Învață să faci diferenţa dintre informaţiile publice şi informaţiile personale

Majoritatea dintre noi suntem foarte precauţi cu documentele personale, cum ar fi un certificat de naştere sau un permis de conducere. Părinţii tăi le păstrează într-un loc sigur şi nu le încredinţează persoanelor necunoscute.

Ar trebui să faci acelaşi lucru cu datele tale personale online, pentru a preveni folosirea acestor informaţii de către persoanele rău intenţionate.

Fii atent ce informaţii personale dezvălui online

Utilizatorii care dezvăluie public adrese, numere de telefon, zile de naştere şi alte informaţii cu caracter personal riscă să le fie furată identitatea, să fie urmăriţi sau hărţuiţi.

Dacă ţi-ai creat profil pe una sau mai multe reţele sociale, activează-ţi setările de confidenţialitate. Astfel, oamenii pe care nu îi cunoşti şi pe care nu îi accepţi în lista de prieteni să nu poată vedea cea mai mare parte din informaţiile de pe profilului tău.

Mereu citeşte Politica de confidenţialitate a paginii web pe care o accesezi

Înainte de a da adresa ta de e-mail şi alte informaţii despre tine, citeşte Politica de confidenţialitate a paginii web pe care o accesezi. Politica de confidențialitate explică modul în care vor fi colectate şi utilizate informațiile pe care le ştiu administratorii paginii web despre tine.

Când utilizezi serviciile online, de obicei eşti îndemnat să bifezi că ești de acord cu regulamentele și politicile lor, printre care Politica de confidențialitate și Termenii de utilizare. Astfel, îți dai acordul pentru colectarea, procesarea și stocarea informațiilor, așa cum sunt descrise în aceste regulamente.

În cazul utilizării rețelelor sociale, de obicei se colectează informațiile tale personale inclusiv numele, prenumele, numele de utilizator, parola, adresa de email, adresa poștală, numărul de telefon, informații despre plată, anul nașterii și alte informații pe care le oferi sau postezi.

Acest lucru se întâmplă când:

  • Te înregistrezi și completezi formularul de înregistrare;
  • Creezi sau editezi profilul tău de utilizator;
  • Te conectezi la servicii;
  • Contactezi echipa de asistență pentru clienți sau utilizezi mecanismele de raportare;
  • Te înscrii într-un concurs cu premii sau te înregistrezi pentru o promoție;
  • Participi la activități de votare sau sondaj;
  • Postezi conținut ş.a;

Nicidată nu da adresa ta de e-mail fără să analizezi ce avantaje ţi se oferă în schimb şi un înainte să te asiguri că nu îţi vor fi trimise e-mailuri nedorite.

Fii atent când foloseşti reţele Wi-Fi străine

Atunci când foloseşti o reţea Wi-Fi publică, principalul risc este acela că persoane neautorizate pot intercepta acțiunile întreprinse de tine prin intermediul acelei rețele și îți pot afla parolele de acces la e-mail, conturi pe rețelele de socializare etc.

Acest lucru se poate întâmpla dacă reţeaua Wi-Fi nu este securizată de o parolă, sau dacă te conectezi la un punct de acces fals, instalat și controlat de atacatori.

Reţine! Atunci când te conectezi la un Wi-Fi public și accesezi o pagină web nesecurizată (paginile web securizate utilizează protocolul „https”), este indicat să nu faci schimb de informații confidențiale. Este recomandat, totuși, să fii precaut pentru că și paginile securizate pot fi false. Asta, dacă dispozitivul de acces la Wi-Fi este configurat de atacatori să te redirecționeze către o pagină falsă, care să arate exact ca şi cea originală.

Foloseşte parole sigure

Parolele sunt utilizate pentru a permite accesul la un dispozitiv sau la cont creat. Pentru acces, de obicei trebuie să completezi două câmpuri: „Login” şi „Parola”.

Dacă nu ai grijă să creezi o parolă sigură, rişti să îţi fie furat contul împreună cu toată informaţia pe care o conţine acesta. Ce trebuie să ştii, însă, este că parolele nu sunt absolut indistructibile şi dacă foloseşti una foarte bună, asta tot nu înseamnă că datele tare sunt în siguranţă.

Reţine! Dacă ai multe parole și nu le poți memora, utilizează programe speciale pentru păstrarea tuturor parolelor, cum ar fi „KeePass”.

Recomandări pentru a descuraja persoanele neautorizate să acceseze dispozitivul sau contul tău:

  • Foloseşte parole puternice, de cel puţin opt caractere, pentru conturile sau dispozitivele importante și schimbă-le în mod regulat;
  • Nu comunica parola nimănui. O parolă trebuie sa fie un secret cunoscut doar ţie;
  • Pentru a face o parolă ușor de memorat, gândește-te la o propoziție simplă și semnificativă pentru tine, apoi schimbă unele dintre caractere. Dacă ai nevoie să o scrii, pentru a nu uita, ascunde notiţa;
  • Foloseşte parole diferite pentru diferite conturi, altfel, în cazul în care unul este compromis poate da unui atacator acces la toate conturile tale online;
  • Evita să utilizezi zonele cu Wi-FI public gratuit, întrucât nu este sigur;
  • Evită să accesezi profilul de pe reţelele sociale sau e-mailul când te conectezi de la un terminal public la Internet, cum ar fi o cafenea la aeroport sau internet club;
  • Nu trimite parola prin email și nu stoca parolele în format text simplu, pe computer. Altfel, oricine care utilizează computerul tău poate accesa aceste conturi;
  • Nu salva în browser-ul web parolele pentru conturile importante. Asta pentru că oricine accesează computerul poate, de asemenea, accesa aceste conturi;
  • Nu accesa adrese web care ţi-au fost trimise prin e-mail de către persoane necunoscute, chiar dacă par a fi surse de încredere. Adesea este vorba despre escroci, care folosesc aceste iteuri web pentru ca să te păcălească şi să-ţi dezvălui parola;
  • Înainte de a introduce parola în browser verifică dacă te afli pe pagina web pe care ai accesat-o. Verifică dacă  pagina este securizată, adică  are "https" la începutul barei de adrese și un lacăt închis;

Reţine! Nu furniza cuiva datele tale personale, cu excepţia cazurilor în care ştii cine le solicită, ai încredere în acea persoană şi ţi s-a spus în ce scopuri vor fi folosite.

Relevant