web, să spună ferm şi clar că nu va face acest lucru şi că nu se simte bine făcând asta. Învăţaţi copilul să vă spună dacă îl ameninţă sau intimidează.
Ce poate face părintele dacă cineva ameninţă copilul că va distribui conţinut confidenţial (de exemplu, fotografii sau clipuri video)?
Cea mai bună măsură de precauție este să nu distribuie niciodată ceva ce nu ar vrea să vadă alții, chiar dacă are încredere în persoana care îi solicită distribuirea. Dacă cineva îl amenință că va distribui elemente de conținut confidențial și îi cere să îi trimită bani sau orice altceva, explicaţi-i copilului că trebuie să vă ceară ajutorul. În astfel de situaţii aveţi la dispoziție câteva opțiuni: - S-ar putea să aveţi nevoie de o dovadă a ameninţării. Accesaţi profilul acestei persoane și copiaţi URL-ul său de la profil și adresa de e-mail. - Discutaţi cu administraţia şcolii sau cu un consilier școlar dacă persoana care ameninţă are legătură cu şcoala. - Raportaţi-ne nouă această persoană. Distribuirea sau amenințarea de a distribui imagini intime reprezintă un abuz. Consultantul Siguronline vă poate ajuta să strângeţi dovezi şi poate găsi soluții pentru siguranța copilului dvs.
Care sunt regulile de siguranţă şi comportament online ce trebuie discutate cu copilul?
Când discutaţi împreună regulile şi comportamentele online, copilul le înţelege mai bine, va avea încredere şi se va adresa în caz de dificultate. Copilului trebuie explicat că: parolele conturilor se ţin în secret; să nu dea nici unei persoane întâlnite online informaţii personale; să comunice online cu persoane pe care le cunoaşte în viaţa reală; să îi respecte pe cei cu care comunică online. Atenţionaţi copilul că nu tot ceea ce citeşte sau vede pe Internet este adevărat şi că discuţiile în privat - chat, e-mail, SMS, messenger – pot deveni publice.