//= escape_meta(Configure::read('Config.projectName')) ?> //= escape_meta($title) ?> //= escape_meta(summarize($description, 456)) ?>
Copiii noștri sunt deja conectați cu mediul online înainte să ne dăm seama de acest lucru. Încă de mici sunt atrași de ecranele tactile, glisează și interacționează cu lumea digitală prin joc.
A fi online are multe beneficii pentru copii, inclusiv oportunități de a-și explora creativitatea, de a-și îmbunătăți abilitățile lingvistice, de a descoperi într-un mod captivant și distractiv lumea înconjurătoare.
Cu toate acestea, în mediul online există numeroase riscuri pentru micii exploratori mai ales în lipsa supravegherii de către părinți sau a unui adult de încredere. Interesul sporit al copiilor mici față de tehnologie îi poate supune anumitor conținuturi nepotrivite vârstei lor sau dezvăluirea involuntară a unor informații sau imagini personale din dispozitiv.
Pentru a educa copiii în privința comportamentelor sigure online încă de la o vârstă fragedă și pentru a-i ajuta să-și dezvolte abilități sigure de navigare în mediul online, recomandăm o serie de metode care pot servi drept suport părinților.
Implicarea directă în activitățile online a copiilor.
Deși copilul poate să nu înțeleagă cum funcționează internetul și cum oamenii se conectează între ei online, este bine să discutăm cu ei de la prima interacțiune cu dispozitivul și să urmărim cu atenție care sunt preferințele sau jocurile din mediul online. Implicarea prietenoasă a părinților poate fi o posibilitate bună de a înțelege mai bine conținutul cu care interacționează acesta, dar totodată o modalitate de a evalua dacă aceste conținuturi sunt potrivite pentru vârsta copilului și nu-l pot afecta emoțional.
Modelarea unor obiceiuri bune de interacțiune online.
Copilul poate fi învățat de mic să gândească critic cu ajutorul unui părinte prezent în timp ce urmărește programul lui preferat, se joacă sau interacționează cu diverse conținuturi online. Acestea pot fi activități în care stați alături de copil și sunteți deplin implicat în explorarea activităților potrivite vârstei copilului. Împreună cu copilul, puteți decide activitățile și tipul de conținut pe care îl poate explora de unul singur. Totodată, copilul trebuie să știe că întotdeauna poate veni să ceară ajutor de la părinți, dacă în timpul activităților sale ceva îl face să se simtă neconfortabil, speriat sau indispus.
Educarea unui model corect de părinte online.
Încă de la vârste foarte mici, copiii sunt extrem de atenți la prezența ecranelor și la timpul pe care părinții îl petrec folosind dispozitivele. Pe măsură ce interacționați zilnic cu dispozitivele și vă concentrați la ecran deveniți un exemplu pentru copil, care învață astfel despre cum poate interacționa cu aceste dispozitive. Demonstrând că vă puteți amâna pentru un timp activitățile de la dispozitiv pentru a vă concentra asupra nevoilor imediate ale copilului, îi oferiți un model cu adevărat important în interacțiunea sa corectă cu tehnologia. În funcție de rutina în familia dvs., discutați împreună despre timpul în care toată lumea ar trebui să lase dispozitivele la o parte și să petreceți acest interval de timp calitativ împreună cu familia.
Stabilirea limitelor și a timpului pentru ecran.
Este important să analizați modul în care sunt utilizate și gestionate dispozitivele în familie, deoarece acestea pot influența bunăstarea și relațiile din familie. Planificarea unui timp de utilizare a dispozitivelor în casă nu doar promovează un mediu familial sănătos, ci și poate preveni potențiale probleme legate de conexiunea copilului cu dispozitivele și mediul online. Utilizarea unui cronometru pentru a stabili o durată adecvată de interacțiune cu dispozitivele poate ajuta la organizarea timpului copilului și la educarea sa în privința utilizării responsabile a tehnologiei. Prin stabilirea limitelor și a timpului pentru ecran într-un mod prietenos, părinții pot contribui semnificativ la dezvoltarea armonioasă a copilului și gestionarea sănătoasă a interacțiunii sale cu mediul online.
Instalarea programelor de control parental.
Înainte să înceapă copiii mici să interacționeze cu dispozitivele și mediul online, este binevenit să instalați filtre și control parental pe dispozitivele care le folosesc. Controlul parental vă ajută să monitorizați și să restricționați ceea ce vede și face copilul online. Consultați sfaturile noastre despre programele de control parental într-un alt articol: „Tehnici de filtrare și programe de control parental” . Însă este important să cunoașteți, că nici-un filtru sau control parental nu poate oferi în totalitate siguranță copilului în interacțiunea sa digitală. Ghidarea și învățarea copilului de mic despre cum să construiască obiceiuri corecte și pozitive de explorare a spațiului virtual, îl pregătește să interacționeze cu conținuturi online potrivite vârstei lui.
De reținut!
Părinții au un rol important în modelarea comportamentelor sigure online copiilor. Implicarea directă a părinților în activitățile copiilor de la vârste foarte mici, prin demonstrarea unui model pozitiv de utilizare a dispozitivelor și modelarea unor obiceiuri sănătoase privind timpul petrecut la ecran, îi poate pregăti să devină utilizatori siguri și responsabili online. Încă de mici copiii recunosc regulile și puteți construi împreună cu ei un mediu protejat online, într-un mod distractiv și interesant pentru ei. Regulile stabilite pot fi ajustate pe măsură ce copilul crește sau pot varia în funcție de vârsta diferită a copiilor din familie.
Încurajați copiii de mici să facă alegeri pozitive și să vorbească despre ceea ce urmăresc online!
Pentru a obține mai multe informații vă invităm să răsfoiți pagina noastră sau să scrieți consultantului nostru.
Începerea unei conversații cu copilul dumneavoastră despre o situaţie sensibilă sau o îngrijorare, este o adevărată provocare.
Reguli de siguranță: 8 sfaturi simple despre cum să vă protejați copilul în mediu virtual
Scriu această istorie pentru a încuraja și alți părinți să atragă mai multă atenție la comportamentul copilului, dacă vă pare ceva straniu atunci la sigur trebuie să faceți ceva și să nu ignorați.