Comportamente riscante ale copiilor pe Internet

Divulgarea datelor personale

Copiii sunt expuși ademenirilor atunci când își afișează datele personale și informațiile personale despre ei pe rețele sociale sau pe chat-uri. Aceste date sunt utilizate de către infractori în procesul de ademenire. Infractorii folosesc o gamă variată de metode pentru a colecta date personale, de la date deja publicate online, până la folosirea programelor dăunătoare.

Sfat: Atenționați copilul că fotografiile încărcate pe diferite site-uri sau pe reţele sociale pot fi preluate de persoane rău intenţionate. Dacă în fotografie se conţin elemente clare de identificare a domiciliului sau programului familiei, situaţia devine periculoasă atât pentru copil cât şi pentru membrii familiei. Învățați copilul să nu ofere informații personale cum ar fi numele, numărul de telefon, adresa de email, școala la care învață.

Comunicarea cu străinii

De multe ori persoanele de pe Internet nu-şi comunică numele real, vârsta, ocupaţia şi îşi creează un profil care nu corespunde realităţii. Este greu de intuit cine se poate ascunde sub masca unei persoane care se prezintă drept una atentă, prietenoasă şi spirituală când comunică virtual cu un copil. Printre oamenii buni şi decenţi s-ar putea pomeni şi persoane care se folosesc de încrederea altora pentru a-şi satisface propriile scopuri.

Sfat: Învățați copilul să nu se încredinţeze într-u tot persoanelor cu care comunica online, să nu se grăbească să se întâlnească pe viu cu persoanele cunoscute pe Internet. Oricât de prietenoasă și plăcută ar părea o persoană pe Internet, ea poate fi absolut altfel în viața reală. Ceea ce povestesc pe Internet oamenii despre viața lor privată, este destul de greu de verificat. Dacă persoana care i-a devenit recent ”prieten/ă” insistă prea mult să se întâlnească, este un motiv în plus de îngrijorare și chiar de evitare.

Sexting

Un fenomen extrem de riscant, dar foarte răspândit printre tineri, este așa-numitul „sexting”. Acesta constă în expedierea unor mesaje textuale sau multimedia ce conține elemente erotice între adolescenţi. Întâlnim astfel de cazuri mai ales între tineri care au o relaţie de prietenie mai apropiată/intimă.

Riscul este că aceste materiale pot nimeri ușor în mâinile infractorilor, care le pot folosi în scop comercial sau pentru a șantaja victima.

Sfat: Atenționați copilul că mesajele și fotografiile pe care le trimite cuiva într-o discuţie aparent privată pot ajunge în mâna unor persoane nepotrivite și, mai apoi, pot ajunge să devină publice. Orice este expediat altcuiva, scapă de sub control, poate fi trimis mai departe altora sau poate fi postat pe un alt website, acum sau mai târziu. Încurajați copilul să informeze părinții sau să discute cu alte persoane în care au încredere, ori de câte ori este îngrijorat sau supărat ca urmare a utilizării Internetului.    

Unde pot găsi mai multe informaţii?

Dacă aveți nevoie de ajutor într-o situație cu referire la comportamentul online al copilului dumneavoastră:

  1. Cereți un sfat. Apelaţi consultantul SigurOnline
  2. Accesați Informații și Sfaturi pentru a afla mai multe despre siguranța copiilor pe Internet.
  3. Consultaţi Resurse Didactice unde veţi găsi mai multe materiale informative şi ghiduri pentru părinţi cu sfaturi utile în discuţia cu copilul despre siguranţa lui online
  4. La Întrebări frecvente veţi găsi răspunsuri la mai multe întrebări cu referite la diverse situaţii şi comportamente ale copiilor pe online

 

Relevant