Fii sigur online!!!

Etichete aplicate

Internetul este parte din viața ta. Aici socializezi cu prietenii, îți faci temele pentru acasă, asculți muzică sau privești video-uri. Indiferent de activitățile tale din spațiul virtual, important este să rămâi în siguranță online. Dar ce înseamnă să fii sigur online?

1. Să gândești critic

În internet găsești o mulțime de informații, dar nu toate sunt utile sau potrivite pentru tine. De aceea, când navighezi online, analizează atent informațiile pe care le ai în față și alege-le pe cele care ți se potrivesc. Încearcă să analizezi ce faci tu online și să anticipezi urmările acțiunilor tale. De exemplu, înainte de a posta o fotografie, gândește-te dacă aceasta într-adevăr te reprezintă și dacă vei fi ok cu această poză și peste câțiva ani. Sau, dacă accepți comunicarea cu o persoană, gândește-te care e motivul pentru această persoană îți vrea prietenia, atenția, timpul tău. Și ce vei face dacă, la un moment dat, discuția cu acea persoană îți va provoca disconfort sau neliniște?

2. Să fii responsabil

Orice acțiune de-a ta online poate avea consecințe nu doar asupra ta, dar și asupra altor persoane. Ai grijă ca ceea ce faci tu online să nu jignească sau să supere altă persoană. De exemplu, înainte de a posta o fotografie în care apari cu un prieten sau prietenă, asigură-te că el sau ea nu este contra și că fotografia pe care dorești să o postezi nu va afecta imaginea ta sau a prietenului/ei. Sau, dacă vrei să scrii un comentariu la o postare, gândește-te dacă acest comentariu nu este ofensator.

3. Să fii prudent

Nu toată informația pe care o găsești pe internet este veridică și nu toate persoanele sunt reale. În mediul online, fiecare dintre noi poate să-și creeze o imagine nouă, diferită de ceea ce suntem în realitate. De exemplu, orice persoană poate pretinde că este expert într-un anumit domeniu, dar tu nu poți fi sigur de asta. Prin urmare, nu ar trebui să urmezi cu ochii închiși sfaturile „experților” din spațiul virtual. În comunicarea online, nu știi niciodată sigur că omul cu care comunici e cel care pretinde a fi. Fii atent/ă la informațiile pe care le oferi și nu uita, internetul este un spațiu public, nu privat.

4. Să ceri ajutor

Pe net, te poți trezi în situații în care să nu știi cum să reacționezi, să fii amenințat sau intimidat. În astfel de momente, ai putea discută cu o persoană în care ai încredere (prieten, părinte, frate/ soră, profesor etc.) sau ai putea scrie consultantului siguronline.md. E anonim și confidențial, și împreună veți găsi soluția.

Siguranța ta online depinde de tine!

Citește articolele noastre pentru a fi informat.

Și, dacă ai nevoie, Gabi este mereu aici, gata să te ajute.

Relevant