Protecţia datelor personale

Vă faceți griji pentru ceea ce postează copiii dumneavoastră pe Internet?

Îngrijorarea este perfect justificată. Copiii, inconştient, adesea ajung să dezvăluie prea multe pe Internet. De exemplu, ei pot dezvălui involuntar date cu caracter personal despre ei sau despre părinți: numărul de telefon, adresa de domiciliu, școala la care învață, date din documentul de identitate al părinților și inclusiv combinația numerică a alarmei de la casă.

Ce înseamnă date cu caracter personal?

Datele personale sunt datele unei persoane, folosite pentru identificarea acesteia. Ele au un caracter privat: nume şi prenume, codul numeric personal, data naşterii, adresa fizică sau electronică, numerele de telefon, naţionalitatea, limba, sexul, contul bancar, amprente, înregistrarea vocii, fotografii, adresa IP,  şcoala şi clasa, programul familiei etc. Datele personale permit identificarea unei persoane fie direct, fie prin alăturarea mai multor elemente de informaţie.

Verificaţi politica de confidenţialitate a paginilor web pe care le accesează copiiii. La fel, învăţaţi-i să nu salveze date personale în navigator. Explicaţi-le copiilor despre motivele acestor măsuri de precauţie.

Vorbiţi-le copiilor despre riscuri

Părinții își învață copiii de mici să nu spună prea multe necunoscuţilor despre ce fac, cum fac, ce au și ce nu au, dar își doresc, unde pleacă, cu cine și când, să nu vorbească cu necunoscuții în stradă, să fie atenți când traversează strada, să nu accepte cadouri ș.a.m.d. Pe Internet este la fel ca și în viața reală, trebuie luate în considerație aceleași reguli de siguranţă.

Într-o lume în care informaţia capătă o valoare din ce în ce mai mare, datele personale devin o monedă de schimb, mai ales pe reţelele sociale. Imaginile încărcate pe diferite site-uri pot fi preluate, iar dacă acestea conţin elemente clare de identificare a domiciliului sau programului familiei, întreaga familie poate fi în pericol. De exemplu, postarea unei fotografii sau mesaj, despre faptul că familia este în vacanţă poate fi folosită de răufăcători pentru a sparge domiciliul.

Informaţiile personale şi fotografiile copiilor pe Internet

În mod normal, nimeni nu este de acord cu dezvăluirea datelor personale necunoscuţilor sau expunerea lor publică. Nici copiii nu ar accepta aşa ceva. Într-un fel toţi sunt de acord că nu ar ieşi în stradă cu albumele sale de fotografii sau înscrieri despre viaţa privată. Însă, aflaţi în faţa monitoarelor, mulţi dintre copii în acţiunile sale trăiesc sentimentul de siguranţă iluzorie – „păi sunt în casă, în siguranţă şi nu în stradă”. Astfel, acceptă cu uşurinţă furnizarea detaliilor privind identitatea lor sau a familiei pentru a-şi crea rapid o adresa de e-mail, pentru participarea la un concurs online sau pentru a intra în posesia unui cadou promis printr-un anunţ online. 

De asemenea, postarea online a fotografiilor făcute cu un telefon sau cu o cameră digitală este un proces simplu şi rapid. Ce trebuie să ştiţi, însă, este că dacă postaţi o fotografie pe Internet, este foarte greu să preveniţi distribuirea ei, modificarea sau utilizarea ulterioară în diferite contexte. Copii ale acelor fotografii vor ajunge în mai multe locaţii şi va fi dificil să le ştergeţi pe toate. Învățați copiii să se gândească de două ori înainte de a posta onlune date personale.    

Învățați copilul:

  • Să fie atent când alege numele de utilizator. E bine să nu-și indice numele complet și să le evite pe cele care sunt indecente;
  • Să nu facă publice sau să dezvăluie în comunicarea online cu necunoscuții informațiile personale;
  • Să nu dea nimănui parolele de acces la conturile personale și să le schimbe frecvent. Să folosească diferite parole pentru conturi diferite, în cazul compromiterii contului să poată restabili alte conturi;
  • Să recunoască și să evite virusarea dispozitivelor folosite;
  • Să gândească și să citească înainte să dea click pe OK”, „De acord” sau „Accept” în banner-ele cu reclame sau în ferestre neaşteptate de pop-up;
  • Să schimbe parolele de acces la toate serviciile online utilizate cum ar fi email, rețele sociale etc. dacă acestea au fost sparte.

Explicaţi-le de ce astfel de măsuri de precauţie sunt importante. Astfel ei vor înţelege mai bine şi vor fi mai motivaţi să le respecte. De asemenea, spuneţi-le că oricând vi se pot adresa în cazul în care întâmpină anumite dificultăţi sau situaţii neplăcute online. 

Relevant