Sigur Online este conceput să informeze şi să promoveze utilizarea în condiții de siguranță a Internetului de către copii cu sprijinul şi implicarea specialiştilor, părinţilor şi profesorilor.

Portalul este unul informativ și interactiv și conține sfaturi utile despre cum se pot proteja copiii de conţinuturi şi /sau acţiuni cu caracter abuziv în mediul virtual. De asemenea, portalul își propune dezvoltarea atitudinii responsabile la copii și oferă posibilitatea de a raporta despre un eventual abuz.

Portalul cuprinde sfaturi practice pentru evitarea acțiunilor și comportamentelor riscante ale copiilor pe Internet. Astfel, părinții și profesorii ar putea afla mai multe despre Internet, riscurile asociate utilizării Internetului de către copii, pentru a înțelege mai bine interesele celor mici, crescuți în era digitală și pentru a le fi alături în orice situație. Răspunsuri la unele întrebări similare, pe care le-au avut şi alţii, pot fi găsite în rubrica Întrebări frecvente. Aveți oportunitatea utilizării instrumentelor care vi se par mai accesibile, pentru fiecare caz în parte: e-mail sau suport online apelând la specialist/consultant pentru a cere un sfat. 

Internetul are incontestabil multe avantaje, utilizat ca mijloc de comunicare, ne ajută în setea de cunoaștere, ne completează cunoștințele sau le împrospătează. Ideea creării acestui site a apărut în urma realizării de către Centrul Internaţional „La Strada” a studiului Copiii din Republica Moldova: si(n)guri online?, în care s-a constatat că circa 80% dintre copiii din mediul urban şi 70% din cel rural au acces la Internet. Studiul a fost efectuat simultan cu seminarele de informare, în cadrul cărora copiii relatau lucruri destul de curioase despre comportamentul lor online, dar și lucruri îngrijorătoare privind comportamentul lor online care poate genera riscuri pentru securitatea lor. Acestea, de cele mai multe ori, derivă din necunoaștere. Mulți copii și-au manifestat interesul de a cunoaște mai multe despre modalitățile sigure de navigare pe Internet și despre cum pot evita riscurile în lumea virtuală.

Ca și în viața reală, învățăm să ne protejăm – așa și pe Internet, există riscuri, pe care e bine să le cunoaștem. Cu toate acestea, Internetul a devenit o realitate în lumea contemporană și astăzi cu greu ne imaginăm viața fără acces la Internet. 
Dar, învățarea continuă ne ajută să cunoaștem lucruri noi despre cum putem valorifica mai bine potențialul tehnologic de care dispunem, fără a ne pune în pericol siguranța.

Siguranţa online se referă la:

  • siguranţa fizică – dreptul de a nu fi agresat fizic în niciun fel. Astfel de situaţii pot apărea atunci când un copil se întâlneste cu un străin cunoscut pe internet sau când harţuirea online se prelungeşte şi în viaţa reală.
  • siguranţa psihologică – internetul este un spaţiu liber şi putin reglementat, unde putem întâlni lucruri supărătoare. Este dreptul copilului să fie ferit de imagini care înfăţişează cruzime, care îndeamnă la auto vătămare, conţinuturi sexual explicite, violenţe, pornografie infantilă etc.
  • reputaţia online - anumite lucruri postate de noi sau despre noi pe Internet pot rămâne acolo pentru totdeauna şi ele pot avea consecinţe neplăcute afectându-ne pe viitor din punct de vedere social sau profesional.
  • identitate & proprietate – protecţie împotriva furtului datelor personale şi a furtului de identitate. Informaţiile pot fi furate şi mai apoi folosite în diverse scopuri, cauzând multe probleme.

 

Navigare sigură şi cale deschisă spre noi experienţe!