Distribuirea de fotografii și video

Mulți tineri folosesc rețelele sociale pentru a împărtăși fotografii și videoclipuri. Acestea ar putea fi un selfie, un video amuzant sau un live streaming. Distribuirea de imagini și video poate fi o modalitate excelentă de a comunica cu prietenii sau de a începe o discuție cu persoane noi.

Ne simțim grozav atunci când prietenii de pe rețelele sociale spun lucruri frumoase despre fotografiile pe care le-am postat. Dar după ce o fotografie sau un video au fost publicate, poate fi dificil de să le scoți din Internet sau de pe telefoanele altor persoane, dacă acestea au reușit să le salveze.

Poate imaginea mea să rămână privată?

Mai multe rețele de socializare dispun de setări de confidențialitate. Poți modifica aceste setări astfel încât imaginile pe care le publici să poată fi văzute de un număr limitat de utilizatori. O altă setare îți permite să restricționezi posibilitatea ca cineva să descarce imaginea pe care ai postat-o.

Dar uneori, o imagine poate ajunge în feedurile mai multor persoane, chiar dacă tu nu-ți dorești acest lucru sau dacă ai modificat setările de confidențialitate. De aceea, atunci când postezi o fotografie sau un video, asigură-te că:

1)     Ești ok dacă aceste imagini vor fi văzute de părinți sau rude

2)     Nu vei fi deranjat/ă de aceste imagini peste câteva luni sau ani

3)     Ceea ce postezi nu-ți va afecta reputația.

De aceste sfaturi trebuie să ții cont și atunci când postezi o fotografie sau un video în care apare și un prieten, cunoscut sau coleg. Cere întotdeauna acordul de a publica imaginea în care apare o altă persoană.

Poți crede că o imagine va rămâne „privată” dacă o transmiți altei persoane și nu o publici. Chiar dacă preferi să comunici online prin intermediul fotografiilor și video-urilor, ar trebui să ții cont de faptul că, după ce ai apăsat butonul „sent”, deja nu este cale de întoarcere. Tu pierzi controlul, deoarece persoana căreia i-ai expediat imaginea oricând o poată transmite altcuiva sau poate să o facă publică. De aceea, fii atent/ă la conținutul imaginilor. Până la urmă, ce fel de fotografii sau video poți expedia? Aici te pot ajuta două întrebări de control:

1)     Dacă această fotografie sau video va fi văzută de părinți, rude sau prieteni, mă voi simți rușinat/ă?

2)     Imaginea pe care intenționez să o transmit nu este pentru toți, este intimă?

Dacă ai răspuns cu „da” la cel puțin o întrebare, ar fi bine să renunți la ideea de a transmite fotografia sau video-ul sau, cel puțin, să amâni expedierea.

Sunt îngrijorat/ă de o imagine în care apar, ce să fac?

Uneori, o informație pe care ai publicat-o poate fi preluată fără acordul tău. Asta te poate deranja sau te poate face să simți disconfort. Iată ce poți face în astfel de situații:

1)     Pare prea evident, dar primul lucru pe care îl poți face este să ștergi imaginea de pe profilul tău. Dacă fotografia sau video-ul au fost publicate de un alt utilizator, cere-i să o șteargă.

2)     Raportează! Majoritatea rețelelor sociale au reguli care interzic publicarea de conținuturi jenante sau răutăcioase. În astfel de situații, imaginile vor fi șterse. De asemenea, roagă și prietenii să raporteze aceste imagini. Cu cât mai multe persoane vor raporta unul și același conținut, cu atât sunt mai mari șansele ca acest conținut să fie șters.

3)     Cere ajutor! Poți vorbi despre asta cu un adult în care ai încredere – părinte, profesor, etc. sau îi poți scrie aici, în chat, consultantului nostru, Gabi.

Sunt îngrijorat/ă de o imagine în care apare un prieten, ce să fac?

Se poate întâmpla să observi că pe rețelele sociale circulă o fotografie sau un video al unui/unei prieten/e și persoanele fac glume, tachinează sau scriu comentarii urâte la adresa acestuia/ acesteia. Iată ce ai putea face în astfel de situații:

  1. Nu distribui mai departe fotografia sau video-ul. De asemenea, încurajează-ți prietenii să nu distribuie în continuare aceste imagini.
  2. Nu scrie comentarii urâte sau care blamează. În schimb, poți scrie comentarii prin care să îndemni persoanele să nu facă glume sau să tachineze.
  3. Raportează această situație la administratorii rețelei sociale.
  4. Fii alături de colegul/a sau prietenul/a, oferă-i sprijinul și încrederea de care are nevoie.
  5. Spune-i unui adult în care ai încredere despre această situație.
  6. Scrie consultantului siguronline.md

Relevant