Raportarea și eliminarea conținuturilor dăunătoare pentru copil

Copiii și tinerii utilizează telefoane inteligente, tablete, console de jocuri, camere foto digitale și alte dispozitive inteligente – și adesea fără supravegherea parentală sau îndrumarea parentală. Indiferent de vârsta copilului, provocările pe care le presupune Internetul sunt prezente. Cunoașterea de către părinte a acestor provocări, îl vor ajuta să discute cu copilul și să-l îndrumeze.

În prezent, în fiecare secundă, aproximativ 1 000 de fotografii sunt postate pe Instagram, 60 000 de căutări sunt efectuate pe Google și 70 000 de materiale video sunt vizualizate pe YouTube

Cu toate acestea, răspândirea considerabilă a conținutului potențial dăunător pentru copii, sau chiar ilegal, care poate fi încărcat și, prin urmare, accesat online generează motive serioase de îngrijorare. În special acum, când copiii sunt mai conectați ca niciodată, mai activi în căutarea de informații pentru a face față învățării la distanță.

Platformele online reprezintă principalul punct de acces la informații și alte tipuri de conținut pentru majoritatea celor care utilizează Internetul, fie prin intermediul motoarelor de căutare, fie prin rețelele de socializare, site-urile de micro-blogging sau platformele de partajare a materialelor video. Aceste platforme conectează miliarde de utilizatori la cantități enorme de conținut și informații.

În același timp, platformele online au responsabilitatea de a-și proteja utilizatorii și de a preveni publicarea de conținut dăunător și ilegal pe platformele lor și, în general, au în posesie mijloace tehnice de identificare și eliminare a acestui conținut. Acestea investesc masiv în dezvoltarea tehnologiilor complexe pentru colectarea proactivă de informații referitoare la conținutul care circulă în mediile pe care le pun la dispoziție și cu privire la comportamentul utilizatorilor.

Platformele online au integrate mecanisme de raportare ușor de accesat și de utilizat care să le permită utilizatorilor să notifice conținutul considerat a fi ilegal găzduit de platformă sau conținuturile care ar putea afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, precum și conținuturile care incită la violență sau la ură.

Ce se întâmplă după ce apeşi butonul de Raportare?

După cum probabil știți, pentru orice conținut, fie el comentariu, pagină, poză sau persoană, există un buton de Raportare prin care oricine îi poate avertiza pe administratori că acel conținut, profil sau grup este unul nepotrivit și ar trebui șters. Există și situații în care anumite conținuturi nu contravin Standardelor platformei, deși utilizatorul ar dori ca ele să fie șterse.

Ce trebuie să știe copilul despre raportări?

Să reacționeze imediat ce a văzut sau a aflat despre publicarea online a conținutului ce îl vizează pe el sau alți copii. Dacă este unul nepotrivit trebuie să-l raporteze și să povestească despre cele întâmplate unui adult în care are încredere. Nimeni nu are dreptul să publice online informații personale, defăimătoare sau să incite la ură împotriva unei persoane, fie adult sau copil. Aceste acțiuni se sancționează prin blocarea sau dezactivarea conturilor utilizatorilor abuzivi.

Dacă s-a întâmplat, ce face părintele?

  • Raportează conținutul pe site-ul unde a fost incărcat, dar să nu se aștepte că va fi șters imediat
  • Face Screenshot al conținutului întâlnit online
  • Află mai multe detalii de la copil despre circumstanțele accesării online al conținutului
  • Scrie consultantului Siguronline pentru a implica specialiștii în clarificarea cazului, identificarea persoanelor implicate și stoparea acțiunilor abuzive împotriva copilului

Relevant