Controlează cine îţi vede informaţiile

Ce văd alții despre tine? Trebuie să ştii că:

 • Orice persoană care poate vedea o anumită postare va putea să vadă aprecierile sau comentariile adăugate de ceilalţi, inclusiv dacă tu ai apreciat postarea sau dacă ai adăugat un comentariu;
 • Persoana care postează ceva stabileşte cine poate vedea conţinutul respectiv. În fiecare postare se află o pictogramă care îţi permite să stabileşti audienţa;
 • În cazul reţelei facebook, dar şi a altor reţele sociale, printre opţiunile disponibile pentru audienţă se numără „Prieteni”, „Public” şi alte opţiuni mai specifice, care pot fi personalizate;
 • Nu uita că după ce o persoană postează ceva este posibil să schimbe oricând audienţa, iar tu nu vei primi o notificare despre acest lucru. De exemplu, un prieten ar putea să distribuie o fotografie doar prietenilor săi, iar mai târziu să schimbe audienţa la „Public”;
 • Dacă ai adăugat un comentariu la fotografie, atunci comentariul va deveni şi el public, când audienţa va fi setată de la „Prieteni” la „Public”.

Cum pot administra conținutul postat de alții în cronologia mea? Trebuie să ştii că:

 • Tu decizi dacă prietenii pot sau nu să posteze lucruri în cronologia ta;
 • Pentru a stabili cine poate posta în cronologia ta, poţi deschide setările şi selectează „Cronologie şi etichetare”;
 • În secţiunea „Cine poate posta în cronologia ta?” Există un meniu care îţi permite să stabileşti dacă doar tu poţi posta în cronologia ta sau dacă şi prietenii tăi pot posta acolo;
 • Poţi să decizi să revezi postările în care te etichetează prietenii, înainte ca acestea să apară în cronologia ta. Este posibil ca o postare în care eşti etichetat/ă să apară în secţiunea „Noutăţi” sau în rezultatele de căutare, înainte ca tu să o fi revizuit.

 

Cine poate aprecia și adăuga comentarii la postările mele?

Trebuie să ştii că atunci când postezi ceva, oricine care poate vedea postarea ta, va putea şi să o aprecieze sau să adauge un comentariu la ea. Alege meniul din partea de sus a postării pentru a alege o audienţă.

Ce pot face dacă nu doresc să fiu etichetat/ă într-o fotografie?

Trebuie să ştii că dacă ai fost etichetat/ă într-o fotografie, această etichetă poate fi ştearsă. Pentru asta, mergi la fotografie şi deschide meniul din partea de jos. Alege „Şterge eticheta”. După ce confirmi, eticheta va fi ştearsă şi nimeni nu va putea să te eticheteze din nou în fotografie. Nu uita că la persoana care a postat fotografia, ea va rămâne în continuare în cronologie şi în albume care pot fi văzute de prietenii săi. Alte persoane din audienţa fotografiei o pot vedea în secţiunea „Noutăţi” şi în rezultatele de căutare.

Dacă vrei ca fotografia să nu mai apară - deschide-o, apoi deschide meniul din partea de jos şi selectează „Nu-mi place această fotografie”. În continuare, alege „Apar în această fotografie şi nu îmi place”, după care alege un motiv. La fel, poţi să trimiţi un mesaj în care să-i ceri persoanei care a postat fotografia să o şteargă. Acesta este cel mai bun mod de a înlătura o fotografie.

Cum pot bloca pe cineva care mă deranjează?

Trebuie să ştii că dacă vrei ca cineva să nu te mai deranjeze, poţi bloca persoana respectivă sau o poţi şterge din lista de prieteni. Persoanele pe care le ştergi sau le blochezi nu vor primi notificări despre asta.

Dacă blochezi pe cineva, nu veţi mai fi prieteni şi persoana respectivă nu va mai putea:

 • Să te adauge în lista de prieteni;
 • Să vadă lucrurile pe care le postezi în profilul tău, cât timp nu sunt publicate cu setarea „Public”;
 • Să te eticheteze;
 • Să te invite la evenimente sau în grupuri;
 • Să înceapă o conversaţie cu tine.

O persoană pe care o blochezi va putea vedea în continuare anumite lucruri. De exemplu, dacă  acea persoană administrează un grup, va vedea dacă adaugi un comentariu la o postare sau dacă distribui ceva în grupul respectiv. La fel, pe facebook, persoanele blocate îşi văd reciproc comentariile, dacă cineva i-a adăugat în acelaşi chat de grup.

Pentru a bloca pe cineva, mergi la Setări şi deschide „Comenzile rapide de confidenţialitate”. Poţi bloca pe cineva şi din profilul său. Deschide meniul din colţul din dreapta jos al fotografiei de profil, apoi selectează „Blochează”.

Dacă preferi să ştergi din lista de prieteni persoana care te deranjează, mergi în lista ta de prieteni sau pe profilul acelei persoane, apoi selectează „Şterge din lista de prieteni”. Când ştergi pe cineva din lista de prieteni, persoana respectivă nu va mai putea să vadă informaţiile pe care le arăţi doar prietenilor, iar tu, respectiv, nu vei mai putea vedea informaţiile pe care acea persoană le arată doar prietenilor săi. Persoanele pe care le ştergi din lista ta de prieteni pot vedea în continuare postările pentru care setezi audienţa „Public” sau alte audienţe din care ar putea face parte, cum ar fi „Prietenii prietenilor”.

Cum stabilesc dacă cineva mă recunoaște în fotografii și clipuri video?

Trebuie să ştii că atunci când se detectează feţe în fotografiile şi clipurile video pe care utilizatorii le publică, deseori se sugerează nume de persoane de etichetat. Acest lucru te poate ajuta, pe tine şi pe alţi utilizatori, să găsiţi fotografiile şi clipurile video în care apăreţi.

Îţi pot fi sugeraţi spre etichetare prietenii cu care interacţionezi cel mai des sau persoanele despre care se crede că apar în fotografie. Asta te ajută să economiseşti timp la etichetarea prietenilor în fotografiile pe care le încarci.

Din „Setările contului”, poţi stabili dacă sistemul rețelei va face sugestii pe baza recunoaşterii feţei tale în fotografii şi clipuri video. În secțiunea „Cronologie și etichetare”, accesează „Cine vede sugestii de etichetare atunci când se încarcă fotografii în care apari?”.

Selectează „Prieteni”, dacă doreşti ca doar prietenii tăi să poată vedea numele tău ca sugestie atunci când încarcă fotografii şi clipuri video în care se pare că apari. Totodată, selectează “Nimeni”, dacă doreşti ca nimeni să nu primească sugestii atunci când sunt încărcate fotografii şi clipuri video în care apari.

Relevant