Selfie nud. Este asta o problemă?

Etichete aplicate

Uneori, copiii se pot implica în discuţii “intime” din dorinţa de a demonstra încredere, pentru a impresiona pe cineva sau pentru a părea maturi.  Implicarea în astfel de comunicări copiii deseori o înțeleg ca și o provocare din partea semenilor sau o modalitate de a-și explora corpul.

Acest comportament nu este întotdeauna benevol. Acest lucru se poate întâmpla și atunci când există anumite presiuni din partea cuiva. Copilul poate fi fotografiat sau filmat fără știrea lui în timpul discuțiilor în privat cu utilizarea camerei web.

Copiii, de obicei, nu acceptă să discute despre lucruri personale cu străinii, dar sunt mai deschiși să accepte propunerile care vin de la prieteni sau persoane pe care cred că îi cunosc bine sau de la cei care îi apreciază și îi înțeleg cel mai bine.

Copilul meu nu s-ar implica în astfel de activităţi!

Suntem adesea tentați să credem că, atunci când vine vorba despre copilul nostru, el sau ea nu poate face așa ceva, pentru că are de toate, este încă prea mic(ă), nu avem probleme în familie. Totuși, trebuie să atragem o atenție deosebită acestui aspect în discuțiile cu copiii despre siguranța lor online și cum se poate preveni un abuz. E important să vorbim despre asta cu toți copiii, la diferite vârste și constant. Căci nu există statistici exacte despre copiii care își fac poze nud, le transmit sau privesc conținuturile cu caracter sexual, în care apar alți copii sau adulți. Acest lucru i se poate întâmpla oricărui copil, indiferent de reușita lui școlară sau familia din care vine.

Toate imaginile reprezentând conținuturi sexuale în care apar minori, constituie un abuz. Aceste materiale pot ajunge ușor în mâinile persoanelor adulte cu imaginație perversă, care le pot stoca și distribui în grupuri de persoane cu aceleași înclinații. Și aceasta deja reprezintă o încălcare a legii care, fiind detectată de organele competente, este pedepsită.

Cum să recunosc un abuz?

  1. Dacă copilul a fost influențat de un adult să producă imagini foto sau video cu conținut sexual
  2. Dacă un copil este șantajat cu distribuirea sau publicarea imaginilor foto sau video cu conținut sexual în schimbul altor imagini, bani sau altor favoruri;
  3. Dacă imaginile sau înregistrările video produse sau transmise de copil în privat au devenit publice

Pentru a evita un abuz, vorbiți cu copilul despre sexualitate, respectarea intimităţii şi relaţii

Dacă prinde încredere şi vede că poate comunica deschis, copilul va fi mult mai ataşat, aşa vă veţi consolida relaţia părinte-copil. Aşa, va cere sfatul şi ajutorul în orice nelămurire ar avea.

  1. Explicați-i regula simplă: „NU – Pleacă – Spune”. Să spună „Nu” imediat şi hotărât la orice contact nepotrivit sau solicitare de a fi fotografiat sau filmat fără haine. Imediat „Pleacă”: să părăsească conversația imediat ce simte că ceva este în neregulă, să se ferească de persoane insistente şi situaţii periculoase, să nu încerce să argumenteze, demonstreze sau să le convingă. Şi „Spune” imediat despre ceea ce s-a întâmplat fără rușine sau frică.
  2. Învățați-I să-şi pună mereu întrebarea: „De ce sunt solicitat să fac ceva anume şi de ce aş face-o?”
  3. Să NU se fotografieze sau filmeze în lenjerie sau fără haine din inițiativă proprie și, cu atât mai puțin, la solicitarea sau îndemnul altcuiva. Riscul ca aceste imagini să apară public pe Internet, în glumă sau intenționat, este foarte mare. Prietenii îi pot deveni dușmani, prieteniile online nu pot fi de încredere.
  4. Dacă cineva încearcă să-l amenințe prin publicarea fotografiilor sau imaginilor compromițătoare, să păstreze dovezile și să nu șteargă nimic, să oprească conversaţia și să ceară ajutor de la părinţi, rude, profesori, prieteni sau Consultantului Siguronline, anonim și confidențial.

Ce trebuie făcut dacă suspectaţi un abuz sexual online asupra copilului

  • Rămâneți calmi, înţelegători şi răbdători
  • Aflaţi detalii şi circumstanţele
  • Întrebaţi-l cum se simte şi încurajaţi-l
  • Păstrați dovezile, nu ştergeți nimic
  • Opriți comunicarea online
  • Nu luați legătura directă pentru răzbunare sau clarificare
  • Cereți un sfat. Apelați consultantul SigurOnline

 

Relevant