Cât de mult e „prea mult” atunci când postăm online imagini în care apar copii?

În fiecare zi, fiecare dintre noi, vedem pe Internet fotografii ale diferitor copii, printre care și mulți pe care nu îi cunoaștem în viața reală. Cel mai des fotografiile sunt postate chiar de părinți, cu cele mai bune intenții. Se întâmplă pentru că dacă părinților le place să facă ceva, este să vorbească despre copiii lor și să arate poze cu ei. E un instinct natural, doar că anterior asta se întâmpla în familie sau în discuțiile cu alți părinți la terenul de joacă. Acum, fotografiile și filmulețele amuzante cu cei mici sunt postate online și deci împărtășite cu alte sute de milioane de oameni care au acces la Internet.

Este dificil, dacă nu chiar imposibil, să controlezi informațiile odată ce sunt postate online. Nu poți împiedica pe nimeni să facă o captură de ecran a postării tale și să o distribuie pe platforme asupra cărora ca și părinte nu mai ai niciun control. Mai mult decât atât, postările șterse, deși aparent au dispărut de pe pagina de socializare, pot rămâne în continuare în arhivă pe serverele de social media.

În aceste condiții, haideți să vedem cât de mult e „prea mult” atunci când postăm online imagini cu familia și copiii.

Recomandarea principală este ca părinții să se abțină de la a posta pe Internet informații de orice fel despre copii. Totuși dacă aleg să o facă, există o listă din cinci întrebări pe care ar trebui să ți le pui înainte de a apăsa, ca și părinte, butonul virtual „postează”:

1. De ce vreau să distribui acest lucru?”. Răspunzând la această întrebare e important ca părintele să fie sincer cu sine însuși referitor la ce îl motivează să posteze. Este asta de fapt doar în tău sau și al copilului?

2. Ai vrea ca cineva să împărtășească ceva similar despre tine?”. Nu orice videoclip drăguț sau amuzant ar trebui să fie public. Cum te-ai simți dacă ai fi tu în imagine sau videoclip?

3. Copilului tău ar putea fi jenat de asta acum sau în viitor?” Ia în considerare consecințele pe termen lung.

4. Există cineva în lumea asta mare care, chiar și ipotetic, nu ar trebui să vadă asta despre copilul tău, acum sau vreodată?” Aceasta este o modalitate bună de a verifica dacă este vorba sau nu despre un conținut compromis în vreun fel.

5. Este ceea ce vrei să postezi ceva potrivit să facă parte din imaginea online a copilului tău?” Așa cum am zis anterior, odată ce o fotografie apare pe Internet este foarte dificil să le ștergi definitiv.

Toate aceste întrebări vă pot ajuta să vă gândiți ce anume din viața familiei ar trebui să fie distribuit online și ce ar fi mai bine să rămână în arhiva personală.

 

 

Sursă imagine www.pixabay.com

Relevant