Învaţă-ţi copilul regula „Aici nu se pune mâna”

Etichete aplicate

De ce este nevoie de regula “Aici un se pune mâna”

La ce vârstă încep discuţiile despre sex?

Prejudecăţile părinţilor în educaţia sexuală.

Momente cheie pentru a-i vorbi copilului despre sexualitate, respectarea intimităţii şi relaţii

Ce trebuie făcut dacă suspectaţi un abuz sexual online al copilului

De ce este nevoie de regula “Aici nu se pune mâna”

Copilul vede mesaje sexuale aproape toată ziua la televizor, în panourile publicitare şi pe Internet. În aceste condiţii, ne prefacem că subiectul nu există sau îi oferim informaţii pe înţelesul lui de la o vârstă fragedă?

Merită ca informaţiile corecte să le afle de la părinţi. Dacă începeţi educaţia sexuală la timp şi vorbiţi deschis despre sex, copilul va fi mult mai puţin atras de lucrurile interzise la vârsta lui, ce au legatură cu sexul, şi va fi „imunizat” împortiva pericolelor societăţii suprasexualizate în care trăim.

Regula „Aici nu se pune mâna” a fost dezvoltată pentru a ajuta părinţii şi educatorii să vorbească cu copiii lor despre acest subiect. Ea poate fi un instrument deosebit de util în prevenirea abuzului sexual.

Regula are 5 aspecte importante:

1. Corpul tău îţi aparţine

2. Atingere bună – atingere rea

3. Secrete bune – secrete rele

4. Prevenirea şi protecţia – responsabilitatea adultului 

5. Raportarea şi dezvăluirea faptelor 

Regula încearcă să le explice copiilor că propriul lor corp le aparţine, că există secrete bune şi rele, precum şi atingeri bune şi rele. Copiii trebuie să înţeleagă că propriul lor corp le aparţine şi nimeni nu are voie să-i atingă fără voia lor, în special pe acele părţi ale corpului acoperite de lenjeria intimă, și nici ei să nu îi atingă pe alţii în aceste părţi ale corpului.

Învaţaţi copilul care sunt zonele intime, care sunt atingerile potrivite şi nepotrivite. “Aici te poate atinge doar mama când îţi face baie sau doamna doctor, doar în prezenţa mea.” Această abilitate este singurul instrument al copilului care îl poate proteja de abuzul sexual, deoarece el ştie ce este bine şi ce este rău ca atingere.

Aici găsiţi îndrumarul cu ajutorul căruia veţi putea explica copilului unde nu trebuie să accepte să fie atins de către alte persoane, cum să reacţioneze şi unde să caute ajutor.

La ce vârstă încep discuţiile despre sex?

Înainte de 2 anişori, copilul deja ştie unde sunt organele lui genitale. De asemenea, îşi descoperă similitudini cu părintele de acelaşi sex şi ştie că parintele de sex opus e... altfel.

 

Vârsta marilor descoperiri

Între 3 şi 6 ani, copilul va fi din ce în ce mai interesat de diferenţele între fetiţele şi baieţeii alături de care se joacă sau îţi petrece timpul. Ar fi potrivit să-l atenţionaţi că nu e bine ca discuţiile privind sexualitatea sa, să se petreacă în public, deoarece acestea sunt intime, pentru că acel loc este doar al lui, şi aceste discuţii trebuie purtate cu persoanele apropiate.

 

Acum ştim despre ce vorbim

Între 7 şi 10 ani, copilul ştie cum apar bebeluşii. Dacă nu a aflat de la părinţi, cu siguranţă a aflat de la prieteni. La această vârstă, începe să se jeneze de propria sexualitate. Între acesti ani, copilul o să fie interesat de fiecare organ sexual în parte şi de felul în care functionează. Dacă îi povestiţi clar şi corect, evitaţi situaţia în care va începe să folosească doar cuvinte urâte atunci când vorbeşte despre sex.

 

În drum spre pubertate

Între 11 şi 12 ani, înainte de adolescenţă, este bine să aveti o conversatie despre sex, în special dacă până acum aţi evitat subiecul. Şi, nu în ultimul rând, să vă liniştiţi copilul. Schimbările hormonale rapide pot să-l sperie sau să îl facă să aibă sentimente de jenă.  Aceasta se referă la apariţia sânilor, a menstruaţiei sau a bărbii.

 

Conştient de propria sexualitate

Copilul de la 13 ani, devine tot mai conştient de propria sexualitate şi începe să se simtă stânjenit faţă de părinţi. Tocmai din acest motiv, discuţiile între voi trebuie să fie simple şi la obiect, să conţină multe informaţii folositoare, deoarece momentul primului contact sexual, poate apărea oricând începând cu vârsta de 14 ani. De exemplu, vorbiţi-i despre BTS (Bolile cu transmitere sexuală).

Prejudecăţi

 1. Educaţia sexuală de la o vârstă fragedă creşte pe viitor interesul copilului pentru sex. Gresit! Despre ceea ce ştii, nu ai de ce să mai fii curios să afli şi altceva.
 2. Copilul trebuie să afle lucrurile într-un mod distorsionat, puţin înfricoşător chiar, pentru a nu-şi mai dori să afle detalii despre acest subiect. Fals! Astfel, copilul îşi va potoli curiozitatea pentru mult timp, însă pe masură ce i se menţine curiozitatatea legate de sex cu raspunsuri false, va ajunge în jurul varstei de 15-18 ani un adolescent plin de incertitudini şi frustrări sexuale. 
 3. Numirea organelor genitale cu alte cuvinte sau denumiri eufemistice (cucoşel, păsărică, ş.a.). Gresit! Chiar daca denumirile anatomic corecte pot suna puţin clinic, nu există niciun motiv pentru care copilul nu ar trebui să ştie despre penis sau vagin. Cunoscând înţelesurile şi sensurile corecte, copilul îsi va potoli curiozitatea şi va folosi corect aceste cuvinte atunci când va avea nevoie.

Vorbiţi-i copilului despre sexualitate, respectarea intimităţii şi relaţii

Prima discuţie despre sex are loc odată cu prima întrebare. În discuţiile pe teme sexuale, fâstâcirile sau jena transmit copilului mesajul că sexualitatea este o temă inconfortabilă, despre care este dificil să vorbiţi.

Oferiţi răspunsul minim la întrebare. Dacă copilul este mulţumit vă opriţi, dacă nu este mulţumit el va formula o nouă întrebare.

Dacă prinde încredere şi vede că poate comunica deschis, copilul va fi mult mai ataşat, aşa vă veţi consolida relaţia părinte-copil. Dacă întrebarea lui vizează un aspect prea intim, oferiţi-i un raspuns cât mai aproape de adevăr, în limita a ceea ce este bine să ştie şi poate să înţeleagă la vârsta lui. Aşa, va cere sfatul şi ajutorul părintelui în orice nelămurire ar avea.

 

Ce să nu faceţi:

 • Nu pedepsiţi copilul pentru interesul sexual «Asta nu te interesează pe tine», «Eşti încă prea mic pentru asta». Aceste reacţii îi transmit copilului mesajul că el nu poate vorbi cu părintele despre asta.
 • Nu pedepsiţi copilul când îşi atinge organele sexuale “Ia mâna de acolo, este ruşine”. Reacţiile agresive la adresa comportamentelor sexuale îl învaţă pe copil că plăcerea sexuală este un lucru rău, este ceva ce aduce pedepse şi doar consecinţe negative.

Lucruri importante în aceste conversaţii:

 1. E important să-i fixaţi în minte că nimeni nu are voie să-l atingă în zonele intime. De asemenea, spuneţi-i că, dacă se întâmplă vreun incident de genul acesta, să vă povestească rapid.
 2. Discuţiile despre faptul că toata lumea trece prin schimbările specifice adolescenţei şi că nu se întâmplă nimic rău pot fi liniştitoare pentru copil. Pe de altă parte, cu cât discuţiile despre sex sunt tabu în familie, cu atât copilul va avea o nevoie mai mare de a afla pe propria piele ce înseamnă de fapt sex.
 3. Explicaţi-i regula simplă: „NU – Pleacă – Spune”. Să spună „Nu” imediat şi hotărât la orice contact fizic nepotrivit sau solicitare de a fi fotografiat sau filmat fără haine. Imediat „Pleacă”: să se ferească de persoane insistente şi situaţii periculoase, să oprească orice conversaţie şi să nu încerce să argumenteze, demonstreze sau să convingă. Şi „Spune”: să spună imediat despre ceea ce s-a întâmplat fără jenă. Stabilţi o înţelegere referitor la un cuvânt sau cod special, semnal de alarmă într-o situaţie critică, la rostirea sau scrierea căruia veţi înţelege că are nevoie de ajutor.  
 4. Învăţaţi-l să-şi pună mereu întrebarea: „De ce sunt solicitat/ă să fac ceva anume şi de ce aş faceo?”
 5. NU se fotografieze sau filmeze în lenjerie sau fără haine din inițiativă proprie, și cu atât mai mult la solicitarea sau îndemnul altcuiva. Riscul ca aceste imagini să apară public pe Internet, în glumă sau intenționat este foarte mare. Prietenii îi pot deveni dușmani, prieteniile online nu pot fi de încredere
 6. Sexul nu trebuie să se petreacă din cauza presiunilor unei alte persoane sau a grupului din care face parte, pentru că fiecare are dreptul să ia propria decizie cu privire la debutul vieţii sexuale.
 7. Sexul e frumos atunci cand se petrece cu persoana iubită care îi respectă şi împărtăşeşte sentimentele.
 8. Prin sex se pot lua boli inclusiv unele fatale, aşa că prezervativul e obligatoriu.
 9. Explicaţi-i care sunt acţiunile care reprezintă un abuz sexual şi spune-i că trebuie sa vă spună imediat ce a fost supus unui astfel de comportament.
 10. Să nu trimită foto sau video la solicitare, să nu plăteasă nimic dacă cineva încearcă să-l amenințe prin publicarea fotografiilor sau imaginilor compromițătoare. Explicaţi-i că trebuie să păstreze dovezile, să nu șteargă conversaţia, să ceară ajutor de la părinţi, rude, profesori sau prieteni şi să Raportaţi abuzul!

Ce trebuie făcut dacă suspectaţi un abuz sexual online al copilului

Părintele îşi cunoaşte copilul mai bine decât oricine. Dacă simţiţi că ceva nu este în regulă, cereţi sfatul specialistului. Apelaţi consultantul Siguronline pentru consiliere şi suport

 

Relevant